הצעירים שמובילים את השינוי
תא טלפון אדום בריטי שנדד בחודשיים האחרונים במרכזי צעירים ברחבי הארץ איפשר לבני נוער וצעירים לשבור חומות. סיפורו של המיזם תחת השם "תאים משותפים" - מיזם ארצי של פורום דב לאוטמן בשיתוף התאחדות מרכזי הצעירים, יוצג בכנס דב לאוטמן שיתקיים השבוע בקמפוס של האוניברסיטה הפתוחה. אז איך יוצרים שותפות? "אנחנו יוצרים מרחב שיח והידברות"
בשיתוף כנס דב לאוטמן
ימין ושמאל, יהודים וערבים, אשכנזים ומזרחיים, ותיקים ועולים מייצרים שיח. תא טלפון אדום בריטי שנדד בכמה ערים ברחבי הארץ בחודשיים האחרונים במרכזי צעירים איפשר לצעירים לשבור חומות. המיזם תחת השם "תאים משותפים" - מיזם ארצי של פורום דב לאוטמן בשיתוף התאחדות מרכזי הצעירים - ארגון הגג של מרכזי הצעירים בישראל, האוניברסיטה הפתוחה ושותפים נוספים, שנדד בעכו, בת ים, אשדוד ושדרות, אפשר לצעירים לדון באתגרי החינוך בישראל, ולשוחח על ערכי היסוד של הדמוקרטיה ולשותפות בין החלקים השונים של החברה הישראלית.
עוד בנושא:
"המטרה: להביא את האחדות בזמן מלחמה - לשגרה"
"קשה להיות גזען כלפי מישהו שמכירים"
כל מה שלא ידעתם על הדמוקרטיה הישראלית
"תאים משותפים הוא מיזם המאפשר העלאה למודעות ולקידום חינוך לשותפות ולסובלנות בהובלה של צעירים וליצירת מרחב שיח והידברות, שנדד בין מספר מרכזי צעירים בכל הארץ", מספרת לני מילוא, מנהלת פורום דב לאוטמן לקראת כנס דב לאוטמן שיתקיים ברביעי הקרוב (26.12) וחלקו יועבר בשידור ישיר ב-ynet.
לדבריה, המיזם מביא לידי ביטוי את אחת ממטרות הפורום, להציע, לאפשר, ולקדם ברמה הציבורית במה ליוזמות ופרויקטים כדי להגביר את הווליום בשיח הציבורי לבחור בטוב המשותף בחברה סולידרית ומכבדת. "נראה כי נדידת "התא האדום" בין המרחבים העירוניים המגוונים, הצביע על הרצון ותחושת האחריות בקרב הצעירים להיות שותפים ומעורבים באתגרים המקומיים".
מילוא מציינת, כי במהלך המפגשים שנערכו ניכר הרצון ושיתוף הפעולה מצד הצעירים להכיר, לדבר ולשבור את החומות ביניהם, כדי לבנות ביחד דרכים משותפות לטיפול בבעיות שמטרידות אותם. "המעשה החינוכי בשדרות ובעוטף של אזרחים פעילים שמתאחדים תחת מטרה משותפת לגדול בשקט, ובאשדוד, בת ים ועכו לפתח תוכניות עבודה לקידום דרכי ההשכלה, בילוי הפנאי והמעורבות החברתית של הצעירים בעיר מעוררת השראה ותקווה".
סיפורי מפגשים
המפגש הראשון במסגרת הפרויקט התקיים בעיר עכו, כשהדגש היה על חיבור בין מגזרי (יהודי ערבי) ושיח חברתי. המפגש כלל סיור בין מגזרי ושיח חברתי אליו הגיעו 60 צעירים ובני נוער מהעיר, שיצאו בעקבות החיים המשותפים של המגזרים השונים בעכו. במהלכו התקיימה הכרות עם מגוון הקבוצות בעיר, מפגש חיובי ומקרב בין המשתתפים עצמם ועם תושבי העיר, מפגש עם עכו דרך עיניים ביקורתיות ולומדות של המציאות, פיתוח סקרנות ועניין בתחומים לא מוכרים, חיזוק הזיקה ותחושת האחריות כלפי העיר, ופיתוח תודעת מעורבות חברתית ורצון להשפיע. מפגש נוסף שהתקיים בעכו התארח בישיבת ההסדר בדגש על חיבור חילוני-דתי ובו שולחנות דיון וחברותא על אופי החיים המשותפים בעיר המעורבת.
בהמשך נדד התא אל מרכז צעירים בת ים, שם קבוצת המנהיגות הצעירה של מרכז הצעירים המורכבת ממגוון זרמים וקבוצות, עברה תהליך מיפוי וחשיבה ויצרה סרטון וקמפיין דיגיטלי לקירוב לבבות בעיר. בהמשך, יחד עם מעל 100 מלגאים ושינשינים בעיר קיימו אירוע שולחנות עגולים ופאנל ובו נציגי הזרמים השונים מבת ים ובו דיברו על הדעות הקדומות, האתגרים וההזדמנויות לחיבור ולשיתוף.
במרכז הצעירים של אשדוד "כוונים" התכנסו ב-12.12 צעירי אשדוד מכל הרובעים הקבוצות והקהילות המגוונות של העיר - קהילת הסטודנטים, ספורט, מוסיקה ויזמות ועוד, למעגלי שיח, ודנו בחשיבות שבלקיחת אחריות משותפת על עתידם בעיר. בוגרי קבוצת המנהיגות הובילה את הדיונים בשולחנות העגולים. במהלך הערב התקיימו דיונים בחיבור לעיר ובאפשרויות הפעולה לקידום נושאים למעורבות חברתית בעיר. השיח בערב המרגש והייחודי בין הצעירים הצביע על הרצון של צעירי אשדוד לפתח ערוצי חשיבה ועבודה לחזק את האוכלוסייה המגוונות בעיר, וכן להיות מעורבים בחיזוק החברה הישראלית כחברה דמוקרטית, סובלנית ומכבדת.
בעיר שדרות התכנסו ראשי 12 מטות מאבק עם נציגים מטעמם בשלישי האחרון (18.12) למפגש על מנת ליצור מרחב משתף לשיח, הירתמות ועשייה, ובמטרה להבין מה המטרות של כל מטה, כמה הפערים גדולים או קטנים, ומה הערכים שמנחים אותו. המטרה: ניסיון לראות, האם ניתן לרוץ יחד ולאחד כוחות.
באירוע נטלו כלל הקבוצות והיוזמות לשיפור איכות החיים עבור התושבים בעוטף עזה, כלל מרכזי הצעירים בעוטף, תושבים ופעילים, פורום דב לאוטמן והתאחדות מרכזי הצעירים ושותפים מרכזיים נוספים. במסגרת האירוע נערך פאנל ובו נציגי כלל הקבוצות, דיון בהשתתפות הקהל ושיח סביב שולחנות עגולים על הערכים המשותפים והפעולות העתידיות את הפאנל הנחתה ניבה ראם, מנהלת עמותת קולות בנגב.
"מרגש ומרתק היה לראות את הצעירים מבררים בינהם בפתיחות וביצירתיות את האפשרויות להיות מעורבים בנעשה בחיי היום יום בעיר", מסכמת לני מילוא.
כנס דב לאוטמן 2018 יתקיים ב 26.12.18 בקמפוס האוניברסיטה הפתוחה. הכנס יתקיים בפעם הרביעית ביוזמת קרן לאוטמן, האוניברסיטה הפתוחה ושותפים נוספים, על מנת להעלות לסדר היום הציבורי והחינוכי את החינוך לדמוקרטיה ולשותפות בחברה הישראלית. חלקו של הכנס יועבר בשידור ישיר כאן ב-ynet.
בשיתוף כנס דב לאוטמן