רבע מיליון חניכי תנועות הנוער רוצים לחזור לפעילות
250 אלף חניכים וחניכות בתנועות הנוער מבקשים לחזור לפעילות התנועה כבר בימים הקרובים. זאת על רקע ההצהרה של שר החינוך שעד ה-1 ביוני יחזרו תנועות הנוער לפעילות. "החניכים שלנו בשבט מתגעגעים לפעילות בקבוצה, וכל יום שעובר שאין להם את זה, זה פספוס ענק לכולם. גם ההורים מחכים כבר שנחזור לפעילות".
ראשי תנועות הנוער השונות בארץ מוצפים לאחרונה בפניות של הורים, מדריכים, רכזי סניפים ובעיקר חניכים שמשוועים לחזרה לפעילות סדירה במסגרת תנועות הנוער. חלק מהפניות מגיע מחניכים עם צרכים מיוחדים שהקשר עם המדריך או החונך בסניף כל כך חסרים להם. קשרים אישים שנבנו במאמץ של חודשים ארוכים נפגעים.
"אנחנו חשים שנדרשת הכרה בחשיבות הגדולה של החינוך הבלתי פורמלי, ותרומתן הייחודית של תנועות הנוער דווקא בעת הזו". אומר דביר עמיאור מזכ"ל תנועת הנוער אריאל, "צריך לקחת בחשבון שתנועות הנוער תרמו מקום המדינה גם בתקופות קשות מאוד,והן פועלות בכל כוחן כדי לקדם ערכי ערבות הדדית, אחריות ציבורית לטובת כלל החברה הישראלית לגווניה, ההקפאה של פעילות תנועות הנוער פוגעת בחוסנה של החברה בימים אלה", הוא מסביר.
"כל יום שעובר באיסור על פעילות תנועות הנוער מחליש ופוגע גם בחיבור של החניכים לפעילות תנועות הנוער, החשש מתעצם דווקא בקרב החניכים שמגיעים מאוכלוסיות מוחלשות - עולים חדשים, מסניפי הפריפריה ועוד", מוסיף אמיר עלי מזכ"ל תנועת הנוער הדרוזי. "כבר קרוב לחודשים שחניכים אלו לא פגשו את המדריך האישי, לא השתתפו בפעילות תנועתית וכל יום שעובר מקטין את הסיכוי שכשנחזור לפעילות רגילה אף הם ישובו לסניפי תנועות הנוער. חשוב לנו לחזור לפעילות מכיוון שהקשר הפרונטלי של מדריך וחניך זה הכח החינוכי שלנו ותרומתנו לחברה במדינת ישראל, הזום לא מביא את הקשר למקומו הנכון".
לידור אקווה (18), מדריך בשבט ארנון בצופים מחולון משתף: "בתקופה הזאת הרבה מאוד בני נוער בארץ חווים קשיים חברתיים, מתמודדים עם בדידות ועם הרבה מתחים. אני יודע שהחניכים שלנו בשבט מתגעגעים לפעילות בקבוצה, וכל יום שעובר שאין להם את זה, זה פספוס ענק לכולם. גם ההורים מחכים כבר שנחזור לפעילות".
ליהי קוזניץ (16) מדריכה בקן כפר מנחם של השומר הצעיר, מרחיבה: "התנועה היא מסגרת חשובה שגורמת לאנשים להרגיש חלק מקבוצה. אני מרגישה שבלי הפעולות והמפגשים האישיים הקבועים עם החניכות, קשה להן לעבור את התקופה הקשה והמבלבלת הזאת, במיוחד בלי מקום שבו הן יכולות לשתף ולדבר פנים מול פנים על איך הן מרגישות".
אלקנה מועטי (12) חניך בסניף עכו בתנועת הנוער אריאל אומר: "הפעילות הסניפית בונה בי הרבה ביטחון אישי ורצון גדול לעזור לשכונה שלי ולעיר שלי. המדריך בשבילי הוא דמות שנותן לי הרבה אור בחיים ואני רק מחכה לחזור לשיגרת הפעולות איתו. אני לא מבין למה בגלל הקורונה אני יכול לחזור לבית ספר ולפעילות בסניף לא".
יכולים להתאים את אופי הפעילות לכללי הריחוק החברתי
ראשי תנועות הנוער מבהירים שברור להם כי אופי וצורת הפעילות בימים אלו תהיה שונה לחלוטין ממה שהיה בעבר - המפגשים יתקיימו בקבוצות קטנות שבין 10 ל-20 משתתפים, במקום פתוח, תוך שמירה על מרחקים והעדר מגע בין המשתתפים, וכל ההוראות המחמירות ביותר של משרד הבריאות.
"אם משרד הבריאות אישר לימודים בבתי הספר - במקום סגור, במספר שעות כל יום עם מאות תלמידים בכל מבנה. לא צריך להיות חשש מהדבקה דווקא בתנועות הנוער שיכולים להתאים את אופי הפעילות לכללי הריחוק החברתי", מוסיף עמיאור.
"תמיד תנועות הנוער היו נכונות לקבל כל משימה לאומית שניצבה בפניהם. גם בימים אלו עשרות אלפי בני נוער מתנדבים במגוון עצום של תחומים, והפעילות יכולה להמשך בדרך הזו גם כן אך באופן רשמי ומסודר. בקשתנו פשוטה - תנו לנו לחזור ולפעול!"
עמיאור מחזק את חשיבות התנועה דווקא לחניככים עם צרכים מיוחדים: "בתחום בעלי הצרכים המיוחדים מפעילים בתנועות השונות תוכניות לשילובם במערכת, מול חניכי אלו לפעילות הרצופה יש משמעות ביצירת הקשר, וכל יום שלא מתקיימת פעילות מולם הקשרים שנבנו במשך הזמן נפגעים".
מזכ"לית השומר הצעיר רונית שניר הוסיפה: "תנועות הנוער פועלות בשכונות מצוקה ופעילותן יכולה לקבוע האם צעירים בשכונות אלו ילכו לפשע או למסלול המראה להצלחה ולהשתלבות בחברה הישראלית".
קלי כהן מזכ"ל הצופים מסכם: "החשיבות של שילובם של בני ובנות עולים חדשים ועדות ייחודיות שהשתלבותם בחברה הישראלית מובטחת על ידי פעילות בתנועה, מחייבת את מקבלי ההחלטות להחזיר את הפעילות עכשיו".