שתף קטע נבחר

אפקט הקורונה: גם יחסי ישראל ויהדות התפוצות זקוקים למכונת הנשמה

האם בישראל קולטים את גודל המשבר שעובר על יהודי העולם עקב התפרצות נגיף הקורונה? – משבר שעלול לפגוע קשות בקשרים שנרקמו עם השנים? כנס 'גשר אל המחר' שיתקיים בחמישי הקרוב ינסה לסייע בהצפת הבעיה ובחיזוק הקשר עם יהדות התפוצות. "חשוב שיהדות העולם תדע שישראל נמצאת לצידה"

בשיתוף כנס 'גשר אל המחר'

 

מגפת הקורונה הפכה את העולם - וגם כאן בישראל שינתה את חיינו כאשר השביתה את המשק ואת שגרת חיינו ואף גבתה את חייהם של כ-250 ישראלים.

 

אולם בזמן שבמדינת ישראל מתחילים אט אט ללקק את הפצעים ולהתווכח על אסטרטגיית היציאה במישור הבריאותי והכלכלי, הקהילות היהודיות ברחבי העולם מצויות בעיצומה של קטסטרופה כמותה לא ידענו שנים, כאשר במדינות כמו צרפת, אנגליה וארה"ב סופרים מדי יום את מספר הקורבנות שממשיך לטפס למספרים מבהילים.

בית לוויה ב ניו יורק ארה
מאכסנים גופות במשאיות בשל עומס מתים מהנגיף. העיר ניו יורק. (צילום: AFP)

 

התוצאה המדאיגה של משבר הקורונה היא "תת משבר" חדש שעוסק ביחסי מדינת ישראל והעם היהודי בתפוצות. אם לאורך השנים מדינת ישראל נהנתה מתמיכה עקבית ומתמשכת שזרמה מארצות הברית ואירופה - הרי שמשבר הקורונה הופך את המציאות שהכרנו על פיה וכופה על כולם לחשב מסלול מחדש. בטווח הנראה לעין יש צפי לפגיעה דרמטית בתמיכה הגדולה שמדינת ישראל נהנתה ממנה במשך שנים.

 

"הציבור במדינת ישראל לא מבין את גודל המהלומה שספגו יהודי העולם במגפת הקורונה", אומר מנכ"ל ארגון גשר, אילן גאל דור. "באופן טבעי, גם הישראלים היו עסוקים בהתמודדויות רבות מכורח הנסיבות, ולכן הניתוק בין מדינת ישראל ליהודי התפוצות מורגש כעת ביתר שאת דווקא בתקופה הקשה כל כך שעוברת על קהילות רבות. קיימת סכנה אמיתית ליחסי ההדדיות והערבות החזקים שנבנו במשך עשרות שנים. בעת כזו, על כולנו להפשיל שרוולים ולהתחיל ולפעול כדי לדאוג לאחינו ברחבי העולם, כך שאולי משבר הקורונה יהפוך דווקא למנוף באמצעותו ייבנו גשרים חדשים בין חלקיו השונים של העם היהודי".

מנכ
מנכ"ל ארגון גשר, אילן גאל דור(צילום: אביתר ניסן )

במטרה לחזק את הקשר של ישראל עם יהדות התפוצות, יקיים ארגון "גשר" ביום חמישי הקרוב (14/5) כנס תמיכה והזדהות עם יהודי התפוצות תחת השם: "כנס גשר אל המחר – ישראל ויהדות העולם".

 

הכנס יציג בפני הציבור הישראלי תמונת מצב לגבי התמודדות הקהילות היהודיות בתוך משבר הקורונה, מצב הישראלים בתפוצות, תמונת האנטישמיות שהולכת וגוברת בשל המגיפה ובעיקר יתמודד עם שאלת תפקידה ואחריותה של מדינת ישראל כלפי יהודי התפוצות.

 

בין הדוברים בכנס ניתן למצוא את מדליקות המשואה עדי אלטשולר ולורה פלוטניק, אשת התקשורת סיון רהב מאיר, יו"ר הסוכנות היהודית יצחק (בוז'י) הרצוג, שגריר ארה"ב בישראל דייויד פרידמן ועוד.

  (ארגון
"בימים אלו יש למדינת ישראל הזדמנות אדירה להתחבר לקהילות יהודיות ברחבי העולם". לורי פלוטניק, מייסדת ארגון מומנטום.(ארגון "מומנטום")

"אסור שהישראלים יפטרו עצמם מדאגה להמשך הקיום היהודי בתפוצות, ובמקביל גם ליהודי התפוצות אסור להסיר אחריות, שכן האחריות הצולבת חיונית לשמירתנו כעם אחד", אומר דני דיין, הקונסול הכללי של ישראל בניו יורק ואחד הדוברים בכנס. "לעם היהודי בדורנו יש 2 מצוות מיוחדות: לשמור על מדינת ישראל חזקה ומשגשגת ולהבטיח את המשך הקיום היהודי בכל מקום. כל יהודי - בישראל ובתפוצות - צריך לראות עצמו אחראי לשתיהן".


לורי פלוטניק, מייסדת ארגון מומנטום: מוסיפה כי כל אתגר טומן בחובו הזדמנות. "בימים אלו יש למדינת ישראל הזדמנות אדירה להתחבר לקהילות יהודיות ברחבי העולם, להראות נוכחות, אכפתיות, ולתמוך בהן כמה שניתן. חשוב שיהדות העולם תדע שישראל נמצאת לצידה לא רק בזמנים של שמחה, אלא גם בימים של כאב".

 

הפרוטוקולים של זקני ציון - גרסת הקורונה

חשש נוסף שמלווה כיום את היהודים בעולם, מעבר למצב הבריאותי הקשה הינו הפחד מעלייה באנטישמיות אשר את ניצניה כבר מתחילים לראות במקומות שונים. הרב חיים שטיינמץ, אחד הרבנים הידועים בארה"ב ורבה של קהילת ישורון בניו יורק שידבר גם הוא בכנס, מספר כי יש לא מעט סיבות לדאגה לגבי העלייה ברמת האנטישמיות. "ראשית, ההיסטוריה היהודית מוכיחה שהעם היהודי משמש לעתים קרובות כשעיר לעזאזל לאסונות טבע. שנית, מסתובבות כיום ברחבי העולם תיאוריות קונספירציה רבות סביב מקורו של הנגיף, כאשר חלקן מטילות על היהודים את האשמה בהפצתו".

An anti-Semitic attack in Brooklyn New York  ()
עלייה באנטישמיות נגד יהודים בארה"ב. תקיפה של יהודי בוויליאמסבורג על רקע נגיף הקורונה.

לדבריו, בתקופה האחרונה ישנם מספר רב של מקרים מתוקשרים מאוד בהם הוצגו אנשים בתוך קהילות יהודיות אשר התעלמו מהוראות הריחוק החברתי וזאת בניגוד לסיקור נמוך עד לא קיים של קבוצות נוספות אשר התעלמו באותה מידה מהוראות אלה. "לאור כל אלה כבר היום ישנו גל של אנטישמיות אשר מורגש ברשתות החברתיות, ואני חושש מאוד שההתרחשות במרחב הדיגיטלי תגלוש בקרוב גם למציאות".

 

כנס "גשר אל המחר – ישראל ויהדות העולם" יתקיים בתאריך 14.5.2020 בין השעות 15:00-21:00 שעון ישראל, ויתרחש בפלטפורמת זום. הכניסה אל הכנס ללא עלות בהרשמה מראש. פרטים מלאים באתר גשר ובעמוד הפייסבוק. 

 

בשיתוף כנס 'גשר אל המחר'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים