שתף קטע נבחר
 

סטודנטים מישראל ואיראן עבדו יחד באיטליה

סטודנטים לעיצוב ממכללת תילתן נסעו לעיר טורינו על מנת להשתתף בסדנת עיצוב פתרונות שימושיים למען הקהילה. הצוותים הורכבו מסטודנטים מכל העולם וקיבלו הנחייה מהמעצב הראשי של יצרנית הרכב ניסאן. מנהלת בית הספר בו התקיימה הסדנה: "הישראלים הם דמויות חזקות ואינטליגנטיות"

"אני לא ממש אוהב פוליטיקה והיא גם לא מעניינת אותי. בעתיד הקונפליקטים ייעלמו ובזכות הגלובליזציה נזכה לחיות יחד בשלום. אני מאוד רוצה לבקר בישראל ומקווה שגם אוכל" - כך אמר בפתיחות רבה רזא, סטודנט איראני לעיצוב תחבורה שהשתתף בשבוע שעבר בסדנה לעיצוב בעיר טורינו, יחד עם עשרות סטודנטים מאיטליה, צרפת, יפן וגם מישראל. למעשה, רזא עבד יחד עם סטודנטים ישראלים במשך שבוע לצורך מחקר, תכנון ועיצוב מולטי-דיציפלינארי לעולם.

 

 

תחת הכותרת Design for Real התקבצו סטודנטים לעיצוב ב-Istitudo d'Arte Applicata e desgin הממוקם בעיר הרביעית בגודלה בארץ המגף על מנת להשתתף בסדנה שנועדה לחבר בין העולם האקדמי לדרישות התרבות והחברה. הסטודנטים שנחלקו לשש קבוצות נדרשו לתהליך חשיבה לגבי תפקיד העיצוב בקהילה וגיוס יכולותיהם במטרה ליצור פתרונות שימושיים עבור תושבי שכונת Aurora המאכלסת בעיקר מהגרים ותושבים מהשכבות החלשות שבצפון איטליה.

 

שמים את הפוליטיקה בצד: רן יעקב (מימין), הדס כהן והסטודנט מטהרן (באדיבות מכללת תילתן) (באדיבות מכללת תילתן)
שמים את הפוליטיקה בצד: רן יעקב (מימין), הדס כהן והסטודנט מטהרן(באדיבות מכללת תילתן)

 

בעיות בשפה אבל שיתוף פעולה פורה

6 הסטודנטים הישראלים, שלומדים בימים אלה עיצוב גרפי בתילתן המכללה לעיצוב ולתקשורת חזותית בחיפה, הם למעשה הסטודנטים הראשונים שמשתתפים בסדנה המתקיימת בטורינו זו השנה החמישית. "האינטרקציה עם הצרפתים והאיטלקים לא קלה", סיפר חן לזימי, בן 25, בזמן הפסקת הצהריים. "יש בעיות בשפה אבל יש שיתוף פעולה מצוין. אני ואנטואן (סטודנט מצרפת - א.ב) עובדים על סרטון וידאו שיתאר את ההצעה שלנו להפוך את השוק המקומי למקום יפה יותר ונגיש לאוכלוסייה".

 

חן לזימי (במרכז): "יש בעיות בשפה אבל מסתדרים" (באדיבות מכללת תילתן) (באדיבות מכללת תילתן)
חן לזימי (במרכז): "יש בעיות בשפה אבל מסתדרים"(באדיבות מכללת תילתן)

 

אז מה הערך המוסף של סטודנטים ישראלים לעיצוב המשתתפים בסדנה מהסוג הזה? לדברי לזימי, "הגישה שלנו בישראל מאוד שונה מזו שלהם. בכלל לעבוד באווירה כזאת, זה מייצר תחרותיות רבה יותר מאשר בארץ. הביצוע שלהם מאוד טוב אבל הרעיונות שלהם לא יורדים לעומק כך שאנחנו נותנים זווית נוספת".

 

אנה אבריאל, בת 27 מקיבוץ הזורע, נשמעה קצת פחות אופטימית: "התקשורת בעיר הזאת מאוד קשה. רוב התושבים לא דוברי אנגלית ולהזמין אוכל למשל זה לוקח שעה. בגדול, הגעתי לפה כדי ללמוד דברים חדשים וגם להיחשף לעולמות אחרים. פגשתי פה סטודנט שהוא במקור מקולומביה שבא ללמוד פה עיצוב תחבורה. הסטודנט האיראני עזר לנו להגיע למלון ואמר שמאוד ישמח לבוא לבקר אותנו בארץ. יש פה אווירה מאוד נעימה".

 

אנה אבריאל (משמאל). "התקשורת בעיר הזאת קשה" (באדיבות מכללת תילתן) (באדיבות מכללת תילתן)
אנה אבריאל (משמאל). "התקשורת בעיר הזאת קשה"(באדיבות מכללת תילתן)

 

כאמור, הסטודנטים נדרשו לחשוב על פתרונות עיצוביים על מנת להקל על חיי תושבי השכונה בנושאים בתחומים שונים כמו שירות, תקשורת, תחבורה ויצירת קשרים חברתיים. אנדלוס זועבי, בת 25 מכפר סולם, התרגשה מהמשימה: "אנחנו מנסים לחשוב על זהות מיוחדת לשכונה שיש בה סתירות רבות. אנשים עשירים שחיים לצד אנשים עניים ומהגרים מול מקומיים. ביום הראשון יצאנו להסתובב בשכונה, צילמנו מה שקורה בה ועכשיו אנחנו חושבים על רעיונות. אני, למשל, חשבתי על ספסלים מעוגלים שהיושב עליהם יוכל להכיר ולדבר עם האחרים".

 

זועבי, צעירה מוסלמית שכיום משמשת כמורה בבית ספר יסודי, החליטה לפני מספר שנים על שינוי בקריירה והחליטה ללמוד עיצוב גרפי על מנת לעסוק בבניית אתרים ובעיצובם. "אחרי שסיימתי תיכון, רבתי עם אבא שלי. הוא רצה שאהיה מורה בתיכון. אבל היום הבנתי שאני רוצה משהו אחר. הרבה בחורות ערביות הן מורות או אחיות. אני חושבת מחוץ לקופסה ולא רוצה להיות כמו כולם. למדתי מה שאבא שלי רוצה ועכשיו הגיע תורי".

 

לכל אחד מהצוותים הוצמדו שני מנחים, מרצים מתחום העיצוב. אחד הבכירים שבהם הוא סוינואו מאסטו, המעצב הראשי של יצרנית המכוניות ניסאן שהגיע במיוחד לסדנה. תחת הדרכתו עבדו שניים מהסטודנטים הישראלים, הדס כהן ורן יעקב. "בסך הכל אני מתרשם לטובה", אמר מאסטו, "יש להם יכולות חזקות והם מאוד מקצועיים".

 

האם בסך הכל מדובר בחוויה חיובית מבחינת הסטודנטים?

מלי אלון, ראש המחלקה לעיצוב במכללת תילתן ומעצבת גרפית בעצמה, שהוזמנה להנחות את אחת הקבוצות בטורינו: "הסדנה מאורגנת בצורה מאוד מובנית ומקצועית. ברור מה המשימה, מה סדר היום וכו'. התהליך הוא מאוד יסודי ומוביל לבניית פתרונות עיצוביים לרוב וחשיבה עיצובית בניגוד לפתרון נקודתי. תהליך זה מצריך ממעצבים לעתיד חשיבה נכונה לגבי תפקיד העיצוב בקהילה והם מבינים שעיצוב זה לא רק דברים יפים".

 

מלי אלון (מימין) ראש המחלקה לעיצוב במכללת תילתן (באדיבות מכללת תילתן) (באדיבות מכללת תילתן)
מלי אלון (מימין) ראש המחלקה לעיצוב במכללת תילתן(באדיבות מכללת תילתן)

 

"עיצוב הוא לא רק יצירתיות"

ביום האחרון והמסכם הציגו הסטודנטים את הפתרונות עליהם חשבו כמצגת תמונות או סרטונים, ומלבד קבוצה שהציעה למתג את השוק מחדש לרבות עיצוב דוכנים מרענן ואפליקציה להתמצאות ברחבי השוק, מרבית הרעיונות נראו סתמיים ופחות שימושיים. כך למשל, הציעה קבוצה אחת להפוך כתובות גרפיטי ברחבי השכונה ליצירות אמנות. אחרת לבנות קופסת מחשבות שכל אחד מהתושבים יוכל לכתוב בה את כל אשר על רוחו וקבוצה נוספת הציעה לייצר אנרגיה מרכיבה על אופניים.

 

"עיצוב הוא לא רק יצירתיות", סיכמה לאורה מילאני, מנהלת בית הספר שאירח את הסדנה. "הבעיה שלנו היא שהעיצוב האיטלקי נתפס בעולם רק כמשהו יפה ולא כמשהו שימושי. אז נכון, אסתטיקה ויצירתיות הם חלק בלתי נפרד מהתרבות שלנו, אבל תהליך חשיבה עיצובית חשוב לא פחות. בשבילנו העיצוב הוא לא רק יצירתיות אלא גם מקצוע. חלק מהמטרה שלנו היא גם שיווק למשל".

 

מהי התרשמותך מהסטודנטים הישראלים?

"באופן כללי מדובר באנשים בעלי אופי חזק ומרשים. אחד המרצים שלי (ינון רוזן - א.ב) הוא ישראלי ובכל שנה לומדים בבית הספר שלנו כמה סטודנטים ישראלים. הפוקוס שלהם הוא קודם כל על התוצאה אבל הם פתוחים לדיאלוגים. אני מעדיפה דמויות חזקות ואינטליגנטיות".

 

הכותב היה אורח של מכללת תילתן בטורינו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות מכללת תילתן
המכללה לעיצוב בטורינו בה נערכה הסדנה
באדיבות מכללת תילתן
באדיבות מכללת תילתן
ממתגים מחדש את השוק המקומי
באדיבות מכללת תילתן
באדיבות מכללת תילתן
סטודנטים מכל העולם עובדים יחד
באדיבות מכללת תילתן
מומלצים