הכירו את הסטארט-אפ הציוני המצליח ביותר בעולם
חרף פערים פוליטיים מוקצנים וגואים, מצליח פרויקט 'תגלית' להביא יותר ויותר יהודים מהתפוצות לביקור בישראל, המגיעים לכ-50,000 משתתפים בשנה. גידי מרק, מנכ"ל 'תגלית', סוקר במאמר מיוחד את תכליתו המעשית של הפרויקט, שהחל כרעיון תמים והפך במאה ה-21 לזרוע המרכזית המחברת בין כל חלקי העולם היהודי, גם בזמנים מורכבים
כשד"ר יוסי ביילין הגה בתחילת שנות ה-2000 את הרעיון לחלק לכל בני ה-18 מיהדות התפוצות שוברים לטיול בישראל, אף אחד לא תיאר לעצמו לאן יגיע הפרויקט החינוכי-ציוני 'תגלית', בסיומה של שנת ה-18 לפעילותו.
איש לא תיאר לעצמו כי מספר התורמים ל'תגלית' יגיע כיום ליותר מ-30,000 יהודים מרחבי העולם. אנשי עסקים וחברה, בעלי ממון, כוח והשפעה, המוצאים ב'תגלית' אפיק משותף ומאחד להבטחת עתידו של העם היהודי ולחיזוק הקשר בין יהדות התפוצות למדינת ישראל, מבלי שיתערבו או ישפיעו על תכני הסיורים.
אף אחד גם לא שיער שכל ממשלות ישראל בשני העשורים האחרונים יתמכו בפרויקט, אבל זו עובדה ואפילו מעניינת במיוחד: חרף פערים פוליטיים מוקצנים וגואים בשנים האחרונות בישראל, כמו בארה"ב ובעולם, מתרחבים יותר ויותר עוגני התמיכה ב'תגלית', ספינת הדגל של הפרויקטים החינוכיים-הציוניים בעולם היהודי.
עובדה זו כשלעצמה מהווה סימן להכרה ב'תגלית' כנכס השייך למעשה לעם היהודי ולמדינת ישראל, גם בזמנים מורכבים. בזמנים שבהם חוברים פעילים פוליטיים לארגוני חרם אנטי-ישראליים, במטרה לפגוע בפעילות הפרויקט בתפוצות.
ככל שגלים עכורים אלה נושאים עמם אג'נדות פוליטיות ברורות, דרכה של 'תגלית' שונה בתכלית ומונעת מאידיאליים ציוניים ולאומיים בלבד, נטולי כל ציניות או אינטרס צר.
על בסיס רעיוני מאחד זה, מצליח הפרויקט להגדיל משנה לשנה את מספר הסיורים לישראל אותם הוא מציע כמתנה לצעירות ולצעירים יהודים מהתפוצות, שעבור רובם זהו המפגש הראשון עם מדינת ישראל, על חלקיה השונים ואף המנוגדים.
צעירות וצעירים, שחלקם הגדול אולי היה מודע למוצאו היהודי, אולם רחוק מכל זיקה לישראל. חשוף אולי לנעשה אצלנו, דרך הטלוויזיה והרשתות החברתיות, אולם מבלי שיש בידו את היכולת לבחון לעומק את החיים בישראל, לספוג מהווייתה הייחודית. כמו שני צירים מקבילים, מדינת ישראל ויהדות התפוצות, הנעים ללא נקודות חיבור, עד ההשתתפות בסיורי 'תגלית'.
כור היתוך חוצה גבולות
ברגע שהסטודנטית או הסטודנט מחו"ל מבינים כי כדאי להם לעשות מעשה, לבוא לחוויה מעניינת, אחרת, בישראל, משהו קורה במהלך הסיורים של 'תגלית'. תהליך מיוחד היוצר מארג אנושי חוצה גבולות המזוהה עם מדינת ישראל ורואה עצמו מחויב לתמוך בה בקהילות המקומיות ובסביבת החיים בתפוצות.
המספרים שופכים אור על מיצוי פוטנציאל ההזדהות שמובילה 'תגלית'. במהלך שנות פעילותה השתתפו בסיוריה בארץ כ-700,000 צעירות וצעירים יהודיים מ-67 מדינות, ביניהם מעל ל-100,000 חיילים וצעירים ישראלים. מספר זה הלך וגדל באופן עקבי: אם בשנתו הראשונה של הפרויקט הגיעו באמצעות 'תגלית' כ-9,500 משתתפים לישראל, אזי מספרם מתקרב כיום לשיא של כ-50,000 בשנה.
המחקרים השוטפים שעורך הפרויקט הציוני-חינוכי בקרב משתתפיו אף מגלים כי במקביל לגידול בהיקפי המבקרים חלים שינויי עמדות מאוד מעניינים. כך, 74% מהמשתתפים חשו בעקבות הסיור כי הם קשורים במידה רבה לישראל ולמעלה מ-70% מהמשתתפים אף הביעו עניין לבקר בישראל שוב תוך 5 שנים. גם בשלב הבוגר יותר, לאחר נישואיהם והקמת משפחה, המחקרים מגלים כי משתתפי 'תגלית' ממשיכים לטפח את הקשר עם יהדותם ועם מדינת ישראל. זאת באמצעות מעורבות פעילה באירועי הקהילה היהודית המקומית במדינתם ועד למתן תרומות כספיות למטרות ישראליות או יהודיות.
ההזדהות, אם כן, מתהדקת ועמה גם היבט נוסף הנלווה לפעילותה של 'תגלית' - התרומה לכלכלה הישראלית.
חיזוק התיירות והעסקים המקומיים
מעצם היקפי פעילותה נחשבת 'תגלית' לארגון התיירות החינוכית הגדול בעולם. מדובר ביותר מ-20,000 חדרי מלון ואכסניות מהצפון ועד לנגב, בדגש על אזורי הפריפריה, המוזמנים מדי שנה על-ידה, לרוב שלא בתקופות החגים, בזמן שהתיירות הנכנסת הכוללת נמצאת בירידה. זאת בנוסף לקניות, לבילויים ועד לביקורים חוזרים בישראל במסגרת פרטית שעורכים המשתתפים.
כל אלה מביאים עמם לתמורות כספיות, הנאמדות לאורך 18 שנות פעילותה של 'תגלית' בהעשרת הכלכלה הישראלית בכ-5 מיליארד ש"ח, במישרין או בעקיפין.
היקף כספי עצום זה גם מהווה הסבר נוסף לתמיכת ממשלות ישראל בפרויקט: על כל שקל היוצא מהקופה הציבורית כתמיכה ב'תגלית' מרוויחה הכלכלה שלנו פי ארבעה! נתון זה ממשיך ומוביל לתובנה כי כספי המדינה המופנים לפרויקט אינם הוצאה אלא השקעה, הנושאת תועלות כלכליות אדירות.
כמעט בכל מקום בישראל ניתן לראות את סימני הדרך של הסטארט-אפ הציוני המצליח בעולם ולכן ראוי לחקור את יכולתו של הפרויקט לטפח באדיקות את ייעודו ותוצריו.
חוויה שמשנה חיים
השימוש במילה "לחקור" איננו מקרי, שכן במהלך סיורי 'תגלית' ניתנים לכל משתתף הכלים והידע לחקור את זיקתו לעם היהודי בכלל וללבו הפועם, מדינת ישראל, בפרט.
האמצעים לכך אינם נמצאים במחשכים, או בהצגת המציאות באופן חד ממדי. נהפוך הוא. המציאות הישראלית, מורכבת ככל שתהיה, מונגשת למשתתפי הפרויקט בצורה האותנטית והאמינה ביותר, בין הצמתים המאחדים והמשותפים לחברה הישראלית.
בצמתים אלה, במשך עשרה ימים של סיור, מקדמת 'תגלית' תרבות של דיאלוגים פתוחים, בטוחים, פלורליסטיים ומשמעותיים, שבסיומם מעידים רוב המשתתפים כי עברו "חוויה שמשנה חיים".
חוויה אשר פוגשת צעירות וצעירים מהתפוצות בשלב גיבוש זהותם, מעל לכל הקשר פוליטי, דתי או מגדרי, ללא כל יומרה לכפות דעות או עמדות, למעט אחת : קירוב לבבות בין כל חלקי העולם היהודי, קל וחומר בזמנים מורכבים.