"הקשב להם, אל תמתח ביקורת, אל תשפוט"
עידו כץ חיפש משמעות ומצא אותה בגיל 60. כיום, כבר 5 שנים, הוא מסייע לנוער בסיכון בעמותת עלם, התמכר לעבודה עם הצעירים, לשיחות ולסיפורים של כל אחד ואחת והבין שבכל גיל מחפשים חיבוק. לרגל קמפיין עמותת עלם למען פעילות הרחוב של העמותה, הוא מספר על ה"הפוך" שהפך לו לבית
ידוע הורים אמורים לחנך את ילדיהם ולתת להם כלים שינחו אותם בהמשך הדרך, אך את השיעור הכי חשוב בחיים שלי, למדתי דווקא מילדי. שמי עידו כץ, אני בן 63, ממצפה חרשים שבגליל, סא"ל במילואים, נשוי ואב לשלושה ילדים. כשילדיי הגיעו לגיל גיוס הם החליטו להתנדב לשנת שירות ולתרום לקהילה בתחום העבודה עם נוער בסיכון.
בסופי השבוע, כשחזרו הביתה, ראיתי את האש בעיניים, את התחושה החיובית של הנתינה, את האנרגיות והעשייה ורציתי לחוש את אותן תחושות גם. מצאתי עצמי שנה אחרי שנה, עמוק בתוך השגרה היומיומית, יושב בכיסא המנהל בסוכנות נסיעות בה אני עובד ומחפש משמעות, אהבה, רוך וחום.
חיפשתי להיות בעשייה, להרגיש שאני משמעותי, מסייע ובעיקר עסוק בנתינה טהורה מהלב. כך, בגיל 58 התחלתי בחיפוש אחר מקום להתנדב בו. השארתי את הפרטים באתר של עלם ויום למחרת כבר חזרו אלי עם תשובה.
למרות החששות וחוסר הניסיון שלי בעבודה עם בני נוער הרגשתי שיש לי הרבה מה לתת להם, הרגשתי צורך לחבק ולאהוב מבלי לשפוט, וכך עם הרצון הכן והלב הפתוח, הפכתי להיות מתנדב ב"הפוך" צפת.
ה"הפוך" בצפת הוא מיוחד במינו, רוב בני הנוער מגיעים ממשפחות מסורתיות, דתיות וחרדיות, דבר שהיה חדש לי. השפה הייתה מעט שונה לי אך עם הזמן יצרתי קשרים מדהימים עם הנערים והצלחתי לפלס מקום בדרך לליבם.
פשוט להיות איתם ובשבילם
כך מידי חמש שנים, אני מגיע כל יום ראשון לארבע שעות של קסם מתנתק מהמציאות ונכנס לעולם הנערים בתוך בית מדהים ואוהב עם אווירה חמה ומשפחתית. זהו עולם מעניין ומאתגר, שממלא אותי ונותן לי סיפוק ואנרגיה חיובית.
הקו מנחה להצלחה בפעילות הזו היה: הקשב להם, אל תמתח ביקורת, אל תשפוט, חזק אצלם את הדימוי העצמי ויעץ רק כשהם מבקשים יעוץ. תמיד הקפדתי לדבר בגובה העיניים, ואמרתי דברים שיצאו מהלב. המרחב הבלתי פורמלי מאפשר ליצור קשר תהליכי ומיטיב עם הנערים ולהיות עבורם מבוגר משמעותי בנקודת זמן שבה הם נמצאים.
השיח מול בני הנוער מאתגר מאוד ומלמד אותי דברים רבים על הנוער וגם על עצמי. מצאתי את עצמי בשיחות קבועות עם נערים ונערות שחיפשו בעיקר אוזן קשבת. מישהו שידבר איתם מהלב, בגובה העיניים, מבלי לשפוט ולמתוח ביקורת. ובתהליך הזה, אני דווקא מרגיש שאני מקבל הרבה יותר ממה אני נותן.
כל נער הוא עולם ומלואו ובתהליך הדרגתי אנו מגלים את הכוחות של הנערים, את החוזקות שלהם ועוברים דרך מדהימה יחד. עם הזמן הם מרגישים בנוח לשתף בצורה אותנטית, לחשוף ולהביא את עצמם מבלי לפחד שישפטו אותו אותם ולא יקבלו אותם.
המפגש עם בני הנוער במרחב הבלתי פורמלי של ה"הפוך" מעלה דיונים מעמיקים ומשמעותיים ומאפשר להם להיחשף למגוון רחב של מתנדבים ואנשי צוות ולבחור עם מי לשוחח ועל מה.
אחת הדוגמאות שמשקפות הכי משמעותיות בעבורי, שדרכה הבנתי את חשיבות ההתנדבות שלי, היא דרך סיפורה של א', צעירה שהגיעה להפוך מבית חרדי, והייתה בתקופה של בלבול בזהות המינית שלה. בתהליך הדרגתי וארוך מול הסביבה, המשפחה והחברים, א' החליטה שהיא רוצה להיות נער.
ליוויתי אותה בתהליך שכלל קשים, פגיעות והתלבטויות רבות. הרגשתי צורך גדול לחבק את הנערה, להקשיב, להכיל ולהיות עמה בסערת הרגשות בה היא נמצאת. מלבדה, קיימים קשרים משמעותיים רבים נוספים בהפוך, הנערים מביאים את עצמם בצורה אותנטית וחפצים בקשר. מטרתנו היא להיות מבוגר משמעותיים בחייהם, לקבל אותם כפי שהם ופשוט להיות איתם ובשבילם.
ההתנדבות הכניסה מימד חדש לחיי. נשאבתי לתוך הפעילויות והתמורה לא איחרה לבוא. האהבה שאני מקבל בחזרה מבני הנוער עולה בעוצמתה על כל המאמצים והזמן שאני מקדיש להם. אין גבול להנאה ולגאווה שאני חווה כשאני רואה בני נוער שהיו באים בקביעות להפוך, משתלבים בחיים - צבא, עבודה, לימודים ומשפחה.
קשה לתאר את התרומה האדירה של ההתנדבות לחיי ול"אני" שלי. בינתיים, אני כאן, וממשיך ואם אצליח בקידום בני נוער אלו, שוב אבוא על שכרי.
- בימים אלו מתקיים קמפיין ההתרמה השנתי של עמותת עלם, שמוקדש השנה לעבודת הרחוב בעלם. צוותי ניידות הלילה של עלם מגיעים לבני הנוער והצעירים בלילות למקומות בהם הם נמצאים (ברחובות, בגנים ציבוריים, בכיכרות, במרכזי בילוי, במגרשי ספורט, במקומות מסתור ועוד), ומסייעים להם בהתמודדות עם המצוקות השונות. לתרומות הכנסו לאפליקציית ביט ולחצו עלם, או באתר
.
- הכותב עידו כץ (63) ממצפה חרשים שבגליל, מתנדב בעמותת עלם במרכז "הפוך על הפוך" צפת בחמש השנים האחרונות.