שתף קטע נבחר
 

"שפה משותפת מנמיכה חומות"

כך אמר נשיא המדינה ראובן רובי רבלין בכנס דב לאוטמן למדיניות החינוך - שהתקיים השנה בסימן 5 שנים לפורום דב לאוטמן. הכנס ביוזמת קרן לאוטמן, האוניברסיטה הפתוחה וחברת דלתא גליל עסק השנה בנושא "השפה - כיוצרת ומשנה מציאות"

בשיתוף פורום דב לאוטמן

 

הכנס השנתי של פורום דב לאוטמן התקיים אמש (17.12) בקריית האוניברסיטה הפתוחה ברעננה בהשתתפות נשיא המדינה, מנכ"ל משרד החינוך, ד"ר אבשלום קור, צחי הלוי, יונתן ד"ר רוביק רוזנטל, יוסי צברי ועוד.

 

הכנס - שיתוף פעולה בין קרן לאוטמן, האוניברסיטה הפתוחה ודלתא גליל, התקיים בפעם החמישית ועסק בנושא של "חיים משותפים - שפה יוצרת מציאות".

מימין לשמאל: עמית שטרייט מנכ״ל האוניברסיטה הפתוחה, עדינה בר-שלום, יעל נאמן מנכ״לית קרן לאוטמן, נעם לאוטמן יו״ר קרן לאוטמן, נשיא המדינה רובי ריבלין, פרופ' גיא מירון, המשנה לנשיאת האוניברסיטה הפתיחה, לני מילוא, מנהלת פורום דב לאוטמן, חיים ברוידא, ראש עיריית רעננה ואייזיק דבח מנכ״ל דלתא גליל.  (צילום: גדי סיארה)
מימין לשמאל: עמית שטרייט מנכ״ל האוניברסיטה הפתוחה, עדינה בר-שלום, יעל נאמן מנכ״לית קרן לאוטמן, נעם לאוטמן יו״ר קרן לאוטמן, נשיא המדינה רובי ריבלין, פרופ' גיא מירון, המשנה לנשיאת האוניברסיטה הפתיחה, לני מילוא, מנהלת פורום דב לאוטמן, חיים ברוידא, ראש עיריית רעננה ואייזיק דבח מנכ״ל דלתא גליל. (צילום: גדי סיארה)

במסגרת הכנס מוצג מחקרה של ד"ר תמי הופמן מהמכון הישראלי לדמוקרטיה שבדק את המושג "חינוך לחיים משותפים" כמרכיב מפתח בחינוך אזרחי עכשווי בישראל. בנוסף, תוצג סקירה בינלאומית על ידי יעל נאמן, מנכ"לית קרן לאוטמן, בנושא מדיניות חינוך רב-שפתית: אפשרויות ואתגרים.

 

"שותפות לא תהיה שלמה אם השותפים לא ידעו איך לדבר זה עם זה, זה בשפתו של זה", אמר נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין. "הערבית צריכה להיות שפה שהילדים והנכדים שלנו יחושו בה בנוח. באותה מידה שבה עברית מדוברת, יומיומית, חייבת להיות שפת בית עבור הדורות הצעירים של הערבים במדינת ישראל. אלה גם אלה צריכים להרגיש בהן בנוח, להיות מסוגלים לדבר בהן. קודם כל בינם לבין עצמם, אחר כך אלה עם אלה".

 

לדבריו, שפה משותפת מנמיכה חומות, מפוגגת זרות, מצליחה למנוע אי הבנות. "אני חושב שכשהילדים שלנו יידעו לדבר עברית וערבית שוטפות יהיה להם קל יותר להבין שלא נגזר עלינו, אלא נועדנו, נועדנו לחיות כאן יחד. ואולי הם ידעו לבנות ביננו גשרים של אמון ושל תקווה ישראלית".

 

עוד בנושא:

מחקר: לימוד שפת מיעט משפר את הישגי התלמידים

בני הנוער שכותבים ערבית בעברית

לממש את החינוך האזרחי עבור ילדינו

"כשאתה יודע מהי הזהות שלך - אין פחד"

 

בהמשך התקיים מושב שדן בהתמודדת האמיצה עם מגבלות השפה. במושב השתתפו: השחקן צחי הלוי, נאדיה כנאנה (שותפה בהקמת בית הספר "יד ביד" לחינוך דו-לשוני בירושלים), ד"ר ת'אבת אבו ראס (מנהל שותף של יוזמות קרן אברהם) ואגדיד (איינה) ג'מיל אבו זרקא (מנהלת קמפוס האוניברסיטה הפתוחה ואדי ערה בגבעת חביבה).

 

נעם לאוטמן יו"ר קרן לאוטמן: "בעוד כמה חודשים, תקום ממשלה חדשה. מטרתה העיקרית צריכה להיות ריפוי הפצעים בחברה הישראלית, תיקון ושיקום האמון שלנו בעצמנו ובהנהגתנו. אולי מהמשבר החמור הזה נצא נשכרים. אולי קולות המיאוס אותם שומע כל מי שפועל בחברה האזרחית, יתחזקו ויגברו על הקולות המפלגים אותם מהדהדת התקשורת".

 

פרופ׳ גיא מירון המשנה לנושאים אקדמיים לנשיאת האוניברסיטה הפתוחה: "קיומו של הכנס הוא בעל חשיבות חברתית עצומה. הדיון פתוח וממצה על שותפות בדמוקרטיה בחברה הישראלית, חברה שבה השותפות להתדיינות ציבורית הולך וקטן, חברה בה התרבות המקטבת הולכת וגדלה, הוא כה חשוב."

 

שמואל אבואב, מנכ"ל משרד החינוך: "'גבולות שפתי' - דרש פילוסוף הלשון לודוויג ויטגנשטיין, 'משמעם גבולות עולמי'. ובמלים אחרות - החיים במאה ה-21, חיים בעולם גלובלי נטול גבולות ממשיים, הדבר שהלכה למעשה תוחם את עולמם של בני האדם הוא גבולות שפתם. אם לשונך מצומצמת - סביר שגם עולמך יהיה מצומצם. השפה היא אבן היסוד בחיזוק הקשרים הבין תרבותיים, והיא המפתח ליצירת ניידות חברתית, שתבטיח לכל מי ששולט בשפה להשתלב בעמדות מפתח בחברה. אבני הבניין של השפה, כידוע, הן המלים, ולכן אנו בונים, עקב בצד אגודל, מאגר הולם של אוצר מלים – מאגר שיישא איתו בצקלונו כל בוגר מערכת החינוך; שכן במקום שבו נחתמים גבולות השפה, במידה לא מבוטלת נחתמים גם גבולות העולם".

 

יעל נאמן, מנכ״לית קרן לאוטמן: "פורום דב לאוטמן עוסק בחינוך אזרחי, המורכב מקידום ערכים דמוקרטים, חינוך לחיים משותפים ופיתוח מיומנויות אזרחיות. אנחנו עושים זאת מתוך תפיסה הגורסת שחינוך אזרחי הוא עניין של מדיניות ממשלתית, אבל גם מתוך הבנה שלחברה האזרחית יש תפקיד מהותי ומשמעותי בשדה הזה, ברמה הרעיונית, ברמת הדחיפה לגיבוש וליישום מדיניות, ובפיתוח התכנים והשיטות הטובים והחדשניות ביותר שיתמכו בה ״.

 

לני מילוא מנהלת פורום דב לאוטמן: "העיסוק בדמוקרטיה ובחיים משותפים אינו מובן מאליו, עולה במהלך עבודת הפורום בשנים האחרונות בקולות מגוונים ובעוצמות שונות". לדבריה, אין עוררין כי לשפה ולמילים יש השפעה על המציאות שלנו ולמציאות שלנו יש השפעה על השפה. "כשמביטים על מגדל הבבל של השפות בישראל ניתן לבחור להסתכל על המגדל מנקודת מבט אחת ולבחור לדבר בשפה אחידה, אולם ניתן גם לבחור להבחין בפאות נוספות של מגדל בבל ולהבין ביתר שאת את מורכבותה של המציאות".

 

פורום דב לאוטמן הוא פורום של אנשי עשייה וחינוך, שהוקם כדי לשמש זירה לדיון מעמיק בנושאים של מדיניות חינוך. כחלק מחזון הפורום, נערך מידי שנה כנס בשיתוף אנשי מדיניות, אקדמיה, מורים ומחנכים, מנהלים ואנשי משרד החינוך.

 

בחמש השנים האחרונות, מאז הקמתו, כינס הפורום שותפים מכל הקבוצות בישראל, אשר פועלים מתוך תחושת אחריות, על מנת להעלות לסדר היום נושאי חינוך לסובלנות, דמוקרטיה וחיים משותפים. 

 

בשיתוף פורום דב לאוטמן

 

 


פורסם לראשונה 16/12/2019 17:26

 

לפנייה לכתב/ת
מומלצים