שליחים לכל החיים
בכל שנה יוצאים מטעם הסוכנות היהודית למעלה מ-2000 צעירים שמשרתים בקהילות היהודיות ברחבי העולם ומוצאים עצמם מתחברים יותר לזהות ולמדינה. אבל הצעירים שחזרו משליחות של הסוכנות בעולם, רוצים להמשיך ולהשפיע בארץ. על רקע אירוע שליחים חוזרים של הסוכנות היהודית שנערך השבוע, הכירו שניים שממשיכים להשפיע ולתרום - כל אחד בדרכו
בשיתוף הסוכנות היהודית
בכל שנה יוצאים מטעם הסוכנות היהודית למעלה מ-2000 צעירים שמשרתים בקהילות היהודיות ברחבי העולם ומספרים את הסיפור הישראלי בצורה ישירה, בלי התיווך של התקשורת. שליחי הסוכנות עובדים עם בני נוער וסטודנטים בחו"ל ויוזמים פעילות חינוכית, חברתית וקהילתית כדי לחבר צעירים לישראל. מה שמעניין הוא, שכשהם חוזרים ארצה, הם מוצאים עצמם מהווים שגרירים של התפוצות בישראל ומונעים מצורך שלא חשבו בכלל שיתעורר.
השליחות זאת רק ההתחלה
השבוע (ב-8 בינואר) נערך בנמל תל אביב אירוע שליחים חוזרים של הסוכנות היהודית במעמד יו"ר הארגון יצחק (בוז'י) הרצוג תחת הכותרת "השליחות זו רק ההתחלה". באירוע השתתפו מאות שליחים חוזרים שנפגשו עם ישראלים מעוררי השראה ועם בוגרי השליחות המשרתים היום בעמדות מפתח במגוון זירות עשיה. השליחים החוזרים אף נחשפו להזדמנויות בתחומים שונים והשתתפו במעגלי נטוורקינג לחיים ולקריירה.
הסוכנות היהודית משגרת שליחים שמדריכים נוער יהודי במחנות הקיץ, שליחי שנת שירות (שינשינים) שמתנדבים בקהילות לפני השירות בצבא, שליחים קהילתיים ושליחי תנועות הנוער שמשרתים מספר שנים בחו"ל, ושליחי קמפוסים שמחברים סטודנטים לישראל ומסייעים להם להתמודד עם תנועות החרם והדה לגיטימציה. השליחים הישראלים נמצאים בכל יעד אפשרי: בעשרות קהילות בצפון אמריקה, במדינות אירופה המערבית ואירופה המזרחית, ברחבי חבר המדינות (ברה"מ לשעבר), באמריקה הלטינית, באוסטרליה ובדרום אפריקה.
השליחים הם שגרירי ישראל בתפוצות ושגרירי התפוצות בישראל
השליחים הישראלים מובילים במהלך השליחות תהליכים מרכזיים בקהילות, יוצרים קשרים משמעותיים בתוך ארגונים בינלאומיים ופועלים למען ישראל והחברה הישראלית - ממקום שירותם. עם שובם לישראל הם מבקשים להמשיך ולהשפיע במגוון תפקידי מפתח - בממשל, במגזר הציבורי, במגזר העסקי, בארגונים וולונטריים (המגזר השלישי) ובארגונים המנסים לשלב בין יזמות עסקית לחברתית (המגזר הרביעי). רשת בוגרי השליחות של הסוכנות היהודית מלווה את השליחים עם שובם לישראל ומשמשת פלטפורמה מקצועית וחברתית כדי לייצר עבור השליחים הזדמנויות שיאפשרו להם להמשיך להשפיע ולשמש כסוכני שינוי בחברה הישראלית.
"השליחים של הסוכנות היהודית פועלים כשגרירים של ישראל בתפוצות ולאחר חזרתם לארץ הם משמשים שגרירים של יהדות התפוצות בישראל" מספר מנהל יחידת השליחים בסוכנות היהודית יהודה סטון. "אנשים שיוצאים לשליחות, מתחברים מחדש גם לישראל וגם לעולם יהודי גדול יותר. כשהם חוזרים ארצה, הם מבקשים להמשיך ולהשפיע - הם פונים לאפיקים עצמאיים, ליזמות חברתית עסקית, לפלטפורמות בממשל ולכל דרך שתאפשר להם להמשיך ולהשפיע על החברה הישראלית"
ליאור רון (בת 32) שירתה כשליחה קהילתית של הסוכנות היהודית בארה"ב בדלאוור, שם גם הכירה את בן זוגה ששימש כשליח בקורנל. "תמיד הייתי מעורבת בתחום החברתי", היא מספרת. "באיזשהו שלב חשבתי שזו יכולה להיות חוויה מיוחדת, לעבוד עם אוכלוסיה אמריקאית, שלא תמיד מזדמן לאנשים בארץ לעבוד איתה. לכן, התחלתי תהליך מיון לסוכנות היהודית, התקבלתי וכך התחיל המסע שלי בארצות הברית". כאמור, רון התמקדה בשליחות קהילתית עם כל הגילאים, מגילאי גן ועד הגיל שלישי. "לא הרגשתי שם שאני מתפקדת כשגרירה, הרגשתי שאני ליאור, הבחורה הישראלית, הבאתי את העולם שלי לשם וקיוויתי שאנשים יתחברו".
רון מעידה על התפקיד שהיה משמעותי, מעניין, כזה שנותן יד חופשית לפעולה ואפשר לה לעצב אותו כפי שראתה לנכון, מה שלא תמיד מובן מאליו בתפקידים אחרים. "עשיתי כל מה שאפשר לדמיין, הרמתי אירועים, הרצאות, ארגנתי פעילויות, פגישות אחד על אחד, זה נתן לי באופן אישי הזדמנות גם להסתכל על ישראל מרחוק, לראות תהליכים שקורים בה ולהסביר אותם לקהילה.
טסתי ישראלי - חזרתי יהודי
לאחר חזרתה ארצה החלה רון לעבוד כמנהלת פרוייקט חינוכי בקרן רמון ובמקביל הקימה מגוון מיזמים חברתיים. ביחד עם חברים הקימה את מכינת מגדלור למנהיגות חברתית שפועלת לצמצום פערים בחברה הישראלית ולחיזוק תחושת השייכות של החניכים למדינת ישראל ולחברה הישראלית. ליאור מעידה כי בשליחות שלה למדה כיצד לייצר קשרים אישיים ולרתום אותם למען הקהילה והחברה, ללמוד תחומים חדשים ולייצר פרויקטים בזמן קצר - ובזכות כל אלה תוך שנה הייתה חלק מהקמת מכינה אשר גייסה עשרות חניכים ופועלת עם מנטורים ומנטוריות עסקיים וחברתיים מכל רחבי הארץ.
"הדבר הכי מרכזי שהרווחתי שם, מלבד בן הזוג שלי כמובן, הוא ההסתכלות המחודשת על הדת. יש לשליחים משפט כזה שאומר: טסתי ישראלי וחזרתי יהודי, אני מאוד אוהבת את המשפט הזה מכיוון שאני למדתי על השונות שיש בעולם, על פלורליזם וסובלנות כלפי הזרמים השונים בקהילה האמריקאית וזה גרם לי להסתכל כיום על דברים בצורה שונה. קיבלתי כל כך הרבה כלים שמשרתים אותי עד היום, אמנם כבר בשליחות ידעתי שאני מעוניינת בעבודה חינוכית אבל בזכות החוויה הזאת, הבנתי בדיוק איזה אוכלוסיות מעניינות אותי וזה מה שנתן לי את המוטיבציה להמשיך הלאה"
איך נוכל לשנות את העולם?
גל אנטמן בן ה-35, כיום רופא אשר צפוי להתחיל התמחות ברפואת עיניים בבלינסון ובמקביל ללימודיו החל לעסוק ביזמות ורפואה, יצא בשנת 2007 מיד עם שחרורו מהצבא להדריך בני נוער יהודים במחנה של תנועת יהודה הצעיר. "זו אחת האופציות שעומדות בפני כל חייל משוחרר ואחרי חוויה טובה בפרויקט תגלית, החלטתי ללכת להתעמק בזה ולהכיר אוכלוסייה שונה", הוא מספר. "בקיץ הראשון הייתי מדריך חברתי ונהניתי מאוד. לא חשבתי שזו תהיה התחנה הראשונה ולא ידעתי שזה עומד להתפתח. בקיץ שלאחר מכן שימשתי כמדריך חברתי במחנה קיץ באיטליה ובשנה שאחרי כבר ריכזתי תוכנית התנדבות כאן בבת ים".
גם אנטמן, כמו רון, הכיר את הדר, מי שהיום אשתו במחנה הקיץ בשליחות הסוכנות היהודית. אם יש סיפור אחד שאנטמן לוקח איתו מהתקופה ההיא, הוא שבאחד הערבים במחנה הקיץ, בתור מדריך, ערך סיור במחנה בשעת לילה כדי לוודא שכולם ישנים בבקתותיהם. לפתע, הוא ראה שני ילדים צעירים, בני אולי 14-15 יושבים על הספסל ומסתודדים. אנטמן שאל אותם מדוע הם על הספסל ולא בבקתה והם, הושיטו לו את הפתק שעליו התדיינו. על הפתק היה כתוב "איך נוכל לשנות את העולם?". אנטמן מספר שהפתק הזה ובכלל החוויה הזאת תפסה אותו מאוד לא מוכן, "זה היה פשוט מעורר השראה לראות שזה מה החניכים מתעסקים בו. האם זה השפיע עליי לטווח ארוך? אני לא יודע. אני יודע שרציתי להביא את עולם הרפואה הישן, זה של רופא אחד מול מטופל אחד למקום גדול יותר, אולי החוויה הזאת היא מה שדחפה אותי לפן היזמי, זה שרוצה בעצמו לשנות את העולם".
כיום כאמור, אנטמן מתעסק בשלוש השנים האחרונות ביזמות ורפואה, הוא מנהל רפואי של חברת סטארט אפ בשם Owlytics, שמתעסקת בניטור של קשישים ומטרתה לאתר נפילות, למנוע אותן ובנוסף, לאתר חריגות בריאותיות, עליהן ידווחו לבני המשפחה או לבתי האבות של הקשישים. "נפילה היא סמן מאוד משמעותי בחייו של קשיש. לכולנו יש סבא או סבתא שנפלו ומשם החלו הצרות. המטרה שלי הייתה למנוע את הנזק המצטבר הזה. רציתי לרכוש כלים כדי שאחרי ההתמחות, כשאהיה מומחה בתחום העיניים אוכל להשפיע מעבר להשפעה שיש לרופא אחד על מטופל אחד, אלא בקנה מידה גדול ורחב יותר".
"גם אני שימשתי כשליח בלוס אנג'לס במשך שלוש שנים, ואני יודע ממקור ראשון שמה שקורה הוא שתוך כדי החיבור לקהילה בתפוצות, התחברתי גם אני לזהות שלי ולמדינת ישראל" מוסיף סטון. "כשאנחנו שם, אנחנו חלק מהעם היהודי וכשאנחנו חוזרים לישראל אנחנו ממש מקבלים השראה והופכים להיות שגרירים של יהדות התפוצות כאן".
סטון מסביר שאלפי צעירים חוזרים מחו''ל ומחפשים מקומות בהם הם יכולים להשפיע, לספר את הסיפור שלהם ולעשות שינוי. "יש משימה שנמצאת גם בישראל והיא לא פחות משמעותית. אנחנו מנסים לייצר תשתית קהילתית שתאפשר לחוזרים הללו לקחת את החוויה שלהם ולהחזיר אותה חזרה לחברה הישראלית, בין אם מדובר בתחום העסקי, החברתי, הממשלתי ובכלל- כמעט בכל נקודה בה קיימת איזושהי מעורבות אקטיביסטית, כנראה תוכלו למצוא שליחים חוזרים שלוקחים בה חלק. אנחנו מנסים להפוך את הסיפור הישראלי לשלם יותר".
"מי שמגיע לעולם השליחות לרוב מגיע כי מחפש חוויה כלשהי", מספר סטון. "יש אנשים שבורחים מדברים, מחפשים חוויות או משמעות, כנראה שאף אחד מהם לא לוקח בחשבון מסע משנה חיים. התהליך קורה שם, כי שם הוא מבין שהוא אוהב את מדינת ישראל יותר ממה שהוא חשב ומצד שני מגלה סיפור שלא סופר - הסיפור של הקהילות היהודיות מעבר לים. זה מה שחורט אצלו שינוי משמעותי והוא מבין שהוא רוצה להיות חלק".
רוצים גם אתם לצאת לשליחות של הסוכנות היהודית? חפשו היחידה: שליחות חינוכית ציונית
בשיתוף הסוכנות היהודית