עובדות הניקיון מתאחדות לקואופרטיב
"קואופרטיב הניקיון קם כדי לאפשר לעובדות לרוץ קדימה ולא בתוך מעגלים שהופכים צרים יותר ויותר עד שחונקים את העובדת, עד שהיא מוציאה את הנשמה והופכת למכונת ניקיון, לרוב גם מכונה לא טובה, שנשחקה והתקלקלה". אמאני קעדאן, ממייסדות קואופרטיב הניקיון, קוראת להצטרף ולתרום לקואופרטיב
העבודה בניקיון היא עבודה קשה, תובענית ושוחקת. האנשים שעובדים בה, הן לרוב נשים, שנמצאות בתחתית הסולם החברתי-כלכלי של החברה. עובדות שנים רבות, חודשים שלמים וימי עבודה ארוכים, ולא מצליחות להיחלץ ממעגל העוני.
לרוב הקבלנים שמעסיקים אותן, ברוב המקרים בתנאים לא חוקיים, יש אינטרס שיישארו עניות וחלשות, כי רק עובדת חלשה וזקוקה לכסף תעבוד בשקט ולא תשמיע את קולה. הן רצות כל הזמן במהירות גבוהה מאד, לא מפסיקות לרוץ, אבל רצות בתוך גלגל. רק אם הגלגל הזה יישבר ויצליחו לרוץ מחוצה לו הן יוכלו לפרוץ את הדרך לעתיד יותר טוב ולהתקדמות בכל מישורי חייהן.
צפו בסרטון גיוס הכספים של נשות הקואופרטיב:
קואופרטיב הניקיון קם כדי לשבור את הגלגל הזה, לאפשר לעובדות לרוץ קדימה ולא בתוך מעגלים שהופכים צרים יותר ויותר עד שחונקים את העובדת, עד שהיא מוציאה את הנשמה והופכת למכונת ניקיון, לרוב גם מכונה לא טובה, שנשחקה והתקלקלה.
קואופרטיב הניקיון הוא עסק חברתי שמספק שירותי ניקיון לעסקים ומוסדות ברמה טובה מאד עם דגש על העסקה הוגנת וקידום הניראות של עובדות הניקיון. היום חברות בקואופרטיב 30 עובדות ניקיון מאזור ואדי עארה וג'סר אזרקא, בהיקפי משרות כמעט מלאות.
העובדות הן הבוסיות של עצמן. הן העובדות והן הבעלים של העסק. הן עובדות מכל הלב והנשמה כי העסק הוא שלהן. העסק גדל פי חמש בשנה האחרונה לא בגלל שיש מנהל עבודה או קבלן שצורח ומשפיל, שהן מפחדות ממנו ולא מעיזות לבקש חופשים אפילו כשהן חולות, או כי הן עובדות בחברה גדולה שיש בה מאות עובדות ניקיון, בה מכירים אותן לפי החתמת הכרטיס בלבד, בה הן מקבלות הנחיות בטלפון, עושות את העבודה ומקבלות משכורת בבנק, לא מכירות פנים אנושיות במקום העבודה, עובדות בניכור וחיות בניכור.
העסק גדל פי חמש בשנה האחרונה כי הוא נקודת האור כמעט היחידה בחיי רוב העובדות. הוא ה"בייבי" שהן מטפחות, הוא האופק היחיד שעשוי לקדם אותן והן אותו. העסק גדל כי הן עובדות בו מכל הלב והנשמה, כי הוא שלהן: ככל שהעסק גדל הכסף משתלשל לכיסן והן היחידות שייהנו ממנו.
בין העובדות יש כאלה שהחליטו לוותר על קצבאות מהביטוח הלאומי ביוזמתן, כי הן מרגישות ביטחון כלכלי. יש כאלה שהחליטו לעזוב את העבודה ב"שחור" ובלי תלושי שכר אחרי שנים, כי הבינו שהקואופרטיב מציע חסכונות אטרקטיביים לבריאות וחינוך להן ולילדיהן.
יש כאלה שהתחילו ללמוד או לטפח כישרונות או תחביבים כי פתאום יש זמן פנאי ולא חייבות לעבוד 16 שעות ביום כדי לקבל משכורת סבירה. יש כאלה שהצליחו לחסוך לראשונה כדי לטוס לחו"ל, יש כאלה שהרשו לעצמן לחגוג יום הולדת מפנק לאחד הילדים כי העזו לבקש יום חופש ממקום העבודה.
העסק גדל כל כך יפה כי הן מגדילות ראש, לוקחות אחריות, יוזמות, חוות את עצמן כעובדות ניקיון בצורה אחרת לגמרי ממה שהיו לפני כניסתן לקואופרטיב. בין הנשים האלה יש נשים מאד מוכשרות, חכמות, אמיצות ובעלות פוטנציאל אדיר. תהליך ההכשרה וההעצמה שהן עוברות בקואופרטיב מוציא את הפוטנציאל שלהן ושם אותו במקום הנכון.
השאיפה היא שבהמשך הנשים שנכנסו לקואופרטיב כ"סתם" עובדות ניקיון יקבלו תפקידים בהנהלת הקואופרטיב וקידומו, ובהקמת קואופרטיבים דומים לעוד קבוצות אוכלוסייה ועוד תחומי עיסוק.
בחודש האחרון הקואופרטיב השיק קמפיין להשקעה חברתית כדי לגייס אשראי שיאפשר את המשך הצמיחה. קיבלנו תמיכה ופרגון עצומים. אנחנו מודות למשקיעים מכל הלב, ומבקשות שתמשיכו להשקיע בנו כדי נמשיך לחולל שינוי! קמפיין גיוס ההשקעה מסתיים מחר!
- להשקעה בקואפרטיב לחצו כאן .
- הכותבת אמאני קעדאן היא מנהלת גיוס והכשרה ממייסדות קואופרטיב הניקיון. בוגרת תואר ראשון ושני בפסיכולוגיה חברתית, בעלת ניסיון רב בעבודה במיזמים חברתיים, בדגש על גיוס, ליווי והשמה של נשים ערביות בשוק העבודה.