נושמים תרבות: מחזירים את האומנות לקהל
עולם התרבות מתמודד בחודשים האחרונים עם קשיים רבים - ההגבלות אינן מאפשרות הופעות כבימים עברו ומאידך, הקהל עצמו צמא להופעות ולחוויה התרבותית. יוזמה חדשה המשותפת למשרד התרבות והספורט, מפעל הפיס ורשות הטבע והגנים, מאפשרת לאומנים להופיע במרחב הפתוח עבור מטיילים, כך שכולם נהנים מיצירה ישראלית
בשיתוף מפעל הפיס
התקופה האחרונה שינתה לחלוטין את השגרה של כולנו, מימים בהם נהנינו מטיולים בחיק הטבע, הופעות, סרטים, הצגות ומופעי רחוב, נאלצנו להתכנס אל תוך ביתנו ולהמתין להנחיות. עם הזמן ההוראות השתנו וכיום כבר אפשר לצאת לטבע ולטייל, בהתאם להנחיות כמובן. אך עולם התרבות עדיין מתמודד עם הגבלות לא פשוטות ונדמה כי כאילו כבה האור על הבמה לגמרי.
"כבר כמה חודשים שאנחנו בבית. מרגישים גם מהקהל שיש חסך מטורף של צריכת תרבות" מספר רמי יוסיפוב, גיטריסט ישראלי וחבר בלהקת טיפקס, "אנשים היו רגילים ללכת להופעות ובתי קולנוע וזה נעלם להם מהחיים, רק פתאום כשאתה פוגש בזה אתה אומר: "יואו איך התגעגעתי".
יוסיפוב מספר שאמנם התקופה לא פשוטה, אך משתדלים לעשות את המיטב. "אנחנו על הקצה ואפילו מטה. אבל מצד שני - מה לעשות? לוותר? לא. בכל משבר צריך למצוא את ההזדמנות. מבחינתי כמוזיקאי אין הבדל בהופעה על במות אירוויזיון או בטופ של הפקות העולם לבין הופעה בעין חמד עם מגבר קטן – זה הכל מוזיקה בסופו של דבר. זו עדיין יצירה".
תום קליין (33), נגן צ'לו וקונטרבס מסכים שמדובר בתקופה לא פשוטה בכלל. "זאת הופעה ראשונה שאני עושה מאז פברואר, בחיים לא הייתה לי תקופה כל כך ארוכה בלי להופיע. יש ממש געגוע וצורך להיות בהופעות פיזיות, יש המון חוסר ודאות".
גם המוזיקאי בן איילון רגיל להופיע ברחבי העולם וגם לו הקורונה נתנה פסק זמן להתמקד ביצירה חדשה. "ב-12 השנים האחרונות אני מסתובב באפריקה, חוקר את המקצבים והתופים השונים ומפתח יצירה מודרנית שמשלבת תופים אפריקאיים" הוא מסביר, "בינואר האחרון, ממש לפני הקורונה, חזרתי מסיבוב הופעות בסנגל".
בימים של הגבלות והנחיות שונות, בן מנסה לנצל את התקופה להשתדרג ולפתח את המוזיקה אותה הוא יוצר ולשווק אותה באמצעים דיגיטליים. "אני מייצר דגימות סאונד ומוכר אותן אונליין למפיקים מוזיקליים ברחבי העולם. אני אוהב את האתגר". עכשיו יש לו שוב הזדמנות להשמיע את היצירה שלו בפני קהל.
ההופעות הללו בחיק הטבע הן פרי יוזמה חדשה המשותפת למשרד התרבות והספורט, מפעל הפיס ורשות הטבע והגנים ומטרתה להדליק שוב הזרקור על עולם התרבות ולאפשר לאומני רחוב ומוזיקאים להופיע בגנים הלאומיים להנאת המטיילים.
"אנחנו כבר כמה חודשים סגורים בבית מה שלא מתיישב עם הרצון שלו כמוזיקאים לצאת, לנגן וליצור, היוזמה הוא היא הדרך חזור לזה בהתאם להנחיות, במרחק, במקום פתוח, עם שמירה על הבריאות. גם בתור נגן ויוצר וגם מהצד של הקהל – זה עושה ממש הבדל בחיים של האנשים" אומר יוסיפוב, "זה מבחינתי הכי חשוב, להחזיר את האומנות והיצירה לקהל".
היוזמה, ששמה "נושמים תרבות", נפתחה השבוע (ג') באירוע השקה חגיגי ומרגש בעין חמד ואותו השיקו שר התרבות והספורט, חילי טרופר, ומנכ"ל מפעל הפיס, עו"ד בני דרייפוס שברכו את המשתתפים והאומנים הלוקחים חלק בפרויקט ואף נהנו מהמופעים השונים.
"בתור נגן זה מגניב. אנשים עוברים, הקהל מתחלף והמוזיקה נשארת קבועה. זה קונספט אחר ורוב האנשים מתלהבים כי הם לא נחשפו לסט תופים שמורכב רק מתופים אפריקאים", אומר איילון.
"אנחנו מתעקשים להמשיך לקיים תרבות גם בימי קורונה"' אמר שר התרבות והספורט חילי טרופר. אחד התחומים שנפגע במיוחד הוא התחום של אומני הרחוב.
"הפרויקט הזה יסב גם שמחה למבקרים באתרי רשות הטבע והגנים וגם ייתן פרנסה לכמעט אלף אמני רחוב, שאולי סוף סוף יוכלו לחייך קצת".
בני דרייפוס, מנכ"ל מפעל הפיס הוסיף ואמר כי מפעל הפיס ימשיך להשקיע משאבים רבים בטיפוח המרחב הציבורי בישראל ובהפיכתו למרחב נגיש לעולמות התרבות והאמנות הישראלית.
"באמצעות שיתוף הפעולה החשוב הזה נחשוף את קהל המבקרים למופעי תרבות מהנים ולהעצמת החוויה בגנים ובפארקים הלאומיים ולא פחות חשוב מכך – נוכל להגיש סיוע למאות אמנים בישראל, בשעה קשה זו".
המיזם יספק תעסוקה לכ-960 אמנים במגוון תחומים וכ- 120 מוזיקאים שיופיעו בשבילי הטיול בכל אתר, תוך יצירת רצף של אומנים לאורך כל המסלולים.
לאורך מסלולי הטיולים בגני הטבע יפגשו המטיילים להטוטנים, שחקנים, אומני קרקס, נגנים ועוד. הפעילות תתקיים שלוש פעמים בשבוע בכ-9 אתרים של רשות הטבע והגנים הפרוסים מצפון ועד דרום.
• הפעילות תתקיים שלוש פעמים בשבוע בתשעה אתרים של רשות הטבע והגנים הפרוסים מצפון ועד דרום.
• המייצגים יתקיימו במספר סבבים במהלך היום, החל משעות אחר הצהריים, זאת בכדי לעמוד בהנחיות משרד הבריאות ועל מנת שמגוון רחב של מבקרים ייהנו מהמייצגים.
• הפעילות הינה בהתאם לתו הסגול, ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר ובהרשמה מראש.
בשיתוף מפעל הפיס