שתף קטע נבחר
 

מדריך: כך תימנעו מתביעה בגין נשיכת כלב

מה הופך נשיכה תמימה לסיפור אימה? מה אסור ומה מותר מבחינת החוק? כיצד תפעלו כדי למנוע מכלבכם לנשוך ומה עשוי להגן עליכם מפני תביעה משפטית? עו"ד סיון זבולון-נוה במדריך שעשוי להגן עליכם ועל חיית המחמד

 

"כלב נובח לא נושך" אומר הפתגם, אבל לא תמיד עומד במבחן המציאות. איום פתאומי, בהלה, נוכחות של אנשים זרים, התגרות בכלב, מריבה בין כלבים, סיטואציה אותה הכלב יתפוס כאיום על בעליו, איום בפועל על הכלב או המשפחה או תחושת מצוקה, עשויים בהחלט להביא את הכלב הנעים והחברותי ביותר, לחשוף שיניים ולהגיב בנשיכה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

האם כלב שהגיב בנשיכה בתגובה לאירוע ספציפי מהווה אוטומטית סכנה לציבור? ממש לא. אבל הוא כן ובהחלט חושף אתכם לתביעה אזרחית ולעיתים אף לכתב אישום פלילי, העשויים להתנפח למימדים שלא שיערתם, כשבסופם אתם עלולים להידרש לשלם פיצוי כספי גבוה ואף להכתים את שמכם ברישום פלילי. וזה עוד לפני שהזכרתי את ההשלכות העלולות להיגרם לכלב: החל בהסגר, דרך שינוי הסטטוס שלו ל-"כלב מסוכן" על כל המשתמע מכך וכלה בביטול רישיון החזקה שמשמעותו לקיחת הכלב לצמיתות מידיכם.

 

מדריך זה נכתב בלשון זכר מטעמי נוחות, אך הוא מיועד כמובן לשני המינים

 

 

האחריות על מעשיו של כלבך מוטלת תמיד עליך וללא הנחות. שום תירוץ בסגנון של "הכלב ברח, אני לא אשם" אינו קביל בבית משפט.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

לכן, דאג לכך שכלבך יייצא החוצה אך ורק עם ליווי, ובמקרה שמדובר בבית פרטי עם חצר, דאג להתקין גדר ושער, לוודא שהשער נעול ושאין אפשרות לחדור מעל או מתחת. מאמץ זה ימנע מגורם שלישי להיכנס לחצר ולהבריח את הכלב או להינשך על ידו, כמו גם לכלב לדלג מעל הגדר או לחפור בורות, לברוח ולתקוף.

 


בהמשך לסעיף הקודם: על מנת למנוע תלונה שקרית על נשיכה, הקפד ללוות את כלבך לכל מקום קשור ברצועה, גם למקומות שעד היום נהגת לשחררו ללא השגחה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

רק אם תהיה נוכח במקום, תדע בוודאות האם כלבך באמת נשך או שמא מדובר בעלילת שווא (תתפלא, אבל ריבי שכנים וניסיון לעשות "כסף קל" בהחלט עשויים להגיע לכך) ולפיכך גם תוכל לתת את גרסתך לאירוע ככל שיידרש ואף להפריך את גרסת התובע.

 


עד כמה שזה עשוי להיראות לך מעצבן ולא ספונטני לך ולכלב, זו הדרך היעילה ביותר לצמצם את הסיכונים הכרוכים בתקיפה ונשיכה. מה גם שעל פי החוק היבש זהו בדיוק מה שעליך לעשות.

 

להוליך כלב שאינו מוגדר כמסוכן כשהוא אזוק ברצועה של עד 5 מטרים ואילו כלב המוגדר כמסוכן להוליך ברצועה של עד 2 מטרים ובתוספת זמם. חריג לכך הוא "גינת הכלבים" המיועדת על פי חוק לשחרור כלבים ללא הרצועה.

 

אמנם, במקום זה הכלב אינו צריך להיות אזוק ברצועה, עם זאת קח בחשבון כי עצם שחרור הכלב, הגם שהיא חוקית, איננה פוטרת הבעלים מאחריות בגין כל נזק שיגרם ממעשי הכלב (לאדם או כלב אחר).

 


אם אין לך אפשרות לצאת עם כלבך, בחר אדם מנוסה, אחראי, בעל כוח פיזי שיוכל לשלוט על כלבך ותוכל לסמוך עליו. בשנים האחרונות מקצוע ה"דוג ווקר" – "הולכת הכלבים" נעשה פופולרי.

 

מה שמביא צעירים רבים ואף נערים, להציע את שירותיהם כמוליכי כלבים, במחיר נמוך. אך זול עלול לעלות ביוקר, היות ואלו לא תמיד אחראיים, בעלי ניסיון מספק או הכוח הפיזי הנדרש, מה שמעלה את סיכויי הכלב להשתחרר ואף לנשוך.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

למותר לציין, כי גם במקרה שהכלב נשך בזמן הטיול עם ה"דוג ווקר", מי שאחראי לנזק ויישא בתוצאות, הינו אתה ואתה בלבד. על מנת לכסות את עצמך באופן מוחלט, דאג של"דוג ווקר" שלך, יש ביטוח צד ג' מורחב אשר מיועד לעסקים.

 


במקרה שיש ברשותך כלב, אבל אינך רשום כבעליו במאגר השבבים הארצי, הדבר אינו מונע הגשת תביעה נגדך, שכן ניתן לתבוע אותך גם אם הוא בחזקתך בלבד. ואף יותר מכך, אי דיווח על החזקת כלב, מנוגד לחוק.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

משמעותו שהכלב אינו בבעלותך החוקית ומכאן שבסיטואציה מהסוג הזה לא רק שהנך עלול להיתבע כספית על הנזק כמי שהחזיק בכלב, אתה גם חשוף לקנסות מינהליים בגין אי דיווח על בעלות וניתן אף להחרים ממך את הכלב, שכן אין לך את רישיון ההחזקה הנדרש בהתאם לחוק. 

 


אם אתה עומד למסור כלב שהיה אצלך באומנה זמנית אך ארוכת טווח ונרשם על שמך, עליך לדאוג להעברת בעלות. כלומר, במעמד המסירה חתום על כתב וויתור ודאג שהמאמצים החדשים ישלחו את כתב הויתור יחד עם טפסים לשינוי העברת הבעלות (מומלץ לשמור אצלך עותק של כתב הויתור הנמסר לבעלים החדש). בנוסף, כדאי מאד להכין הסכם ולהכניס סעיף שיציין בבירור, כי החל ממועד המסירה של הכלב למאמציו החדשים הם האחראיים באופן בלעדי למעשיו על כל המשתמע מכך.


 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מדוע זה חשוב? קודם כל, העברת בעלות עשויה לקחת זמן. ומה אם בזמן זה הכלב יקרה אירוע תקיפה או נשיכה? ללא סעיף זה, וכמי שעודנו רשום במאגר השבבים הארצי כבעליו הרשמיים של הכלב, אתה עלול להיתבע יחד עם הבעלים החדשים או לבד.

 

בנוסף, יתכן שהבעלים החדשים כלל לא טיפלו בנושא ההעברה, כך שמבחינת החוק אתה זה שרשום כבעליו החוקיים של הכלב. ושוב, כל תביעה שתוגש תופנה אוטומטית גם אליך ויהיה קשה להוכיח שהכלב לא בבעלותך ושהוא אינו מוחזק עבורך ע"י הבעלים החדשים, ובפרט אם הבעלים החדשים ינסה להתנער מאחריות.

 


אם השכנים שלך מתלוננים על הכלב וכבר התפתחה ביניכם עוינות על הרקע הזה, עדיף שתדאג לתעד במצלמה את כל היציאות והכניסות שלך איתו לבניין. כך במקרה של טענה בדבר נשיכה כוזבת, תוכל להוכיח כי לא היה מגע בין הכלב לגורם אחר.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

 

במידה ואתה מאפשר לכלבך לשוטט עם כלבים נוספים במושב, קיבוץ או בעיר, קח בחשבון את הגורמים הבאים: ראשית, גם אם כלבך רגוע וממושמע בדרך כלל, כחלק מלהקה, מפלס השובבות וההשתוללות שלו עולה והוא עלול אף להפתיע ולנהוג בתוקפנות.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

שנית, במקרה של נשיכה, גם אם כלבך לא ביצע אותה כלל או שיש לו חלק מינורי בתקיפה (למשל כאשר הוא רק קפץ ושרט כאשר כלב אחר הוא שנשך וגרם לנזק), אתה כבעליו עלול לשאת במלוא האחריות או בחלק גדול מהאחריות.

 

מדוע? מהסיבה הפשוטה שלא תהיה לך שום דרך להוכיח שכלבך לא היה מעורב בתקרית או שלקח בה רק חלק מינורי. במקרה כזה ובפרט כאשר הניזוק לא ידע לזהות את הכלב הנושך, יחול הכלל של "מעוולים ביחד ולחוד" ויהיה עליך לפצות את הניזוק על מלוא הנזק שנגרם או רובו, במקרה שאין לכלבים הנוספים בעלים או שהבעלים של הכלבים האחרים לא שילמו.  

 

 


יוצא לחופשה ומתכוון להשאיר את הכלב בפנסיון? דע כי האחריות לנזקים שיעשו על ידי כלבך בעודו שוהה שם, חלה במלואה על הפנסיון והוא שיצטרך לעמוד לדין במקרה של תביעה משפטית.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מדוע? משום שלפי פסיקות בית המשפט, אחריותו של בעל פנסיון היא כשל קבלן בשכר ורק "נסיבות של כוח עליון" עשויות להסיר ממנו את האחריות. בחלק מהפנסיונים מתבקשים הבעלים לחתום על כך שבעלי הפנסיון לא יהיו אחראיים על מעשיו של הכלב או נזק שייגרם לו בזמן שהותו בפנסיון. כאמור סעיף זה מנוגד לקבוע בפסיקה, יחד עם זאת לא מומלץ לחתום על הסכם בו מופיע סעיף כזה.

 

 

כדאי לך מאד לעשות ביטוח המגן מפני נשיכות "צד שלישי" וזאת במסגרת ביטוח ייעודי לנושא, כך שבמקרה של נשיכה תישא רק בהשתתפות העצמית, ככל שישנה ולא יותר מזה.

 

בנוסף לכך, בפוליסות לביטוחי בתים/דירות, ישנה אפשרות להרחבה והחלתה על כלבים. מומלץ אם כן לבקש אותה מסוכן הביטוח. בכל מקרה יש לעיין בתנאי הפוליסה, לבחור את המתאימה לצרכיך ולוודא שהנכם עומדים בתנאים הנדרשים בפוליסה וזאת כדי למנוע טענה מצד חברת הביטוח להפרת תנאי הפוליסה ובעקבותיה התנערות ממתן כיסוי ביטוחי לאחר מקרה נשיכה (למשל ישנן פוליסות הדורשות שכלבים מגזע מסוים יולכו ברצועה וזמם כתנאי למתן כיסוי ביטוחי וישנן שלא).

 

 

 

אם כלבך בעל אופי "ג'ינג'י", מהיר תגובה ונוטה לאגרסיביות, אל תעמיד אותו בניסיון. אם ישנו באזור כלב תוקפן במיוחד, כזה שנוכחותו מרגיזה את כלבך דרך קבע או שמניסיונך הינו "מועד לפורענות", מעט להסתובב שם או הימנע מכך לחלוטין. להזכירך, יש לך אחריות מלאה על תוצאות מעשיו של הכלב, בין בבית, בחצר, ברחוב או בפארק . 

 


בהתאם לחוק, ישנם שלושה קריטריונים המגדירים את הכלב כמסוכן. קריטריון ראשון: השתייכותו של הכלב לרשימת הגזעים המסוכנים. קריטריון שני: כלב שהוא הכלאה של גזע שאינו מוגדר כמסוכן יחד עם גזע המוגדר כמסוכן וקיים דמיון בין דפוסי התנהגותו ותכונותיו הפיסיות לאלו של כלב השייך לגזע מסוכן. וקריטריון שלישי: כלב שמלאו לו שלושה חודשים ונשך נשיכה שגרמה לחבלה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אם כלבך מוגדר בהתאם לקריטריונים האלו ככלב מסוכן ברישיון ההחזקה שלו, מומלץ לפעול בהתאם לחוק ולהחזיק אותו כאמור בתקנות "ייבוא והחזקת כלבים מסוכנים", לרבות הדאגה לכך שיסתובב עם זמם כשהוא מחוץ לבית.

 

יכול מאוד להיות שלמרות שהכלב שלך מוגדר כ"מסוכן" בחוק, הוא יותר רגוע מ"פודל". יחד עם זאת במידה וכלבך מוגדר כמסוכן ותתבע על נזקים שנגרמו בשל נשיכה או כל פגיעה אחרת, גישתו של השופט עלולה להיות פחות סלחנית כלפיך, וזאת בשל העובדה שניתנו לך הנחיות ספציפיות ומחמירות בחוק עליהן עברת. ולפיכך, "להעניש" אותך בתשלום פיצוי גבוה יותר, במסגרת הנזק שהוכח.

 

 

אם מגיעים אורחים הביתה והכלב תוקפני (ולא משנה מאיזה גזע), כדאי להפריד בין האורחים לכלב עד שיכיר אותם "ויאשר" את נוכחותם בטריטוריה שלו. בכך הינך מונע סיכון מיותר. 

 

 

אם החלטת לאמץ באופן זמני כלב אומנה, זוהי פעולה מבורכת ואף מומלצת! יחד עם זאת חשוב להסדיר מול העמותה את נושא האחריות במידה והכלב הנמצא באומנה ינשוך וכן וודא כי אתה מבוטח בביטוחי העמותה כמי שמחזיק את הכלבים עבורה. אולי הדבר פוגע "בספונטניות" של המעשה, אך מונע הרבה כאבי ראש והוצאת כספים לכם ולעמותה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 


 

במקרה וכלבך נשך ואתה עומד בפני תביעה, ישנם שלושה סייגים לאחריות הנזיקית שלך, העשויים לסייע לך בבניית קו ההגנה: הסגת גבול, התגרות בכלב ותקיפה של בעליו. מקרים אלו כאמור עשויים אמנם לסייע לך בהגנה, אבל חובת ההוכחה שלהם עליך. מה גם שמדובר בסייגים רחבים מאוד התלויים בכל מקרה לגופו וכמובן בשיקול דעתו של השופט.  

 

נשיכות הן לא משחק ילדים ולכן מומלץ לך למנוע אותן מראש. יחד עם זאת, יתכנו סיטואציות בהן כל השתדלות מצדך לא תעזור והכלב בכל זאת יהיה מעורב בנשיכה ויחשוף אותך לתביעת נזיקין.

 

במקרה כזה אני ממליצה לך חד משמעית לפנות לקבלת סיוע משפטי וככל שתפנה מוקדם יותר, הסיכוי שלך למזער את הנזק יהיה גדול יותר.

 

 

 

לאתר של עו"ד סיון זבולון - נוה  

 

אין האמור לעיל בגדר ייעוץ משפטי או תחליפו


פורסם לראשונה 17/01/2017 02:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: שמרית שולמן
עו"ד סיון זבולון נוה
צילום: שמרית שולמן
מומלצים