מחוקקים אמריקנים: לחקור את ישראל על "הוצאות להורג"
הסנאטור הדמוקרטי הבכיר פטריק לייהי ו-10 חברי קונגרס שיגרו מכתב למזכיר המדינה קרי בדרישה לחקירה שעשויה לסבך את הסיוע הביטחוני לישראל. במכתב הם משווים בין הפעולות הישראליות לטבח במצרים לפני 3 שנים
דרישה לחקירה נגד ישראל מהמקום הכי לא צפוי: הסנאטור הדמוקרטי הבכיר מוורמונט פטריק לייהי ועוד עשרה חברי קונגרס מהמפלגה הדמוקרטית שיגרו מכתב למזכיר המדינה ג'ון קרי ובו דרשו לפתוח בחקירה נגד ישראל בחשד שכוחות הביטחון הישראליים "הוציאו להורג" פלסטינים בשטחים ללא משפט.
המכתב נשלח ב-17 בפברואר, אך נחשף הבוקר (ד') באתר "פוליטיקו". דבר נוסף שמעורר מחלוקת הוא שלייהי וחברי הקונגרס החתומים על המכתב משווים את "ההפרות הבוטות של זכויות אדם בידי ישראל" להעלמת בני אדם במצרים, ומזכירים את הטבח בוצע שם בשנת 2013 במהלך אירועי האביב הערבי, שבו נהרגו כ-1,000 מפגינים נגד הממשלה.
לקריאת המכתב - לחצו על התמונה להגדלה
ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב על המכתב ואמר: "צה"ל וכוחות הביטחון אינם רוצחים. החיילים והשוטרים מגנים בגופם באופן מוסרי על עצמם ועל אזרחים חפים מפגע מפני מחבלים צמאי דם. היכן הדאגה לפגיעה זכויות האדם של הישראלים הרבים, שנרצחו ונפצעו? המכתב הזה היה אמור להיות מופנה למי שמסיתים ילדים למעשה טרור אכזריים".
יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, פנה במכתב דחוף למנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט, הארי ריד, וקרא לו לצאת בהצהרה נגד הטענות המופרכות שמופיעות במכתב. "כשישראל נמצאת תחת מתקפה אנחנו מצפים מהחברים שלנו לעמוד לצדנו. מצער מאוד לראות חברי קונגרס שמשתמשים בגל הטרור הנוכחי כדי לערער את הביטחון הלאומי של ישראל וקוראים להפסיק את הסיוע הצבעי החיוני לישראל", כתב לפיד לריד.
החתימה של לייהי על המכתב יוצאת דופן משום שהוא חתום על חוק שמתנה סיוע צבאי אמריקני למדינות בכך שכוחות הצבא שלהן לא מבצעים הפרות של זכויות אדם. ההשפעה של המכתב עלולה להיות פוליטית: ההכללה הלא-שגרתית וחסרת התקדים של ישראל עם מצרים בחקירה כזאת עלולה להרגיז את ידידי ישראל בוושינגטון, שיזעמו על כך שהדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון נקשרת בנשימה אחת עם מצרים, הידועה לשמצה כמפרה של זכויות אדם.
באתר פוליטיקו העריכו כי הדלפת המכתב כמעט חודש וחצי לאחר שנשלח קשורה לתקרית שבה חשוד חייל צה"ל בחברון שירה למוות במחבל לאחר שנוטרל בשבוע שעבר. דוברו של לייהי, דיוויד קארל, המעיט מחשיבות הכללתה של ישראל בדרישה וציין שלייהי סבור שחוק שנושא את שמו צריך להיות מיושם באופן אחיד.
במכתב מטילים המחוקקים ספק במנגנון הקיים שמפקח על הסיוע הצבאי לשתי המדינות וקורא להבהיר כיצד המחלקות השונות במשרד החוץ האמריקני מתעדות וקובעות את המהימנות של מידע שנוגע להאשמות על הפרת זכויות אדם בידי כוחות ביטחון של מדינות זרות.
"בהתאם למידע שקיבלנו, הדרך שבה ארה"ב מספקת סיוע צבאי לישראל ולמצרים, מאז הסכמי קמפ דיוויד, כולל העברת סיוע לכוחות צבא, יצרה מצב ייחודי שמפריע למנגנון המפקח על השימוש בסיוע הזה", כתבו המחוקקים במכתב.
בין השאר מצוינים במכתב כמה מקרים של "הוצאות להורג" ללא משפט על-ידי צה"ל ומשטרת ישראל, בהם זה של פאדי עלון, שדקר נער חרדי בירושלים בחודש אוקטובר, והמקרה של הדיל אל-השלמון, פלסטינית בת 18, שנורתה למוות במחסום בחברון לאחר שניסתה לדקור חייל. כמו כן מוזכרים במכתבים דיווחים על עינויים לכאורה של נער פלסטיני שדקר יהודי בירושלים וצעיר פלסטיני נוסף.
אין זאת הפעם הראשונה שלייהי מנסה ליזום פגיעה בסיוע הביטחוני לישראל עקב טענות שישראל מעורבת בהפרה של זכויות אדם של פלסטינים. בעבר ניסה ללא הצלחה להכניס סעיף לחוק שלו שיגביל סיוע ליחידות מובחרות בצה"ל כמו שייטת 13 מאחר ש"הן פוגעות בפלסטינים חפים מפשע".