מתקפת הקרציות: כך תגנו על חיות המחמד
בתקופה האחרונה יותר ויותר בעלי חיות מחמד התלוננו שמצאו את הטפילים העוקצים בבתיהם. הווטרינרים מתריעים: הקרציות בישראל פיתחו עמידות, על בעלי הכלבים והחתולים להחליף את תכשירי המניעה. "אין צורך להיפטר מבעלי החיים", אומרים בארגון הווטרינרים לחיות הבית בישראל. "ניתן למנוע כמעט באופן מוחלט את הימצאות הקרציות על גופו של כלב על ידי טיפול סדיר ושוטף נגד טפילים"
התופעה התגלתה אחרי שיותר ויותר בעלי חיות מחמד הגיעו למרפאות הווטרינריות והתלוננו שמצאו קרציות ופרעושים בבית אף על פי שטיפלו בבעלי החיים שלהם.
המומחים מרגיעים: אין צורך להיפטר מבעלי החיים
מעבר לאי־נעימות, התופעה עלולה להיות מסוכנת: רק בשבוע שעבר נפטר נער בן 15 כתוצאה מקדחת הבהרות, שנגרמה מחיידק שהוחדר לגוף על ידי קרצייה. עם זאת המומחים מרגיעים ומסבירים: "אין צורך להיפטר מבעלי החיים, אלא להחליף את הטיפול הקיים בטיפול אחר".
כשם שחיידקים מפתחים עמידות לתרופות, כך קרציות ופרעושים מפתחים עמידות בפני הטיפולים הקיימים. "בתחילה היה נהוג להשתמש בקולרים, לאחר מכן עברו לאמפולות, בהמשך שידרגו אותן והוסיפו להן חומרים נוספים. כעת הטיפול האפקטיבי ביותר למניעת הדבקה הוא כדורים לבליעה בצורת חטיף", הסביר ד"ר שלי עינב מארגון הווטרינרים לחיות הבית בישראל. "כל שנתיים־שלוש הקרציות מפתחות עמידות וצריך למצוא טיפול יעיל יותר. זה חלק מהאבולוציה".
הפתרון, לדברי ד"ר עינב, הוא לבצע טיפול משולב — שימוש בתכשיר יעיל למניעת הדבקה בבעלי החיים וביצוע הדברה בבית ובחצר. "הפרעוש או הקרצייה קופצים על החתול או הכלב ולאחר מכן הם נכנסים לבית ומתחבאים שם. זה יכול להיות על הספות או בין המיטות. לכן צריך טיפול מונע משולב", הסביר.
קרצייה היא פרוק רגליים הניזון מדם של בעלי חיים אחרים. אחרי שהיא עולה על כלב היא מפרישה מעין חומר הרדמה מקומי, נושכת ואז נצמדת אל כלי דם. בהמשך הקרצייה תעזוב את בעל החיים ותעבור לבעל חיים אחר.
"טיפול סדיר ושוטף נגד טפילים"
המחלות שעלולות להיגרם לאדם מנשיכת קרצייה הן בין היתר דלקת מוח, טיפוס הבהרות, מחלת הליים וקדחת המערות.
"חשוב להבהיר כי לא ניתן בשום אופן להידבק בקדחת הבהרות באמצעות מגע עם כלב או עם אדם שנדבק במחלה. הדרך היחידה להידבקות היא בעקיצת קרצייה נגועה", הדגיש ד"ר עינב והוסיף: "ניתן למנוע כמעט באופן מוחלט את הימצאות הקרציות על גופו של כלב על ידי טיפול סדיר ושוטף נגד טפילים. כמו כן הרופא הווטרינרי יכול לבדוק שהכלב לא נושא את המחלה באמצעות בדיקת דם".
ממשרד החקלאות מסרו בתגובה כי הם מודעים לתופעת עמידות הקרציות והוסיפו: "הפתרון הוא לשנות את תכשירי הטיפול מפעם לפעם. יש לטפל בחיות מחמד בתכשירים נגד קרציות שאושרו על ידי המשרד ולעקוב תמיד אחר הוראות השירותים הווטרינריים".