מעשים טובים לבעלי החיים: היוזמות החיוביות למען חיות הבר
מה הקשר בין מעשים טובים לתרבות האכלת היעלים במצפה רמון ואיך כל זה קשור לשימור חייו של הבז האדום? ביום מעשים טובים יתקיימו עשרות יוזמות לשימור חייהן של חיות הבר. ריכזנו לכם כמה פרויקטים מעניינים שמצאנו
בשיתוף עמותת רוח טובה
מה עושים בעלי חיים כשהם סובלים? שאלה מצוינת, זה לא שהם יכולים לומר לנו מה הבעיה ומה כואב להם, ולא פעם האשמה במצב היא בנו, בני האדם, כי אנחנו לא מנקים אחרינו, כי אנחנו משתלטים על אזורי טבע ומצמצמים את שטחי המחיה. ומה לגבי דור העתיד, האם נגזר עליהם לראות בעלי חיים רק בגני חיות או שתהיה להם האפשרות לצאת החוצה אל הטבע ולעזור? כדי שלא נגיע למצב בו הטבע שלנו ייפגע ללא סיכויי החלמה, מתקיימים ברחבי הארץ פרויקטים מיוחדים במינם שמטרתם שימור וסיוע לחיות בר באזורים שונים, כשהמטרה היא לשלב ילדים ונוער בתהליכי אלו כדי שילמדו את הנושא, יהיו מודעים ויעבירו הלאה את הדגשים. לרגל יום המעשים הטובים, שיתקיים ב-2.4, אספנו כמה פרויקטים מחממי לב:
סיירת יעל
בדרום הארץ מתקיים פרויקט יחיד מסוגו למען היעלים במצפה רמון שנמצאים בסכנת הכחדה. סכנת ההכחדה של היעלים נובעת מהאוכל שניתן להם ע"י מבקרים באזור, וגם מדברי הפלסטיק והמגבונים שהם אוכלים מפחי הזבל. "יעלים מתים בקצב נוראי בגלל תופעת ההאכלה", מסבירה רותי ביטון, מנהלת יחידת הנוער במצפה רמון. " הבעיה היא בחוסר המודעות לנושא וגם העובדה שאין לגיטימציה להעיר למאכילים, כי אם אני מגיעה ואומרת למישהו לא להאכיל יעל אז הם מעירים לי 'באיזו זכות אני אומרת להם מה לעשות' וזה רק מראה את גודל הבעיה".
היוזמה המתקיימת במצפה רמון היא 'סיירת יעל', המופעלת על ידי בני הנוער מהיישוב במטרה להגביר את המודעות לניקיון הסביבה, להגן על עדר היעלים, ולהגביר את תחושת השייכות לישוב. המיזם משתלב היום במערכת החינוך היישובית במסגרת החינוך לאקטיביזם סביבתי-חברתי והילדים נפגשים אחת לשבועיים, לבושים חולצות וכובעים מזוהים ומחלקים דפי הסבר בעיקר לתיירים ומבקרים שעוצרים להצטלם עם היעלים. כמו כן נעשית פעילות הסברתית בתוך הקהילה.
איתי ענר, מנהל היחידה הסביבתית במצפה רמון והיזם של הסיירת שהוקמה לפני שלוש שנים, מסביר שהעבודה של הילדים מדהימה וחשובה להטמעת הנושא ולהוביל שינוי וזאת למרות שהדרך עוד ארוכה. "זו בעיה ממשית ואנחנו מנסים אפילו להוביל חקיקה בנושא כדי שנוכל לאכוף את נושא ההאכלה", מסביר ענר. "אנשים עומדים ליד השלט של איסור ההאכלה, ועדיין מאכילים את היעלים ואומרים "זה רק משהו אחד קטן"או "אני נותן רק מלפפון". "הנושא עדיין טרי ודרושה הסברה רצינית כאן", הוא מסכם.
מצילים את הבז האדום
ביום מעשים טובים יעברו תלמידי כיתות ב' בעמק יזרעאל שיעור שלא נמצא בתכנית הלימודים השנתית: בשעות הבוקר הם יגיעו לבית הספר אזורי 'עומרים' במועצה אזורית מגידו ושם ילמדו על הבז האדום החי בשטח זה, על חייו, דרך הקינון שלו ואפילו יקבלו הסברים מה לעשות אם נתקלים בבז פצוע או בכזה שאיבד את הדרך שלו.
היוזמה המיוחדת נולדה בעקבות יוזמה של היחידה לחינוך סביבתי במסגרת מאמצים לשמר את חייהם של הבזים האדומים שנמצאים בסכנת הכחדה. אילנה ארז, רכזת חינוך סביבתי במועצה אזורית מגידו, מסבירה שבאזור הגיאוגרפי של רמת מנשה הבז האדום נמצא בסוג של סכנת הכחדה: "פעם הבז היה מוצא אצלנו באזור כוכים מובנים, בעיקר בגגות של בתים עם חורים והוא גם הסתגל לסביבה כי היא בקרבת אזורי מזון. הבעיה היא שהיום הבנייה השתנתה ובכל זאת הבזים חוזרים לקנן כאן".
בגלל סכנת ההכחדה מסבירה ארז כי זהו מהלך טבעי לרתום את התושבים לשמור עליו. מה זה אומר? "אם תושבים משנים את סוג הבנייה צריך להציב תיבות קינון במסוך", היא אומרת. "בנוסף, יש לנו פרויקט משותף עם החברה להגנת הטבע שבמסגרתו מנסים לעשות חינוך לתושבים שאם הם מוצאים גוזלים שנפלו מהקן או חיה פצועה הם מיד מדווחים למתנדבים אחראיים בישוב שלהם".
כאמור, הפעילות תגיע לשיאה ביום המעשים הטובים בבית הספר המקומי שאימץ תכנית המוקדשת לבז האדום. "השנה רצינו לתת לתלמידים עוד דחיפה והכשרנו אותם להיות מדריכים כיתה ה'", מסבירה ארז. "ביום המעשים הטובים יבואו ילדים מגני ילדים ותלמידי כיתה ב' מבית ספר נוסף מהעמק ללמידה על הבז ולחשיבות השמירה עליו. הילדים האלה ממשיכים לגדול ולהדריך עליו גם את המבוגרים בישובים והעלאת המודעות היא חיונית לשמירה על חייהם של הבזים באזור".
דואגים לצבאים
עמק הצבאים, אתר הטבע העירוני הגדול בארץ, מקיף שטח בגודל של כ-250 דונם בלב ירושלים ובו חי, לאורך השנים, עדר בן כ-30 צבאים. באזור של עמק הצבאים תוכנן להיות פרויקט נדל"ני רחב היקף, שנעצר בעקבות מחאה של תושבי העיר וארגונים סביבתיים והעמק נמצא בתהליכי בנייה ושימור. ביום המעשים הטובים יתקיימו פרויקטים של ניקיון האזור, טיפוח שטחי המחייה של הצבאים ופעולות הסברה להעלאת המודעות לנושא.
נריה כהן, רכז שנות שירות בבית נחמיה מספר שהפרויקט נולד יחד עם המכינות הקדם צבאיות וביחד הם שיקמו את הנחל, בנו טרסות ועוד. "הפעם גם נחבור יחד עם חניכי שנת השירות לחזק את המודעות לכך שזה הבית של הצבאים ולדאוג לכל שימור המקום", אומר כהן. "אנחנו רוצים לשמר את האזור ולתת גב התנדבותי לפיתוח המקום. יש כל הזמן פעילויות למען המקום והגן פתוח לקהל בחינם ויום המעשים הטובים היא הזדמנות לגייס כוחות ולתת למען המקום".
"יום מעשים טובים מראה כל שנה את הייחודיות של כל אחת ואחד גם בצורת הנתינה", אמרה יוזמת יום המעשים הטובים, שרי אריסון. "ביחד, אנחנו פסיפס אנושי אחד. אם נדבר טוב ונעשה טוב – ההשפעה החיובית תגדל ותהדהד".
"מדברים טוב, עושים טוב". ב-2 באפריל יתקיים "יום המעשים הטובים" - יום שיא לעשיית טוב כל השנה. מיליוני בני אדם צפויים להשתתף ביום גלובלי זה, שיתקיים בלמעלה מ-100 מדינות. רוצים להצטרף? היכנסו עכשיו לאתר "יום מעשים טובים" ובחרו את הדרך שלכם לעשות טוב! יום מעשים טובים מנוהל על ידי עמותת רוח טובה , המציעה מגוון דרכים לעשות טוב ולהתנדב כל השנה.
יש לכם סיפור טוב? אל תהססו, לחצו כאן כתבו לנו אותו, ואולי הוא יתפרסם אצלנו וידביק רבים בעשייה החיובית.
בשיתוף עמותת רוח טובה