מתנדבים מתוך ולמען החברה הערבית
"יד לקהילה" - יוזמה של עמותת רוח טובה, יצרה יחידות מתנדבים מתוך החברה הערבית, שמקבלים הכשרה בתחומי עזרה ראשונה, בטיחות ילדים בבתים וברכבים, ביטחון יישובי וזכויות האזרח. הכירו
החברה הערבית מתמודדת כיום עם תאונות אישיות בבתים, ילדים שנפצעים, סכסוכי שכנים, אלימות במשפחה ועוד בעיות יום-יומיות שהרשויות לא נותנות להם מענה מהיר.
"יד לקהילה" - יוזמה של עמותת רוח טובה, יצרה יחידות מתנדבים שמקבלים הכשרה בתחומי עזרה ראשונה, בטיחות ילדים בבתים וברכבים, ביטחון יישובי וזכויות האזרח. ההכשרות מועברות על ידי אנשי מקצוע מוסמכים משלושה ארגונים: "איחוד הצלה", ארגון "בטרם", ועמותת "אד'אר".
צפו במתנדבים בהכשרה של "איחוד הצלה":
מטרת "יד לקהילה" היא לייצר יחידות התנדבות שיתנו מענה לתושבים, יעודדו אותם למעורבות אזרחית וישפיעו לטובה על אורח חייהם. הכלים והיכולת לעזור יועברו למתנדבים שיוכלו לסייע בזמן אמת וגם להעביר את הידע שרכשו לתושבים נוספים.
יחידות ההתנדבות יופעלו על-ידי עמותת רוח טובה בעזרת אנשי הקשר שלה בישובים המשתתפים. רוח טובה תספק למתנדבים יוזמות התנדבות, נושאי פעילות ופיתוח לתחום הפעילות שלהם ברמה היישובית וגם ברמה הארצית.
ביוזמת 'יד לקהילה' משתתפים בסבב ההדרכות הראשון 50 ישובים מהחברה הערבית. ההדרכות מתקיימות בשבעה מוקדים שונים בישובים שנבחרו לארח את ההדרכות המרוכזות: אום אל-פחם, טמרה, רהט, ג'סר א-זרקא, מגאר, נחף וסכנין.
לומדים לתת מענה לנשים שחוות אלימות
דאליה מג'דוב, (45) נשואה ואם ל-5 בנות עברה הכשרה למניעת אלימות של עמותת אד'אר בעכו. מג'דוב מעידה על עצמה שהיא אוהבת לעזור, ומכיוון שהיו בעכו מקרים רבים של אלימות בתקופה האחרונה היא רוצה לדעת איך לתת מענה לאנשים בקהילה. "בקורס אנו לומדים איך לתת מענה לנשים שחוות אלימות ומה הזכויות שלהן והדרכים לעזור להן".
מג'דוב סיפרה על מקרה רצח של אישה בעכו שהתרחש בשנה האחרונה "אם היא הייתה יודעת את הזכויות שלה, אני בטוחה שהיא לא הייתה נהרגת".
מתנדבת נוספת שעוברת הכשרה היא ראוייה עאסלה (37) מעראבה, אמא ל-5 ילדים. ראוייה היא מורה בבית ספר שגם עשתה את ההכשרה למניעת אלימות של עמותת אד'אר.
כאשת חינוך, נתקלה עאסלה במקרים רבים של אלימות אצל הילדים ובני משפחותיהם. היא שואפת להעביר את מה שהיא לומדת בהכשרה לתלמידים שלה ולמשפחות שלהם כדי למנוע את האלימות בחברה.
זה כאילו אנו על סף מלחמת אזרחים
"יש 64 נרצחים בחברה הערבית מתחילת השנה ועד היום. זה כאילו אנו על סף מלחמת אזרחים. זה נורא לחשוב כך", משתפת עאסלה. קשה לנהל שיחה ולהתבטא. אני רוצה להעלות את המודעות אצל האזרחים באמצעות הנשים, שהן עמוד השידרה של החברה.
הנשים יכולות לחנך ולשנות את ההתנהגות. כמורה אני רוצה לתווך את מה שלמדתי להורים וילדים. הגיע הזמן לתת כלים לנשים לדעת איך להתמודד עם תופעת האלימות".
עבד וראויה חוסיין, זוג הנשוי מדיר חנא, עברו קורס של "איחוד הצלה" ביחד. עבד סובל ממספר מחלות והוא רצה שלו ולאשתו יהיה יותר ידע כיצד לטפל בו ובכל הילדים והתושבים של דיר חנא בזמן חירום. "אני רוצה לעזור לכל ילד ואדם שנמצאים במצוקה ועכשיו יש לי את הכלים לעשות את זה", הוא מסביר.
ללמוד להפוך את הבית לבטוח יותר
תמם בדארנה (45) מסכנין מתנדבת באופן קבועה אצל קשישים מהישוב. בדארנה רצתה להרחיב את העזרה שלה לזולת והחליטה לעבור את ההכשרה של "בטרם". "יש לי הרבה אחיינים ואני נורא אוהבת ילדים. הקורס נתן לי הרבה ידע באיך להפוך את הבית לבטוח יותר מבחינת חשמל וריהוט כדי לשמור שילדים לא יפגעו. את הידע שקיבלתי העברתי למשפחה שלי ולאנשים נוספים ביישוב".
עידו לוטן, מנכ"ל עמותת רוח טובה מסביר: "יוזמת 'יד לקהילה' היא תמצית המהות של התנדבות על פי תפיסתנו. התנדבות משמעותית ואפקטיבית מתקיימת כשהמתנדבים חשים שבידיהם היכולת להשפיע, ולחולל תמורה אמיתית בקהילתם. החלום שלי הוא שכל רשות מקומית תקים יחידה כזו שתוביל את המעורבות הקהילתית בשטחה באמצעות מתנדבים".
הילאל חג׳ יחיא, מנהל תחום החברה הערבית בעמותת רוח טובה מוסיף: "יחידות ההתנדבות של 'יד לקהילה' הן גאווה לקהילה הערבית שממשיכה לחזק את שיתופי הפעולה שלה עם עמותת רוח טובה. שינויי קהילתי מתחיל גם מתוך האוכלוסייה, ולא רק מראשי הקהילה".
ההדרכות של "יד לקהילה" מתקיימות בימים אלה, ובחלק מהמוקדים התחילו טקסי סיום בהם הוענקו תעודות למתנדבים שעברו את ההכשרה. אחד היעדים של עמותת רוח טובה המחברת בין מתנדבים לגופים הזקוקים להם ופועלת תחת קרן אריסון, הוא לצרף עוד ארגונים ליוזמה ולהגדיל את מספר המתנדבים.
- להצטרפות לתכנית פנו להילאל חג' יחיא במייל: hilal@ruachtova.org.il .