שתף קטע נבחר
 

לא רק שווה - מובילה. הדרך של הנשים לתפקידי מפתח בחברה ובמשק

עוד יגיע היום בו "נשיאה" או "אשת עסקים בכירה" יהיו מונחים טבעיים לחלוטין, אך הדרך עוד ארוכה. יום האישה הבינלאומי ייערך השנה ב-8 במארס, ובישראל הוא יצוין תחת נושא 'שילוב נשים בתפקידי מפתח והשתלבות משמעותית בשוק העבודה', בהתאם לנושא השנתי של האו"ם בתחום מעמד האישה. השרה גילה גמליאל: כיום, במאה העשרים ואחת, אין סיבה שנשים יסבלו מתת ייצוג בתפקידי מפתח. הדרך לשוויון אמיתי, עוברת בשילוב של חקיקה, אכיפה, מודעות וחינוך"

על רקע יום האישה הבינלאומי המצוין ב-8 במארס, מצבן של הנשים בחברה ובמשק עדיין לא קרוב לשוויון מגדרי מלא. המשרד לשוויון חברתי, האחראי על הרשות לקידום מעמד האישה, מציין את יום האישה השנה תחת הכותרת "קידום שוויון מגדרי בתפקידי מפתח ולהשתלבותן המשמעותית של נשים בשוק העבודה", מתוך ניסיון להדגיש את העובדה הפשוטה והמובנת מאליה - נשים יכולות וצריכות להיות מנהיגות ומובילות בשירות המדינה, בעולם העסקים ובתחומים חברתיים, בדיוק כמו גברים.

 

הנושא השנתי של יום האישה בישראל הולך יד ביד עם החלטת האו"ם 1325 הקוראת לשילוב נשים בתפקידי מפתח בכל תחומי העשייה. גם האירוע השנתי של האו"ם בתחום מעמד האישה, ה-CSW, שייערך במהלך החודש הקרוב, מתייחס באופן ממוקד לאתגר זה ומתקיים תחת הכותרת "העצמת נשים בשוק העבודה המשתנה".

 

גילה גמליאל, השרה לשיוויון חברתי,  אמרה לציון יום האישה: "הדרך לשוויון אמיתי, עוברת בשילוב של חקיקה, אכיפה, מודעות וחינוך. חקיקה, כי צריך חקיקה מתקנת ומונעת אפליה. אכיפה, כי צריך אכיפה במקומות בהם כל דאלים גבר. כי צריך מודעות המשמשת כתנאי אלמנטרי לשינוי בגישה. כי צריך חינוך מגיל קטן שימנע בערות מגדרית של דורות שלמים".

 

זה הזמן להפנים - נשים יכולות להיות שוות גם בתפקידים הבכירים ביותר במשק

בישראל 2017 עדיין נרשם פער משמעותי בין נשים לגברים בשוק העבודה, לרבות פער משמעותי בשכר על תפקידים זהים מבחינת דרג, השכלה וניסיון. כמות הנשים בעמדות מפתח ותפקידי הנהגה הוא מזערי לעומת היחס שלהן באוכלוסייה ובשוק העבודה.

 

לכן, הרשות לקידום מעמד האישה חוזרת ומדגישה: שוויון מגדרי אמיתי מתבטא בנוכחות של נשים בעמדות מפתח במשק הישראלי על שלל מגזריו - הציבורי, הפרטי, האזרחי והחברתי. על רקע המטרה המרכזית הזו, מתבצעת פעילות להעצמה של הנשים בחברה ובשוק העבודה, לצד הטמעה בקרב כלל האוכלוסייה בכל הנוגע ליכולת של נשים להשתלב בתפקידים הבכירים ביותר.

 

נדרש לנקוט צעדים על מנת לסחוף את הנשים ולגרום להם להבין שגם הן מסוגלות להוביל ולהתוות את המדיניות והאסטרטגיה של המשק הישראלי והחברה האזרחית בישראל.

אחת הדוגמאות לכך עולה מגיבוש "נבחרת הדירקטורים", מהלך של משרד האוצר לרענון השורות בקרב הדירקטורים בחברות הממשלתיות בישראל. בשנים קודמות נרשם ייצוג נמוך לנשים, הנתונים לשנה זו מצביעים על גידול בייצוגן של הנשים בנבחרת אך עדיין האחוז עומד על כ-30%.

 

על רקע הנתונים המאכזבים האלו, עולה מהמשרד לשוויון חברתי קריאה נרגשת, נמרצת והחלטית: 'נשים, אתם יכולות, אתן מסוגלות, ואין שום סיבה שלא תשתלבו בתפקידי מפתח משפיעים ומובילים'. על פי המשרד יש לפעול לביטול המגדר כפקטור המשפיע על נגישות למשאבים, כלומר, עצם היותך אישה לא ישפיע על הסיכוי שלך להתקדם בקריירה שלך, להשתלב בתפקידי מפתח ולהנהיג את החברה שלנו.

 

 (צילום: יחצ) (צילום: יחצ)
(צילום: יחצ)
 

ככל שעולים בדרגות, כך פוחת מספר הנשים. איך פותרים את זה?

כחלק מהאסטרטגיה הממשלתית לקידום נשים, הוחלט על יוזמה לקידום הנשים בשירות המדינה עצמו. על פי נתוני דו"ח שטאובר של הוועדה לקידום נשים בשירות המדינה, שהוגש ב-2013, אם משווים את הזהות המגדרית בדרגים הנמוכים בשירות המדינה, ישנן יותר נשים מגברים, אך ככל שסולם הדרגות עלה, כך פוחת שיעור הנשים ועולה שיעור הגברים, עד לדרגים הגבוהים ביותר, בהם 16% בלבד הן נשים.

 

נוכח נתונים אלה פועלת הממשלה באופן ממוקד על מנת לאפשר לנשים להשתלב בדרגים הבכירים. אחד מהאתגרים הוא הטענה שנשים לא יכולות לספק שעות נוספות הנדרשות להתקדמות בסולם הדרגות, משום שהן נקראות לעתים קרובות לטיפול בענייני הבית. לכן, המשרד מעורב בקידום פיילוט המאפשר לנשים בתפקידים מסוימים בשירות המדינה לספק שעות נוספות בעבודה מהבית, כחלק מהיעד לאפשר בין היתר קידום בעבודה, התפתחות אישית וכיו"ב.

 

השינוי מתחיל בשכונה ובעיר שלכם

כחלק מהכוונה ליצירת תשתית חינוכית, תודעתית ורחבה ככל הניתן, הוציא המשרד לשוויון חברתי בחודש ספטמבר 2016 'קול קורא' לרשויות המקומיות לביצוע תכנית לקידום שוויון מגדרי, חשיבה מגדרית ולהעצמת נשים.

 

המסמך מפרט 28 פעילויות שונות, על מנת שכל רשות תוכל לבחור את הפעילויות המתאימות ביותר לתושביה ולהפיק את המיטב מהתקציב שהמשרד מעמיד לנושא. נכון להיום, כ-180 רשויות מקומיות הגישו בקשות להשתתף בתכנית והן עתידות להפעיל יוזמות כגון קורסי הכשרה והסבה מקצועית, יזמות עסקית, סדנת זכויות נשים, קורסים וסדנאות להעצמה כלכלית של נשים, קורסי דירקטוריות ומנהיגות, פעילות להעלאת המודעות לאלימות כלפי נשים, ועוד.

 

השרה לשוויון חברתי, גילה גמליאל: "כיום, במאה העשרים ואחת, אין סיבה שנשים יסבלו מתת ייצוג בתפקידי מפתח. התפיסות הארכאיות לגבי נשים, אט אט מצטמצמות בחברות דמוקרטיות ומתקדמות,אולם הדרך עוד ארוכה. כך למשל, שיעור הנשים בכנסת הוכפל בכפי שניים וחצי מאז הכנסת הראשונה ועד היום, אך גם היום רק רבע מחברי הכנסת הן נשים. הדבר, כמובן, קשור לתפיסות חברתיות שעדיין שולטות בתודעה שלנו, ומייצרות אי שוויון מלאכותי.

 

לאורך ההיסטוריה, נשים הוכיחו את עוצמתן ואת תרומתן לאנושות, הודות למנהיגות פורצות דרך בפוליטיקה, במדע, בטכנולוגיה ובכל תחומי החיים. יחד עם זאת, החלוציות לבדה אינה מספיקה לממש את המהפכה ולהשלימה. גולדה מאיר שהייתה ראשת ממשלה יחידה היא אכן פורצת דרך, אבל היא נשארה יחידה עד כה. עברו מאז מעל ארבעה עשורים בהם בתפקידי ראש הממשלה ושר הביטחון, כיהנו גברים בלבד.

 

מציאות אי שוויונית זו, אינה נובעת מהיעדר כישורים, כישרונות או מנהיגות של נשים, אלא מנתוני פתיחה נחותים וקשים הרבה יותר מאלה של הגברים והכל באופן מלאכותי. אני מאמינה כי הדרך לשוויון אמיתי, עוברת בשילוב של חקיקה, אכיפה, מודעות וחינוך. חקיקה, כי צריך חקיקה מתקנת ומונעת אפליה. אכיפה, כי צריך אכיפה במקומות בהם כל דאלים גבר. כי צריך מודעות המשמשת כתנאי אלמנטרי לשינוי בגישה. כי צריך חינוך מגיל קטן שימנע בערות מגדרית של דורות שלמים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יחצ
יום האישה הבינלאומי - מעמד האישה
צילום: יחצ
מומלצים