"הריון תאומים מצריך בדיקות וטיפולים מיוחדים אשר קיימים וזמינים כיום"
השקיפות העורפית מוכרת לכל אישה הרה בתור בדיקה לאיתור תסמונת דאון, אבל בשנים האחרונות היא התרחבה והיא משמעותית בייחוד בהריונות מרובי עוברים. ד"ר יובל גיאלצ'ינסקי, מומחה בתחום, שייסד קליניקה ייחודית לתאומים במור לאישה שברמת אביב , מסביר על הבדיקות החדשות ועל חשיבות התאמת הטיפול המתאים.
כ-2.5 אחוזים מכלל ההריונות בישראל הם מרובי עוברים. הריונות אלו, מסביר ד"ר יובל גיאלצ'ינסקי, מנהל המרכז לרפואת העובר בבית החולים בילינסון, מצריכים התייחסות ומעקב שונים מאשר היריון "רגיל". לשמחתנו, בדיקות וטיפולים אלו קיימים ויכולים להיות כעת זמינים.
"הבעיה המרכזית בהריונות מרובי עוברים היא השיעור הגבוה של סיבוכים, שיכול להגיע עד לכ-30% בהריונות של תאומים זהים. אחד הסיבוכים הנפוצים הוא לידה מוקדמת. הכוונה היא ללידה לפני השבוע ה-37. לידה בשבוע ה-32 נחשבת ללידה מוקדמת מאוד, ולידה לפני שבוע ה-28 זו לידה מוקדמת קיצונית עם סיכון בשיעור גבוה. הסיבות ללידה מוקדמת עדיין לא ברורות, ייתכן שזה נובע ,בין היתר, מלחץ מכני על צוואר הרחם", מסביר ד"ר גיאלצ'ינסקי.
גם לסוג התאומים יש משמעות הרת גורל בכל הנוגע לטיפול ולמעקב במהלך ההיריון. "תאומים לא זהים נוצרים משתי ביציות נפרדות שהופרו על ידי שני תאי זרע, ולכל אחד מהם מתפתחת שלייה שונה. כלומר, כל תאום הוא יחידה עצמאית. תאומים זהים, לעומת זאת, הם עובר אחד שהתפצל לשניים ולכן יש להם בד״כ שלייה משותפת אחת. המשמעות של כך היא שלתאומים זהים יש מחזור דם משותף.
"ההבדלים בין סוגי ההריונות מרובי העוברים מביאים איתם סיבוכים שונים וייחודיים לכל סוג. שליש מהריונות התאומים הזהים, למשל, מפתחים סיבוכים מסכני חיים וחשוב לזהות אותם בזמן כדי להציל את אותם עוברים".
לא רק תסמונת דאון: שקיפות עורפית לתאומים
ד"ר גיאלצ'ינסקי, האחראי על תחום רפואת העובר, ומבצע ניתוחים תוך-רחמיים בעוברים במרכז הרפואי רבין, מדגיש כי ישנה חשיבות רבה לזיהוי סוג התאומים בשלב מוקדם של ההיריון על מנת להתאים את הטיפול והמעקב המתאים. "הריונות תאומים עלולים להסתבך אך ישנם מקרים רבים שניתנים לאבחון ואיתור מוקדם. חשוב לתפוס את המצבים האלו בתחילת ההיריון ולעקוב אחריהם", הוא אומר.
אחת הבדיקות הראשוניות והחשובות בהריון היא בדיקת השקיפות העורפית. כל אישה הרה מכירה אותה בתור הבדיקה המאתרת תסמונת דאון בעוברים, אך בכל הנוגע לתאומים יש לה חשיבות נוספת.
"בדיקת השקיפות העורפית בהיריון תאומים מזהה את סוג ההיריון. כלומר, האם מדובר בתאומים זהים בעלי שלייה אחת או לא. כל אחד מהם מצריך מעקב וטיפול שונה. אמנם ישנה בדיקה מוקדמת יותר שמזהה את סוג התאומים, אך השקיפות העורפית מדייקת את האבחנה כמו גם את גיל העוברים. זהו פרט חשוב בהיריון תאומים, מפני שחישוב לא נכון של הגיל עלול להשפיע על המעקב ועל התאמת הטיפול המתאים".
מהי בדיקת השקיפות העורפית?
בדיקת השקיפות העורפית היא בדיקת אולטרסאונד לא פולשנית שנעשית בין השבוע ה-11 לסוף השבוע ה-13 להיריון. במהלך הבדיקה נבחן המרווח בין עורף העובר לעור שלו. "על פי רוב, לעוברים עם תסמונת דאון יש עיבוי של המרווח הזה. זה לא אומר שכל עיבוי הוא תסמונת דאון וגם להיפך", מדגיש ד"ר גיאלצ'ינסקי.
את בדיקת השקיפות העורפית פיתח פרופ' קיפרוס ניקולאידס, מביה״ח קינגס קולדג׳ בלונדון, שהוא ממייסדי התחום של רפואת העובר, בשנות התשעים המוקדמות, והיא נחשבה לפורצת דרך. מאז עברה הבדיקה התפתחויות רבות. ד"ר גיאלצ'ינסקי אשר התמחה אצל פרופ׳ ניקולאידס בלונדון, הקים בין היתר תחום ייחודי לאבחון וטיפול בתאומים במסגרת קליניקה במרכז מור לאשה שברמת אביב, שם מבוצעות בדיקות ייחודיות לתאומים כגון בדיקת דם בשליש הראשון.
"השקיפות העורפית התקדמה ועברה הרבה שיפורים. במקור היא נועדה להעריך טוב יותר את הסיכוי לתסמונת דאון בעובר יחיד. היא שיפרה את יכולת הגילוי בלמעלה מ-80 אחוזים. לפני כן, נשים היו עוברות לעתים בדיקת מי שפיר מיותרת. כיום סקר השליש הראשון כולל שלושה מדדים: השקיפות העורפית ובדיקת דם לבחינת רמות ה- PAPP-A וה-free beta hCG. יש גם מדד רביעי של בדיקת עצם האף+ זרימת דם בכבד ובלב העובר. עם המדדים האלו ניתן להגיע היום לדיוק של כ- 92 אחוזים באבחון".
אבל לא רק תסמונת דאון. כיום נערכת בדיקת שקיפות עורפית מורחבת, אשר מזהה פגמים וסיבוכים נוספים כגון מומי לב, רעלת היריון, תסמונות אחרות ואף סיכון מוגבר ללידה מוקדמת.
"היום מבצעים סקירת מערכות מאוד מוקדמת במהלך בדיקת שקיפות עורפית מורחבת, שיכולה לזהות כחמישים אחוזים מהמומים המולדים. סקירת מערכות סטנדרטית מתבצעת סביב השבוע ה-20 ואילו הסקירה המוקדמת המקובלת מתבצעת בסביבות השבוע ה-14.
במה שונה השקיפות העורפית בהריון תאומים?
"הבדיקה חשובה אצל תאומים מפני שזוהי בדיקת הסקר העיקרית לאיתור תסמונת דאון. בארץ לא מבוצעת בדיקת חלבון עוברי/תבחין משולש (בדיקה שמעריכה אף היא את הסיכון לתסמונת דאון) לתאומים, וזוהי בדיקה הנהוגה בהריונות של עובר אחד. השקיפות העורפית נותנת דיוק באיתור הריונות שקיים בהם סיכון מוגבר לתסמונת דאון. בנוסף לכך, הבדיקה המורחבת מספקת מידע על מומים נגלים לעין ועל סוג התאומים, על ידי כך ניתן להתאים את המעקב והטיפול המתאים".
בתאומים זהים סיבוכים מסכני חיים עלולים להופיע כבר בשבוע ה-16 להריון והם מתפתחים בצורה מהירה. לכן ישנה חשיבות רבה לסקירה מוקדמת בשבוע ה-16 ולאחר מכן הקפדה על מעקב דו שבועי במסגרת מרפאה שמבצעת מעקב אחר תאומים זהים. לעיתים ניתן לראות סימנים מוקדמים לסיבוכים אלו כבר במהלך בדיקת השקיפות העורפית".
ומה בדיקה לא תקינה מסמנת?
"תלוי מה לא תקין. אם קיים סיכון מוגבר לתסמונת דאון, יש לעשות בדיקת מי שפיר. זוהי בדיקה פולשנית שקובעת האם לעובר יש תסמונת דאון והיא גם מאפשרת לבדוק באמצעות השבב הגנטי מספר רב של תסמונות נוספות. דיקור מי שפיר הוא מורכב יותר בהריונות מרובי עוברים, לכן בדיקת השקיפות העורפית חשובה כדי להחליט באילו הריונות יש צורך לבצע דיקור. שקיפות עורפית מורחבת מזהה מומים וסיבוכים שבחלקם ניתן לספק להם טיפול מניעתי, כמו למשל במצבים של סיכון ללידה מוקדמת".
לסיכום, אומר ד"ר גיאלצ'ינסקי, השקיפות העורפית היא הבדיקה הראשונית אשר מכתיבה את המשך הטיפול בהריון תאומים, וכמובן גם במקרים של שלישיות ורביעיות. "תחום רפואת העובר התקדם מאוד בשנים האחרונות וכיום יש מעקב שונה בהריון יחיד ובהריון מרובה עוברים. גם בהריון מרובה עוברים יש הבדלים בסוג המעקב והטיפול וחשוב להגיע למרפאות שקיים בהם שירות מיוחד להריונות מרובי עוברים כמו גם לסוגי התאומים השונים ושיודעות לתת מענה מתאים לסוג ההיריון".
לפרטים נוספים כנסו