האם הצמיג הישן בטיחותי?
לפי המלצות יצרני הרכב, תוקפו של צמיג פג שש שנים לאחר שיוצר ואין להשתמש בו יותר. אצלנו לא חסר רק תאריך אחרון לשיווק, אלא גם סימון תאריך ייצור אינו ברור
האם יש הצדקה לקבוע תאריך תפוגה לצמיגים? מתברר כי זה זמן רב ניטש ויכוח נוקב בעולם הרכב בנושא, כמו-גם בישראל. משרד התחבורה, שלא במפתיע, טומן ראשו בחול ולא ממש מטפל בבעיה. זאת בשעה שבעולם מסתמנת מגמה להגביל את הגיל המותר לשימוש בצמיגים לשש שנים ממועד ייצור הצמיג, ובשום אופן לא יותר.
ואגב סימון, נכון להיום מחייבים התקנים הבינלאומיים את יצרני הצמיגים לציין על דופן הצמיג את גילו. סימון זה נעשה באמצעות קוד מסובך מעט לקריאה בעין לא מקצועית. הוא מורכב מספרות המציינות את שבוע ייצור הצמיג ושנת הייצור.
תקנות המשרד
לפי תקנות משרד התחבורה, אסור לייבא לארץ צמיגים שגילם עולה על 10 חודשים, וליבואני רכב אסור להביא לארץ מכוניות עם צמיגים בני יותר מ-18 חודשים. עם זאת, מרגע שהצמיגים הגיעו לישראל, אין כל מגבלה על משך הזמן שמותר לשווק אותם. יבואני הצמיגים חיים כמובן לא רע עם מצב זה. יתרה מזאת, הם אפילו מתנגדים לאיסור יבוא צמיגים בני למעלה מ-10 חודשים. כך יוכלו למצוא ללא ספק עודפי צמיגים ש"שכבו" זמן ממושך במחסנים שונים ובתנאי אחסון לא ידועים, ולמכור אותם בארץ בזול.
אלא שגם יבואני הרכב לא ממש מאושרים ממגבלה זו. כך נאלץ לאחרונה אחד מיבואני הרכב, שהביא לארץ מכוניות עם צמיגים שגילם מעל 19 חודשים, להחליף את הצמיגים המבוגרים בצמיגים חדשים יותר, בכל המכוניות שייבא. הצרכן הרוויח צמיגים טריים, היבואן הפסיד הרבה כסף.
איך הגיל משפיע על הביצועים?
באחרונה החלו ארגוני בטיחות בעולם לדרוש כי על צמיגים יודפס גם תאריך תפוגה ברור. כך יוכל כל צרכן לראות עד מתי מאושר הצמיג לשימוש. זאת מכיוון שהוכח חד משמעית כי צמיגים "מבוגרים" מאבדים מיכולתם, גם אם לא נעשה בהם כל שימוש. לעומת זאת, בארץ הופץ לאחרונה על-ידי חברת "אוטולוקס" (מפעילת רשת טייר-קלאב) חוזר, המסביר לצרכנים כי אין חשיבות לתאריך ייצור הצמיג.
כך למשל הם אומרים כי "יצרנים אינם מחויבים בציון תוקף שימוש או מועד תפוגה על-גבי צמיג, כפי שמחויבים יצרני תרופות למשל...", טענה חסרת משמעות לחלוטין. בנוסף הם מבהירים ש"אין הסכמה בינלאומית בנושא גיל הצמיגים. לא ידוע על חוק מגביל או אוסר על הרכבת צמיגים חדשים מעבר לשנת יצור מסוימת.
לכן אין איסור על מכירת צמיגים חדשים שגילם מבוגר, ואין איסור על מכירת צמיגים משומשים". כדי לחדד את נקודה מוטעית זו, הם מביאים את צבא ארה"ב כדוגמה, זה המעמיד אלפי צמיגים למכירות פומביות. מעניין לציין כי אינם מסבירים מדוע אותו צבא אינו משתמש בצמיגים אלה, אלא מעוניין למכור אותם...
בהמשך קובעים באוטולוקס כי "תערובת הגומי המשמשת לייצור הצמיג, הטכנולוגיה בה משתמש היצרן ושיטת אחסון הצמיג, חשובות פי כמה מגילו הכרונולוגי של הצמיג". כך אמור. ובכן, התערובת אמנם חשובה וכך גם שיטת האחסון, אך כאמור, ברור ומקובל בעולם הרכב כי תערובת הגומי ממנה עשוי הצמיג אינה עמידה בפני פגעי הזמן, גם אם הצמיג שוכב חסר מעש.
אז כדי שאנו הצרכנים, לא נידרש לברר בכל פעם מחדש - מה גם שלעולם לא נוכל באמת לדעת... - באילו תנאים אוחסן הצמיג "שלנו", ברור כי ישנו אינטרס שמשרד התחבורה יתערב בנושא ויגביל את משך שיווק הצמיגים. ואם מחפשים אנשי המשרד המלצות, טוב יעשו אם יוותרו על אלה של יבואני הצמיגים המקומיים. לנו נראה כי יצרני הרכב ויצרני הצמיגים במקור, יעניקו מידע הרבה יותר מקצועי ונטול פניות.

