רוח ישיבת השילוב חיה וקיימת
הקיבוץ הדתי טעה כשהחליט על סגירתה, ראש הישיבה בפועל שגה כששייך אותה לשמאל הדתי, והדיבורים על בוגרים "דתל"שים ואפיקורסים" הם הגזמה בלתי הגונה. הרב יואל בן-נון, שעמד בראש ישיבת עין-צורים, כותב ל-ynet על סוף דרכה
ישיבת השילוב בעין-צורים נסגרה כבר לפני שנתיים על-ידי מוסדות הקיבוץ הדתי, בעיקר מסיבות תקציביות. תהליכי הסגירה נמשכו אמנם עד עתה, אבל לא היה לי ספק שכוונת התנועה הייתה סגירת הישיבה כבר אז, בעיקר מפני סירובם לכסות את הגירעון השוטף. להחלטה זו לא היה שום קשר לחזון הישיבה או לדרכה. כולם גם ידעו שאני מתנגד חריף להחלטת הסגירה, ולכן החליטו המנהלים לסיים את תפקידי כראש ישיבה. יש החושבים כי נטשתי, חלילה, ספינה טובעת, אך אלה טועים ומטעים.
בשש השנים בהן עמדתי בראשות הישיבה עלה ממוצע התלמידים השנתי מן הארץ, מעשרים לשלושים. זהו מספר מכובד בתחרות הקיימת, כשיש יותר ישיבות ומכינות ממה שנחוץ באמת. נוסף לכך הקמנו מחדש את תוכנית עול"ם לתלמידים שבאים מחו"ל. כל התוכניות היו בקו של התפתחות, אולם קצב ההתפתחות היה איטי ולכן נדרשה השקעה נוספת של הקיבוץ הדתי, שלא היה מוכן לה. אני מכבד את הכרעת הקיבוץ הדתי, אף שאני חושב כי הייתה זו טעות גדולה.
סוף עידן
נפרדים מישיבת הקיבוץ הדתי
קובי נחשוני
כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, אחרי יום כיפור תיסגר ישיבת ה"שילוב" בעין-צורים. המארגנים: "קולנו ימשיך להשמע גם מחוץ לבית הזה"
בכל השנים בהן עמדתי בראש הישיבה סירבתי בתוקף לזהות את הישיבה עם זרמים פוליטיים ואידיאולוגיים מ"השמאל הדתי" או "הימין הדתי", ושמרתי על כיוון כלל-ישראלי. החזון הזה הוא הסיכוי והתקווה לכולנו. רוב הרבנים, המורים והתלמידים היו מזוהים עם ההתיישבות הדתית מגוש עציון ועד גוש קטיף, ובכלל זה קשרי משפחה. ממשפחתי שלי היו בקטיף ובעצמונה, ותמכתי בהם לאורך כל הדרך. לכן, אין שחר לדיבורים על זיהוי הישיבה עם "השמאל הדתי".
אכן, לזכותה של הישיבה ייאמר שתלמידים ומורים בעלי נטייה שמאלית יכלו ללמוד בה תורה ולחוש שהיא ביתם, עם כל הוויכוחים. כמה מהם גדלו כתלמידי חכמים מובהקים, עם חבריהם הנוטים "ימינה". אך מאחר שרק מנהיגי הימין הפוליטי עקרו עד כה יישובים יהודיים בארץ ישראל, רק "לעג לרש" הוא לדבר על קשר של זיהוי התורה עם הימין או השמאל.
רוב רובם של בוגרי הישיבה הם שומרי תורה ומצוות ותלמידי חכמים, הממלאים תפקידים חשובים בכל חלקי החברה הישראלית. הדיבורים על 'דתל"שים ואפיקורסים' הם העצמה בלתי הגונה של מעטים על חשבון הרוב הגדול. משבר כללי של עזיבת התורה התחולל דווקא בישיבות החרדיות בדור הקודם, והוא שהוליד את ההנהגה הציונית-החילונית. בדור הזה יש אחוז קטן של עוזבים בין בוגרי כל הישיבות, וזה רק מצביע על כך שבורא עולם נתן לאדם חופש בחירה. רבים מבוגרי הישיבה התחזקו בישיבה מבחינה תורנית, דווקא מפני אווירת הפתיחות ששררה בה, ובכלל זה כמה מחנכים ורבנים חשובים שיצאו ממנה.
ולבסוף: סגירת הישיבה נוגעת רק למסגרת. רוח הישיבה חיה וקיימת.

הישיבה בעין צורים

"הבוגרים התחזקו". חברותא בישיבה
מומלצים