שתף קטע נבחר

קורונה? שרשרת מעשים טובים וקהילה אחת

"הנזק המשמעותי שיכול להיווצר מהקורונה עשוי להיות נפשי. מי ידע על אותו קשיש שנמצא בבית, מי יביא לאותה סטודנטית בבידוד מצרכים שחסרים לה? לצד החששות, יש מי שדואג שאף אחד לא יישאר לבד. בימים לא קלים כמו אלה, מתגלות יוזמות קהילתיות שדואגות להקל על המציאות החדשה כך שאף מבודד לא ישאר לבד. אורי כרמל מנכ"ל ארגון ארץעיר, הפועל לקידום קהילתיות עירונית, בקריאה לקהילתיות בערי ישראל

אנחנו נמצאים בעיצומו של משבר הקורונה, המלווה בחוסר וודאות מבחינות רבות. לצד האירועים המבוטלים, האטה במשק, מערכות החינוך הנסגרות, ואיסור התקהלות, רבים מרגישים בדידות.

 

הנזק המשמעותי שיכול להיווצר מהקורונה הוא לאו דווקא רק כלכלי, אלא עשוי להיות נפשי. מי ידע על אותו קשיש שנמצא בבית, מי יביא לאותה סטודנטית בבידוד מצרכים שחסרים לה? לצד החששות, יש מי שדואג שאף אחד לא יישאר לבד. בימים לא קלים כמו אלה, מתגלות יוזמות קהילתיות שדואגות להקל על המציאות החדשה באמצעות כלי סיוע שונים, כך שאף מבודד לא ישאר לבד.

 

מבזק חדשות טובות

 

בישובים הקהילתיים או בקיבוצים יש מנגנון מוסדר שנועד להתמודד בדיוק עם מצבים כאלה. מעבר לכך שקיימת הכרות אישית רחבה, קיים צוות חירום יישובי שבעיתות משבר כאלו עוסק במתן פתרונות- סיוע בבישולים למי שנזקק לכך, דאגה לקשר מתמיד עם מי שבבידוד ויד על הדופק לסיוע נפשי. הקהילתיות היא עוגן שעוזר לאנשים לצלוח תקופות קשות, להימנע מהבדידות, ולהרגיש שיש להם תמיכה ותחושת יחד, גם אם מבחינה פיזית הם אינם יחד.

 

זוהי שעתה הגדולה של הקהילתיות העירונית לפרוח. כמו שאין סיכון בלי סיכוי, גם המשבר הזה מאפשר הזדמנות מיוחדת ליצור קהילה איתנה וענפה שתמשיך גם לימי שגרה.

 

כך למשל, חברי קהילת "הרשת" בבאר שבע, הבינו עוד לפני המגבלות הקשות כי שהייה של שבועיים בבית היא סיטואציה מורכבת רגשית, חברתית ופיזית, ופרסמו פוסט בפייסבוק בו קראו למי שבבידוד וזקוק לסיוע ליידע אותם. הפוסט זכה לפופולריות רבה. בעקבות הפוסט, מבודדים רבים הזקוקים לסיוע "יצאו מהארון" באופן פומבי, וזכו להיענות חמימה של חברי הקהילה שנרתמו לעזרתם במתן תרופות, מזון, ויצירת קשר עם המבודדים.

 

אישה עם מסכה ליד דלת של שכן ()
מבודדים רבים הזקוקים לסיוע "יצאו מהארון" באופן פומבי, וזכו להיענות חמימה של חברי הקהילה
 

כשההנחיות הוחמרו כינסו חברי "הרשת" פגישת חשיבה ובעקבותיה יצאו חברי הקהילה לשכונות הוותיקות בעיר, כדי למפות את הצרכים בשטח בקרב תושבים מהגיל השלישי שלא נגישים לאינטרנט ולא יכולים לקבל סיוע דרך הרשתות וקבוצות הוואטסאפ.

 

מעגל של ערבות הדדית

אבל בעיר הקהילה היא לא רק האנשים שנמצאים בתוכה אלא גם העסקים הקטנים שחיים בעיר ובתוך הקהילה. עצמאיים ובעלי עסקים קטנים ובינוניים שחווים משבר עצום נוכח המצב. הם זקוקים נואשות לתמיכה כדי לצלוח את התקופה הזו עם הראש מעל המים.

 

זוהי הזדמנות פז של חברי הקהילה והעסקים הקטנים לתמוך אלו באלו. דוגמה מרגשת היא מסעדת "שאקטי" שנרתמה וכתבה פוסט בפייסבוק: "הצעה קצת מוזרה, אבל אם מישהי/ו שבבידוד רוצה קובה טבעונית, מג'דרה ועוגיות אז אני עם משלוח באוטו שהתבטל ויכולה להקפיץ בשעה הקרובה בחינם".

 

גם "קפה ביאליק" מבאר שבע, שמבוסס על קהל שכונתי ונאמן מציע ללקוחות משלוחים בחינם, ומארח דווקא עכשיו במטבח שלו סדנת בישול מקוונת. המקום אף עשה צעד גדול יותר ובעלת הנכס הודיעה לבעלי בית הקפה כי לאור המצב היא לא תדרוש דמי שכירות לחודש הקרוב. כשנוצרת קהילה נוצר מעגל של ערבות הדדית ושרשרת של מעשים טובים.

 

יד עם כפפות אוחזת משלוח ()
והערים בישראל התמלאו בהתארגנויות קהילתיות מחממות את הלב שדאגו לכך שאף אדם לא ישאר לבד.

 

אנו ב"ארץעיר" פועלים להקמה וחיזוק קהילות במרחב העירוני מתוך אמונה שבאמצעות הקהילות הערים בישראל יפרחו. מחמם את הלב לראות בימים אלה את ההתארגנויות של הארגונים הקהילתיים בערים השונות כדי להקל ולסייע ולו במעט את התקופה הלא נודעת שאנו נמצאים בה.

 

לאותם פסימיים אני אומר: הגופים הממשלתיים יעשות את עבודתם, הקהילות שלנו יבקרו, יחזקו, ויהיו מספיק חזקות לעמוד איתן מול האיום הנוכחי ולהוריד את הפגיעה למינימום. כבר מתחילת משבר הקורונה, הקהילות העירוניות היו הראשונות להציע סיוע למבודדים והערים בישראל התמלאו בהתארגנויות קהילתיות מחממות את הלב שדאגו לכך שאף אדם לא ישאר לבד.

 

אני פונה אליכם, ראשי ערים, זהו צו 8 של הקהילות בישראל. עכשיו זה הזמן לעודד ולפתוח קהילות ברחבי העיר, קהילות שיסייעו לצלוח את התקופה הזו. פתחו קבוצת וואטסאפ לתושבי השכונות, קיימו פגישות און ליין עם חברי הקהילה והתושבים ותנו ליוזמות לצמוח מהשטח. בקהילה כמו בקהילה- הכוח נמצא אצל החברים. זוהי שעתה של הקהילתיות בערים בישראל. רק יחד אף אחד לא יהיה מבודד.

 

  • אורי כרמל, הכותב הוא מנכ"ל ארגון ארץעיר הפועל לקידום קהילתיות עירונית ברחבי הארץ.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים