מקדימים תרופה למכה
עד היום, כאשר תושב מגדל-העמק סבל מחום גבוה, התייבשות או כוויה באמצע הלילה, הוא נאלץ לנסוע עשרות קילומטרים על מנת לקבל טיפול בחדר מיון. כל זה השתנה בשנה האחרונה – במגדל-העמק ובאזורים אחרים בפריפריה – הודות למיזם משותף של משרד הבריאות ומפעל הפיס שהוביל להקמתם ולהרחבתם של מוקדי רפואה דחופה, שבמקרים רבים מצילים חיים
בשיתוף מפעל הפיס
אנחנו נתקלים בתרחיש הזה בערך פעם בשנה, וגם זה במקרה הטוב: לתינוק יש חום גבוה, אבא מתלונן על כאבים בחזה או שהילד נופל ונחבל. לכאורה, לא מדובר במצבי חירום, אך רובנו לא ניקח סיכונים ונתפנה ישר למיון. אבל מה עושה מי שמתגורר במרחק של ארבעים דקות ואף יותר מבית החולים הקרוב? אין ספק ש"קפיצה" למיון היא משהו שחושבים עליה פעמיים, והתמהמהות כזו עלולה להיות מסכנת חיים.
זה היה המקרה של א' (השם המלא שמור במערכת), תושבת מגדל־העמק בשנות ה-40 המוקדמות לחייה. ערב אחד לפני מספר חודשים, בעודה מתכוננת לשנת הלילה, היא חשה דפיקות לב מואצות. "בחיים לא הרגשתי דבר כזה לפני כן", היא מספרת. "אף פעם לא היו לי בעיות בלב, ולכן בהתחלה לא ייחסתי חשיבות לכאבים. חשבתי שתיכף זה יעבור".
הכאבים רק הלכו והתחזקו, אבל א' לא העלתה בדעתה לנסוע עשרות קילומטרים לחדר המיון הקרוב, בחיפה או עפולה. "מי נוסע כל כך רחוק בשביל כאבים בחזה שמגיעים פתאום ללא בעיות קודמות? לא חשבתי שמדובר בכלל במצב מסוכן", היא אומרת. היה לה שיקול נוסף לא לצאת לדרך: החשש שאם תיסע למיון, סביר להניח שהיא תבלה שם שעות רבות. "פעם הבן שלי פתח את הראש ביום שבת בבוקר. בעלי נסע איתו למיון ולא חזר עד מוצאי שבת", היא נזכרת.
א' לא התרגשה מהכאבים בחזה והייתה משוכנעת שהם יחלפו בקרוב, אבל בעלה היה מודאג מאוד. הוא נזכר בפרסום בעיתון המקומי של מגדל-העמק שבו נתקל כמה זמן לפני כן, אשר הודיע על כך שמוקד רפואה דחופה נפתח לאחרונה ממש לא רחוק מהבית שלהם – והוא פועל כל הלילה.
הזוג נכנס למכוניתו ותוך דקות ספורות קיבל את פניהם רופא, שערך לא' בדיקות מקיפות, נתן לה טיפול ראשוני, פסק כי עליה להגיע למיון והזעיק אמבולנס. "את במצב מסכן חיים. אם לא היית מגיעה לכאן, זה לא היה נגמר טוב", הבהיר לה הרופא, ובדיעבד התברר כי הציל את חייה.
"מוקד הרפואה הדחופה נותן מענה אחרי שקופות החולים נסגרות בשבע בערב. עד עכשיו, אחרי שבע בערב אם מישהו היה נופל, נחתך, מקבל כוויה וכדומה, לא היה לו מענה רפואי קרוב", מסביר ד"ר שריף כחילי סעאידה, מנכ"ל חברת "תקווה שירותי בריאות", אשר זכתה במכרז להפעלת מוקד הרפואה הדחופה במגדל־העמק. לדבריו, "מוקדי הרפואה הדחופה חוסכים מהאוכלוסייה את החוויה הטראומטית לפעמים של פנייה למיון. חום הוא אולי לא מצב דחוף, אבל כשאנשים יודעים שיש מערך רפואי שהם יכולים לפנות אליו במצב הזה, זה נותן להם ביטחון. ולפעמים, כמו במקרה של א', מצב שלא נראה מסוכן עלול להתגלות כמאוד בעייתי, וללא מוקד כזה לא בטוח שהיא הייתה מגיעה בכלל לטיפול".
במגדל-העמק חיים כיום כ-26 אלף תושבים, שעד לפני מספר חודשים לא קיבלו מענה לשירותי רפואה דחופה כמו אלו שהזדקקה להם א'. המוקד נפתח ביולי האחרון בבניין ששימש בעבר כגן ילדים עירוני, לאחר שעיריית מגדל־העמק החליטה להעמיד את נושא בריאות הציבור בראש סדר עדיפויותיה. אלא שאז, כרגיל, עלתה שאלת המימון. אולם הפעם נמצא פתרון: קול קורא של משרד הבריאות בשיתוף מפעל הפיס שהציע סיוע בהקמת מוקד רפואה דחופה.
"במסגרת שינוי מדיניות ב-2019 אנחנו נותנים דגש על סיוע לרשויות המקומיות לא רק בהקמת מבנים, שיפוצים והצטיידות, אלא גם במימון פעילויות הפונות למגוון קהלים ונוגעות לרווחת התושבים ולשיפור באיכות חייהם", מסביר קובי בנבניסטי, מנהל אגף הקצאות ובקרת מבנים במפעל הפיס, "אחד הנושאים החשובים שהעלו הרשויות המקומיות היה חוסר תקציבי במימון הפעלת מוקדים לשירותי רפואה דחופה בקהילה. כשהתברר שיש רשויות מקומיות שלא יכולות להפעיל את המרכזים בשל היעדר תקציב משלים, הוחלט לאפשר להן להשתמש בכספים ממפעל הפיס למימון ההפעלה".
הודות לסידור החדש, למגדל-העמק יש 600 אלף שקל בשנה להפעלת המוקד. נכון להיום אושרו מענקים להפעלת מוקדי רפואה דחופה גם בבית-שאן, מצפה-רמון וקריית-שמונה בנתיבות קיים כיום מוקד, ובשנת 2020 יעבור למבנה חדש עליו שוקדים עיריית נתיבות ומפעל הפיס והוא ישמש כמוקד לשירותי רפואה דחופה בנתיבות וסביבתה. הפעלת המוקדים מתבצעת בהתאם להנחיות משרד הבריאות ותחת פיקוחו.
"אני חושב שהגופים המעורבים לקחו פה יוזמה רצינית ומבורכת, שבסופו של דבר מביאה תועלת ישירה לאזרחי העיר והסביבה. מניסיוני, המוקדים האלו מצילים הרבה אנשים", אומר ד"ר סעאידה.
ד"ר מוריס ביטון, רופא משפחה מומחה המנהל את מוקד הרפואה הדחופה באופקים מעל שנתיים ובנתיבות מעל שנה, מעיד כי בתקופה זו, שבה חדרי המיון עמוסים עד אפס מקום, יש חשיבות רבה יותר למוקדי הרפואה הדחופה. "מוקד כזה הוא למעשה סוג של מיני מיון. במוקד בנתיבות, למשל, יש לנו רנטגן לצילומים, מעבדה קטנה לבדיקות שתן, רופא שעובד כל הלילה יחד עם אח או אחות, וגם חובשים. המוקד נותן מענה מיידי והוא מקצר תהליכים. אפשר להגיע אליו תוך חמש דקות ולחזור מהר הביתה".
ד"ר סעאידה מסכם: "מדובר בצעד מבורך שגם אם היה מציל אדם אחד בשנה, זה היה מצדיק את ההשקעה, אבל אני מעריך שהוא יעזור להרבה מאוד אנשים".
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף מפעל הפיס