האבטיח שחקלאים וצרכנים ציפו לו
מה זה ירוק מבחוץ, אדום עז מבפנים, ללא גרעינים, תמיד מתוק, טרי לאורך זמן? כשמדובר באבטיחים, לא בקלות אפשר למצוא זן עם כל התכונות שגם החקלאים וגם אוהבי האבטיחים מחפשים. אז מה הפלא שקוראים לו פאסיניישן (קסם באנגלית). יצאנו לשטח וגילינו קסם של אבטיח מבית זרעים גדרה-סינג'נטה
מאת: יואב שני
מזהים את הזן המנצח
תכירו את פאסיניישן, אבטיח ללא גרעינים של חברת זרעים גדרה-סינג'נטה, מהחברות הוותיקות בארץ העוסקות בפיתוח זני ירקות בישראל. סוד הקסם של אבטיח פאסיניישן הוא בהתאמה המלאה שלו לצרכי השוק המקומי: לטעם של הצרכן הישראלי, לתנאי הגידול בארץ ולהשגת יבול גבוה למגדל.
את שילוב התכונות הנדיר הזה זיהו מהר מאוד אנשי השדה של החברה, במסגרת המעקב השוטף שהם מקיימים אחר החידושים החקלאיים בעולם והחיפוש אחר זנים מנצחים.
לאור ההתאמה המרשימה לצרכי השוק והחקלאים, הוכרז אבטיח פאסיניישן כ"זן מנצח" וכדי לאפשר לכל חקלאי למצות את מלוא פוטנציאל של הזן, אנשי השטח של החברה
מלווים אותו באופן שוטף בכל מהלך הגידול.
כששאלנו את עומר, מגדל אבטיחים ותיק מצפון הארץ מה זה אבטיח טוב, הוא מיד עונה: "אתם לא צריכים לשאול אותי. אתם צריכים לשאול את השוק. אנשים יודעים מה טוב להם ואת זה הם קונים".
ומה קונים הכי הרבה?
"בחודשים של הקיץ האבטיח הכי מבוקש הוא פאסיניישן. הצרכנים בדרך כלל לא יודעים שככה קוראים לו, אבל כולם חוזרים וקונים אותו. מזהים אותו בקלות לפי הגודל והצורה. זה האבטיח שהכי הולך היום וברור למה".
האבטיח שמבטיח (ומקיים)
אז מה יש בו בפאסיניישן שהופך אותו לחביב הקהל? כדי להבין צריך לעצור רגע ולהיזכר בשיטה שיש לכל אחד מאיתנו לבחור את האבטיח הכי טוב בנקודת המכירה. יש את אלה שמקישים על האבטיח ומקשיבים לצליל (מסתבר שמה שיותר עמוק פחות מתוק), אחרים בודקים אם העוקץ יבש וכאלה שמנסים לנחש את המתיקות לפי משקל האבטיח.
עכשיו אפשר לחזור לפאסיניישן ולהבין ששילוב התכונות שלו גורם לכל אבטיח להיות בול, בלי נפילות. כי אם יש משהו שחובבי אבטיחים פוחדים ממנו זה הרגע שבו הם פותחים את האבטיח, טועמים ומגלים שזה "לא מספיק".
לא מספיק אדום, לא מספיק מתוק ולא מספיק קשה, כלומר - "זקן". בפאסיניישן לעומת זאת, יש את כל מה שאוהבי האבטיחים אוהבים: תמיד מתוק בזכות אחוז הסוכר הגבוה, צבע אדום עז והמרקם הנכון שמתפצח בפה.
אף מקרר אינו מושלם בלעדיו
בעיה נוספת ושכיחה של אבטיחים היא הגודל שלהם. יש זנים שאולי הם טעימים אבל רוב הצרכנים לעולם לא ידעו את זה, מהסיבה הפשוטה שרובם לא יכולים להרים ולסחוב הביתה אבטיח של 18 קילו.
ואם הוא כבר הגיע הביתה צריך לפנות בשבילו מדף שלם במקרר, שגם זה לא פשוט. אז גם מבחינת הגודל והמשקל הפאסיניישן מנצח עם גודל אחיד של 10-12 ק"ג, שקל לקחת הביתה ולשמור במקרר אחרי הפתיחה.
בשורה למגדלים
למרות ההצלחה המתמשכת, בחברת זרעים גדרה-סינג'נטה לא נחים על עלי האבטיח ומחפשים כל הזמן את ה"זן המנצח הבא" שיקבע שיאים חדשים. ממש כמו בספורט, בכל פעם שחשבנו שאת השיא הזה אי אפשר לשבור, בא מתמודד צעיר, נמרץ ונחוש וכובש פסגה חדשה.
דוגמא לכך היא בחינת זני אבטיח המיועדים לעונה המוקדמת מתוך רצון החברה שכל מגדל יוכל לבחור את הזן המתאים לו על-פי האזור ועונת הגידול, וליהנות מתוצאות טובות ומביקוש רב.
לפרטים נוספים על גידול אבטיח פאסיניישן היכנסו לאתר זרעים גדרה-סינג'נטה
וצרו קשר עם האגרונומים של החברה.