האם קרח יעיל בהפחתת כאב או נפיחות?
ידוע לכולם שבמקרה של פציעה, צריך להניח קרח על האזור הפגוע. מה תפקידו של הקרח בטיפול בפציעה, האם הוא באמת עוזר ומתי כדאי להשתמש בו? התשובות מפתיעות
אם היינו שואלים מה התפקיד העיקרי של הקרח בפציעות ספורט, 90% מהמשיבים היו עונים שקרח עוזר להורדת נפיחות. האם זו התשובה הנכונה? לא בדיוק. מתברר כי התשובה לכך מורכבת יותר מכפי שרובנו חושבים.
קראו עוד על פציעות ספורט:
מתאמנים בחוץ כשקר: 4 תרגילי חימום חובה נגד פציעות
שקית קרח או בקבוק חם - מה באמת עוזר נגד כאבים?
לפני שאתחיל בהסבר על הקשר בין קור להורדת נפיחות, בואו נבין למה בפציעות אקוטיות (אקוטי משמעו - הזמן שעבר מהפגיעה) מתרחשת נפיחות. ברגע שאנחנו נפצעים, ישנה פגיעה ברקמה באזור הפגוע ומתחיל תהליך דלקתי.
התהליך הדלקתי גורם למספר תהליכים באזור הפציעה:
עלייה בחדירות התאים במטרה להקל על אנזימי הניקוי להגיע לאזור.
עלייה במספר התאים הלבנים בדם, המתחילים את תהליך הניקוי.
עלייה בתחושת הכאב על מנת להגן על האזור.
כתוצאה מתהליכים אלו, האזור הופך נפוח, אדמומי, כואב ונוצרת הגבלה בתנועה.
חשוב להבין כי התהליך הדלקתי הוא תהליך חשוב לגוף. התפקיד העיקרי של הדלקת הוא לנקות את האזור הפגוע ולהכין אותו להחלמה ולבנייה מחדש. תהליך הבנייה לא יתחיל ללא תהליך דלקתי, ולמעשה לא יתחיל כלל עד שהתהליך הדלקתי לא יישכך.
כיצד הקור עוזר לדלקת?
כאשר מתרחש בגופנו תהליך דלקתי אקוטי, המטרה שלנו היא לשלוט על הדלקת ועל תוצרי הלוואי שלה ולא להפסיקה, וזאת על מנת להגיע למצב של החלמה תקינה. אחת מהדרכים לשלוט בתהליך היא על ידי הנחת קרח על האזור המעורב בכדי להוריד נפיחות.
אז האם לקרח יש השפעה על נפיחות? נכון להיום, אין תמיכה ספרותית מספקת בנושא ואין מחקרים שמאוששים זאת בצורה חד משמעית. ישנם מקרים ספורים שדיווחו על כך שייתכן ויש השפעה חיובית של הקרח על נפיחות, אך גם הם מדווחים שההשפעה אינה חד משמעית. כלומר, ההנחה שלקור יש השפעה על נפיחות, שנויה מאוד במחלוקת בעולם המחקרי.
למרות שלא הוכח כי הקור משפיע על הנפיחות, מחקרים הצליחו להוכיח שהקור פועל על מנגנון הכאב ועל תהליכים מטבוליים. איך זה קורה?
ככל הנראה הפעולה של הקור על הכאב מבוססת על השפעה נוירופיזיולוגית, כלומר השפעה של רצפטורים לקור על רצפטורים לכאב. מחקר אחד הראה השפעה חיובית של קור על רמת הכאב לאחר נקע בקרסול. מחקרים אחרים בדקו על את השפעת הקור על הכאב לאחר ניתוח להחלפת מפרק הברך וניתוחים אחרים. התוצאות הראו השפעה חיובית הן קלינית והן על רמת הכאב.
תיאוריית השער מסבירה את ההשפעה של הקור על כאב. לפי התאוריה, ישנו שער שנמצא לפני המוח. השער הזה יכול להעביר מסר אחד בלבד לתוך המוח. במקרה שלנו, מועברים למוח שני מסרים: האחד של הכאב שנוצר בתהליך הדלקתי, והשני של תחושת הקור. ברגע שנניח אמצעי קירור על האזור, השער יקלוט את תחושת הקור, יסגר בפני תחושת הכאב וכך יקטין את רמת הכאב שאנו חשים. לכן, הנחת קרח או כל אמצעי אחר להורדת טמפרטורת הרקמה, תפחית את תחושת הכאב.
כך זה עובד:
על מנת להגיע להורדה במטבוליזם, יש צורך בקירור הרקמה מתחת ל-10 מעלות לפחות. כשאנו מדברים על רקמה אנחנו לא מדברים על העור אלא על רקמת המטרה ומאוד קשה להגיע לרמת קירור כזאת מעבר לעור. ניתן לומר מנגד, שהורדה של מעלה אחת אפילו של רקמת היעד, תהיה חיובית ומיטיבה גם אם לא נגיע לטמפרטורת היעד של 10 מעלות. ההשפעה הזאת יכולה להוביל בסופו של דבר לשליטה על התהליך הדלקתי, להורדת כאב ושליטה בנפיחות.
הדרך הנכונה לטיפול בקור
חשוב לקרר את האזור הפגוע בעיקר בטווח הקצר לאחר הפציעה. המינון הנכון הוא לקרר את המקום למשך 20-30 דקות כל שעתיים, בטווח של 48 השעות הראשונות. ניתן להשתמש בחבישות ג'ל קרות ובאותה המידה גם בשקיות קרח כתוש.
הכותב בעל תואר שני בפיזיותרפיה M.P.T ובעל קליניקה לפציעות ספורט