המקורות לרובוטיקה באינטרנט
אם רובוטים מעניינים אתכם, באינטרנט תוכלו למצוא מידע רב, קבוצות דיון ומאות אלפי חובבי רובוטיקה שישמחו לחלוק איתכם את הידע שברשותם
כולנו מחכים ליום בו רובוט חביב ומנומס יגיש לנו ארוחת בוקר למיטה, אחרי שהוא הכין קפה טרי וצנימים פריכים, הביא את העיתון מתיבת הדואר וחימם את המגבות באמבטיה. וכנראה נמשיך לחכות עוד הרבה זמן, למרות ההתקדמות המרשימה ברובוטיקה תעשייתית והופעת כמה רובוטים יפניים עם יכולת לא רעה ללכת, לעלות במדרגות ולהתנועע כזמר קריוקי חסר-חן.
מתברר שדווקא הפעולות הפשוטות ביותר לביצוע עבור בני אדם מסובכות ביותר ליישום ברובוט הדיגיטלי. מכיוון שכך, הרבה חובבים נמשכים לתחום בו שיטות הנדסיות מקובלות התגלו כמגושמות מדי. בכל העולם פועלים מועדוני רובוטיקה, שחבריהם מתחרים על פרסי הישגים שונים. למשל, קיימות תחרויות שנתיות על אליפות העולם בכדורגל לרובוטים, ליגה של לוחמי סומו דיגיטליים, ופרסים לרובוטים עם כשרונות בידוריים.
מספר גדול של אתרי אינטרנט מוקדשים לנושא ובהם אפשר למצוא מידע רב על האספקטים הטכניים, העסקיים והחברתיים של רובוטיקה בכלל ורובוטיקה חובבנית בפרט. לא כל האתרים מעודכנים ולא כל המידע בדוק ולכן בדקנו אותם עבורכם.
אתרים בעברית
האתר הנפלא "רובוטים" של המרכז לטכנולוגיה חינוכית מסביר מהו רובוט וכיצד מתכננים רובוטים. גם אתר האינטרנט של מכללת ספיר ואתר האינטרנט של בית הספר הווירטואלי "אביב" מוסיפים פרטים מועילים למתחילים. אתר הרובוטיקה הישראלי מיועד להעשיר את ידיעות הגולשים בנושאי רובוטיקה וטכנולוגיה ומשמש גם למפגש חברתי בין אנשים המתעניינים בנושא. אפשר למצוא באתר מאמרים, סרטים (המציגים רובוטים בפעולה), ותיעוד תחרות "רובונר", שמטרתה בניית רובוט המסוגל לאתר ולכבות אש בבניין בוער. אתר "הידען" מרכז עבור הגולשים ידיעות בנושא רובוטיקה. פורטל מדע וטכנולוגיה של משרד החינוך מפרט על העידן החדש של רובוטים בעבודות שירות עבור בני האדם.
Lego Mindstorms
יותר צעירים נמשכו לתחום הרובוטיקה על ידי המשחקים של לגו מכל דבר אחר. מסביב לערכות הרובוטים של לגו נוצרה קהילה שלמה, ובה דיונים בפורומים, תחרויות בינלאומיות ועוד. האתר הרשמי mindstorms.lego.com הוא רק קצה הקרחון הלוהט הזה. בנוסף קיימים אתרים לא רשמיים, בהם המידע רחב ומעמיק יותר ממה שהיצרן רוצה לחשוף ברבים. נקודת כניסה טובה היא בכתובת www.crynwr.com/lego-robotics.
רובוטיקה באקדמיה
בין המקומות החשובים יותר לביקור וירטואלי חייבים להזכיר את מעבדת הבינה המלאכותית של MIT בכתובת www.ai.mit.edu. כדאי לבקר באתר של קבוצת הרובוטיקה ולבדוק במיוחד את ההתקדמות בפרויקט Kismet, רובוט שעוסק באינטראקציה של הבעות פנים.
המעבדה של ברקלי
מעבדת הרובוטיקה של אוניברסיטת ברקלי מתעדת באתר robotics.eecs.berkeley.edu יותר מתריסר פרוייקטים מגוונים, החל בבקרת תעופה וכלה ביישומים רפואיים. ובאתר נוסף שכתובתו http://alpha.ieor.berkeley.edu אפשר למצוא כמויות מסחריות של מידע בנושאי רובוטיקה תעשייתית.
ההיסטוריה
ההיסטוריה של רובוטיקה מוצגת באתר של המוזיאון הטכנולוגי בכתובת www.thetech.org/robotics. שימוש ברובוטים בחלל הוא תחום ההתמחות של NASA, שמפעילה אתר לימודי בכתובת http://robotics.arc.nasa.gov. מנהל התעופה והחלל מפעיל גם אתר טכני יותר בכתובת jpl.nasa.gov, האתר של מעבדות Jet Propulsion המהוללות.
עשה במו ידיך
מתחילים ימצאו מידע מועיל בכתובת www.gorobotics.net. מתקדמים יכולים ללכת ישר לאתר www.techgeek.com, שכולל גם רשימת קישורים מעודכנת (די נדיר בתחום בו חלק גדול מהאתרים הפסיקו לתפקד או להתעדכן מאז קריסת הבועה). המגזין האלקטרוני לחובבי אלקטרוניקה (לאו דווקא רובוטיקה) www.circuitcellar.com ידוע כמקור אמין למידע טכני בכל הנושאים הקשורים למכשור ובקרה, כדאי לדפדף בגיליונו העבר ולמצוא פתרונות לבעיות חומרה ותוכנה קלאסיות.
מועדוני חובבים
המועדונים מנוהלים בדרך כלל על בסיס גיאוגרפי אבל גם אורחים מרחוק מוזמנים להיכנס ולמשש את הסחורה. בין המועדונים הפעילים והמעניינים ביותר מצאנו את www.dprg.org מדאלאס, טקסס, את חברת הרובוטיקאים של סיאטל בכתובת www.seattlerobotics.org, את החבורה מקונטיקט באתר www.ctrobots.org ואת המועדון של פורטלנד, אורגון, באתר www.portlandrobotics.org. בכל המועדונים האלה אפשר להתייעץ עם חובבים, מקצוענים ואנשי אקדמיה ולהתעדכן בפעילויות שונות של הקהילה.
פורטלים
הכתובות האלה מיועדות יותר לחיפושים מאשר לתשובות. אך, בניגוד למנוע חיפוש כלליים, כאן ההתמקדות ברובוטיקה מקצרת את הדרך למטרה. בפורטל www.robotcafe.com המידע מסווג ומתויג כמו ב-Yahoo!, כך שתוכלו לאתר תחומי התמחות וגומחות ידע אזוטריות. האתר www.androidworld.com מיועד לגומחה הספציפית של רובוטים דמויי-אדם למטרות בידוריות.
פלטפורמה ניידת
לבסוף, מי שמוכן להשקיע 500 דולר בפלטפורמה ניידת, עליה אפשר להלביש פונקציות שונות ולתכנת את ההתנהגות שלה בעזרת מחשב מחברת, ימצא את מבוקשו בערכת ER1 של Evolution. הערכה כוללת חלקים לבניית הפלטפורמה עצמה, מנועים, מצלמת וידאו ומערכת שמיעה ודיבור. את התוכנה טוענים למחשב (לא כלול בערכה) הרתום לפלטפורמה הניידת, ומלמדים את הרובוט להתמצא בבית, להבין את קול בעליו ואף לענות בדיבור סינתטי.
מבחינה מכנית ER1 אינו משוכלל במיוחד ואל תנסו ללמד אותו לרדת במדרגות. החברה מפרסמת כ-50 מטלות שהוא אמור לדעת לעשות, אבל בפועל הוא מוגבל על ידי מעטפת התנועות הצרה של היד והראש, אין לו מנגנון אנטי-נפילה, והוא לא מסוגל להתאושש מאובדן שיווי משקל. ובכל זאת המומחים מתלהבים ממנו משום שהמוח שלו (למעשה, מחשב נייד) הרבה יותר אינטליגנטי מהמקובל בקבוצת המחיר מתחת לאלף דולר. פרטים באתר www.evolution.com.



