5 מיתוסים על הלוואות חברתיות - שהגיע הזמן לנפץ
בשנים האחרונות הופיעה שחקן חדש בתחום ההלוואות והחיסכון - הלוואות חברתיות בין אנשים, שמבטלות את הבנקים וחברות האשראי בתור גורם מתווך ומציעות ריביות אטרקטיביות ותנאים מעולים. מהם המיתוסים שנוצרו על התופעה החדשה והצומחת? ומה באמת עומד מאחוריהם?
רוב הסיכויים שכבר נתקלתם בפרסום של אחת מהחברות להלוואות חברתיות, המציעות לכם לקחת או לתת הלוואות לאנשים כמותכם. מדובר באחד התחומים הלוהטים ביותר בעולם הפיננסים בשנים האחרונות, והפלטפורמות החדשות מצליחות להוות חלופה לבנקים ולחברות האשראי ברחבי העולם. מהם המיתוסים והחששות הנפוצים בנוגע להלוואות חברתיות? והאם יש אמת מאחוריהם?
1. זה כמו שוק אפור, מה לי ולזה?
לא נכון. ההלוואות החברתיות מציעות שקיפות, הוגנות ותחרות. חלק מהחברות אפילו מחזיקות ברישיונות בינלאומיים המעידים על רמת הבקרות הפנימיות בהם, חברת בלנדר למשל מחזיקה ברישיון שנקרא Electronic Money Institution באירופה, בדומה לאמריקן אקספרס, גוגל, ופייסבוק. חשוב לבחור לעבוד עם חברה מבוססת בעלת רקורד פיננסי חזק ויציב, שמתמחה בתחום ומציעה ערך מוסף ללקוחותיה.
לכן, לא מפתיע לראות שעם ישראל מצביע ברגליים ומראה אמון בתחום – נכון להיום כ-150 מיליון שקל כבר ניתנו והקצב רק הולך וגובר. מוכנים לעוד נתון מדהים? בסקר שבוצע לאחרונה והקיף מעל ל 1000 לקוחות בלנדר, מעל ל98% אמרו שימליצו על בלנדר לחבר או בן/בת משפחה! יתרה מזאת, 95.9% אמרו שהתהליך היה ברור ופשוט. מתי פעם אחרונה שמעתם מישהו שאומר שהוא ימליץ על הבנק שלו? או שהבנק שלו היה פשוט עבורו?
2. הריבית לא הוגנת. ממילא כולם מנסים לשדוד אותי
לא נכון. דווקא הריביות של הבנקים, גם בהלוואות וגם במסגרת האשראי בחשבון העו"ש (אוברדראפט), הן גבוהות יחסית.
על פי נתוני בנק ישראל, נכון לסוף הרבעון הראשון של 2016, הבנקים נתנו לנו הלוואות בריבית ממוצעת של 5.7%, ואשראי דרך מסגרות העו"ש בריבית גבוהה מאוד של 10.8%.
מוכנים לעוד נתון? 44% מהאשראי בחשבונות העו"ש שלכם נמצא בחריגה, ושם אתם משלמים ריבית עצומה של 14.2% (!). וכאן נמצא הכסף הגדול. לבנקים זה מכניס סכום אסטרונומי של 2.4 מיליארד שקל בשנה. מהאשראי הצרכני ה'רגיל' שהלקוחות הפרטיים לוקחים מהבנק, הבנק גובה בכל שנה 12.6 מיליארד שקל על ריבית.
המשמעות ברורה - אנחנו לוקחים מהבנק הלוואות בתנאים גרועים במיוחד, רק משום שנוח לנו להיכנס למשיכת יתר או לפנות לסניף המוכר לנו, במקום לקחת הלוואה ממקום עם ריבית הוגנת.
לעומת זאת, בפלטפורמות של הלוואות חברתיות, כמו בלנדר למשל, ניתן לבחור את הריבית של ההלוואה שאתם רוצים לקחת. מה שנוצר הוא שוק, בדומה לזה של רכבים יד שניה – אם לא תסכימו לריבית שמתאימה לפרופיל הסיכון שלכם, פשוט לא ירצו לתת לכם הלוואות. ככל שתציעו ריבית אטרקטיבית יותר, תקבלו את הכסף מהר יותר.
3. אבל זה לא מסוכן?
לא, ממש לא מסוכן. בלנדר, אחת הפלטפורמות המובילות בישראל להלוואות חברתיות, שומרת בקפידה על אנונימיות ושמירת המידע האישי של הלווים, ומצד שני מנהלת קרן ביטחון עצמאית ונפרדת מכספי ההלוואות, המשמשת רשת ביטחון עבור המלווים. הקרן מנוהלת בהתאם למודלים פיננסים מקובלים ונבנתה בעזרתם של מומחים מהתחום על מנת ליצור מעטפת הגנה עבור המלווים.
בנוסף, המלווים דרך בלנדר יכולים לפזר את הסכום שהם נותנים על פני מספר הלוואות, וכך להפחית את הסיכון (בדומה לאופן שבנקים וחברות ביטוח עובדות).
לא נכון. אם אתם חושבים שמדובר בתהליך מסובך, אתם כנראה תקועים עדיין במחשבה על הלוואות מהבנק – הרבה מסמכים, ביורוקרטיה, אישורים ועיכובים. לעומת הבנקים, חברות ההלוואות החברתיות, מציעות תהליך אינטרנטי, מהיר וידידותי למשתמש, עם אפשרות לליווי של נציג טלפוני לאורך כל התהליך.
העובדה שהפלטפורמות להלוואות חברתיות הן חדשות והוקמו ממש בשנים האחרונות, מאפשרות להן להציע ללקוחות חוויית שימוש מודרנית, מתקדמת ונוחה במיוחד. למעשה, ניתן לקחת הלוואה או לחסוך כסף ולצבור ריבית ישירות מהסמארטפון, בלי לקום מהספה בסלון - בדיוק כמו שאנחנו עושים קניות, ביטוח ומעבירים כסף מהמכשיר הנייד.
5. ומה קורה אם נתקעתי? אין דרך יציאה?
יש דרך יציאה. בלנדר מאפשרת גמישות ונזילות. עבור הלווים, ניתן לבצע פירעון מוקדם של ההלוואה ללא עלות, לעומת הלוואות בבנקים וחברות האשראי, שלעיתים גובות עמלות שמנות על הרצון שלכם לחסל את ההלוואה מוקדם מהרגיל.
עבור המלווים בלנדר מאפשרת "למכור" לאנשים אחרים את ההלוואות שנתנו, באמצעות שוק משני של הלוואות קיימות, מה שיוצר נזילות מרבית. כשכבת הגנה על הרוכשים, בלנדר מאפשרת לסחור רק בהלוואות המוגדרות "תקינות".
ראשית, כדאי לוודא שיש לכם גמישות – מהצד של הלווה, מדובר על בחירת ריבית רצויה, סכום שמתאים לכם ומשך הלוואה שמתאים ליכולות ההחזר החודשי שלכם. מהצד של המלווה, כדאי לשים לב שמצד אחד אתם יכולים לבחור למי לתת את הכסף שלכם, ולא להתפשר על חוסר אפשרות לצאת מההלוואה. ומצד שני אתם יכולים להשתמש בכלים אוטומטים שיגרמו לכסף שלכם לעבוד עבורכם.
שנית, נזילות מקסימלית – אחד היתרונות המשמעותיים של הלוואות בין אנשים, הוא שבכל רגע נתון, יכול להיות אדם פרטי נוסף שיכול "לקנות" מכם את ההלוואה שנתתם, או שאתם יכולים "לחסל" את ההלוואה שלקחתם. כדאי לוודא שהפלטפורמה שבחרתם מציעה כלים ליצירת נזילות מרבית של הכסף ומנגד שהיא שומרת שהשוק המשני יכיל רק הלוואות המוגדרות "תקינות".
מרכיב אחרון ואולי הכי חשוב, הוא הגנה על הכסף שלכם. מומלץ לוודא שהחברה דרכה אתם מלווים וחוסכים, מעניקה את רשת הביטחון הרחבה ביותר, המורכבת ממעטפת של פיזור הסיכון, גבייה משפטית וקרן בטחון.
חברת בלנדר, אשר גאה להיות גורם מוביל במהפכת ההלוואות החברתיות בישראל בשנים האחרונות, מציעה שוק משני של הלוואות לנותני ההלוואה, פירעון מוקדם ללא עלות עבור הלווים, קרן ביטחון שנותנת לכם שקט נפשי וביטחון כשאתם באים לחסוך דרך הפלטפורמה. באמצעות בלנדר, תקבלו את הגמישות, הנזילות וההגנה הטובים ביותר בתחום.