עזה: אחרי המהומות, חילופי האשמות
שלושה פלסטינים נהרגו, בהם סגן מפקד תחנת משטרה ושני עוברי אורח, ועוד כ-50 נפצעו בחילופי אש שפרצו בין כוחות הרשות לבין חמושים. ניסיון של שוטרים פלסטינים להחרים נשק לא חוקי עורר את המהומות. דוברי החמאס והרשות הפלסטינים מאשימים אלו את אלו באחריות
עזה רותחת: שקט מתוח שרר הלילה ברצועת עזה לאחר שפרצו עימותים רחבי היקף בין כוחות הרשות, שהגיעו לאסוף נשק בלתי חוקי, לבין חמושים מחמאס ומהפתח. בשיאם של העימותים נהרגו שלושה - סגן מפקד משטרת שאטי, עלי מקאווי, ועוד שני עוברי אורח. נפצעו לפחות 50 פלסטינים. לאחר שהמהומות נרגעו, פתחו דוברי החמאס ודוברי הרשות במתקפה מילולית אלו על אלו.
מקורות ברשות הפלסטינית דיווחו שאנשי חמאס ירו פצצות מרגמה לעבר תחנות המשטרה של הרשות בשכונות שבהן התנהלו הקרבות. הפלסטינים דיווחו שמספר תחנות של המשטרה נשרפו כליל.
כוחות הצלה מילאו את רחובות עזה (צילום וידאו: רויטרס)
הרשות הפלסטינית האשימה את החמאס. בהודעת משרד הפנים של הרשות נאמר: "החמאס נושא באחריות מלאה לתוצאות המעשים הללו, להפרה הבוטה של החוק ולמשחק בדם העם הפלסטיני. אנחנו נחושים בדעתנו להשליט חוק וסדר ואיש לא יהיה מעל החוק".
משרד הפנים האשים: "תנועת החמאס הפרה את ההסכמות של הפלגים הפלסטינים ואת ההוראות של הרשות להפסיק להחזיק בנשק". בהודעה נאמר כי העימותים החלו לאחר ששוטרים ביקשו להפקיע נשק מחמושים שהיו ברכב. "החמושים החלו לירות לעבר אנשי הביטחון, מה שהביא לפרוץ האירועים".
בחמאס אומרים ש"הודעות משרד הפנים נועדו לשרת את היעדים הציוניים. משרד הפנים הוא חלק ממערך שלם ברשות שמבקש לחסל את החמאס בשירות אויבי הפלסטינים גם במחיר של עימות פנימי". דובר החמאס, מושיר אל-מסרי, אמר ל"אל-ג'זירה": "מטרת האירועים היא להשחיר את החמאס. אנו נשמור על הדם הפלסטיני. אנו דבקים באחדות הפלסטינית. מאז הרגעים הראשונים פתחו במגעים להרגיע את המצב. נפעל כדי שלא להגיע למלחמת אחים".
דובר אחר של החמאס, סמי אבו-זוהרי, אמר שאנשי הביטחון הם שביצעו את הפרובוקציה בכך שניסו לעצור את מוחמד רנטיסי, בנו של עבד אל-עזיז רנטיסי, שנהרג בפעולת התנקשות. רנטיסי סירב להוראות השוטרים לבצע חיפוש במכוניתו והמשיך בנסיעה בשכונת שייח רדואן. ממש באותה השעה התעמתו בצד השני של השכונה חמושים מגדודי חללי אל-אקצה עם שוטרים פלסטינים.
ההתנגשויות בעזה אירעו בצל מתיחות וחילופי האשמות בין החמאס לרשות בנוגע לתוצאות הבחירות המקומיות. החמאס מסר בהודעותיו שזכה ביותר מ-40 מועצות מתוך 82 המועצות שבהן השתתף ושזכה ב-35 אחוזים מהקולות. ועדת הבחירות מסרה שחמאס זכה ב-13 מועצות בלבד.
בתנועה מיהרו להאשים את הוועדה בכך שהיא אינה אובייקטיבית ומטרתה לפגוע בחמאס ובכוחה בדעת הקהל הפלסטינית. עוד שמן שנשפך למדורת העימות בעזה היה הפרסומים על איומים של אבו מאזן שהופנו ישירות למזכ"ל החמאס, חאלד משעל, ושבעקבותיהם הופסק ירי הרקטות לעבר יעדים ישראלים.
משעל: החמאס מחויב לרגיעה
ברשות מבקשים להבהיר שהם נחושים להמשיך לאסוף את הנשק הלא-חוקי וכל נשק שאינו בידי אנשי הביטחון, בלחץ ארה"ב. החמאס ממשיך לדבוק בעמדתו שהנשק שבידיו חוקי ואין עילה למנוע מהתנועה להתמודד בבחירות כפי שדורשות ישראל וארצות הברית.
מזכ"ל החמאס, חאלד משעל, אמר בראיון לסוכנות איי.פי שקריאתה של מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, לפרק את ארגונו מנשקו היא התערבות "גסה" בעניינים פלסטינים פנימיים.
לדבריו, דבריה של רייס מבטאים "הטיה מוחלטת לטובת ישראל. הערות שכאלה מוכיחות את עמדתה החצופה של אמריקה המתעקשת להתערב בעניינים פלסטינים פנימיים". משעל אמר שהמדיניות הפלסטינית לא נתונה לתכתיבים ישראליים או אמריקניים. "לאף אחד אין את הזכות לכפות על הארגון את הבחירה בין התנגדות לחיים פוליטיים".
משעל ציין שהחמאס מחויב לרגיעה עם ישראל ו"אין תוכניות להסלמה" על אף ההתנקשויות האחרונות מצד ישראל ומבצע המעצרים של חברי הארגון בגדה וברצועה.
שר הפנים הגרמני, אוטו שילי, שהגיע לארץ על-מנת לקיים התייעצויות ביטחוניות עם בכירים ישראלים, התייחס לסוגיית השתתפות החמאס בבחירות ואמר ש"רק קבוצות הגונות יכולות לקחת חלק בהליך בחירות. אם לתנועת החאס אכן יש חלק בפיגועי טרור, בלתי אפשרי לראות אותם לוקחים חלק בבחירות דמוקרטיות". שילי נועד עם ראש הממשלה, אריאל שרון, ועם המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס.
הוא התייחס גם ליישום ההתנתקות, והחמיא לשרון על "לקיחת סיכונים פוליטיים ואישיים". "כעת", אמר, "עתיד תהליך השלום נתון בידיהם של הפלסטינים. עליהם להבטיח שפעולות הטרור ייפסקו. ללא זה, אין אפשרות להתקדמות". עוד אמר שילי כי לגרמניה יש הרבה מה ללמוד מישראל בתחום הלוחמה בטרור. לדבריו, "יש לנו עניין רב בידע שבידי ישראל. חילופי המידע האלה נושאים רווח רב לשני הצדדים".