שתף קטע נבחר
 

זה אני: כך תתמודדו עם בריונות רשת

תחרות היזמות של רשת בתי הספר אורט הובילה לעשרות רעיונות של תלמידי תיכון שמטרתם העיקרית היא לסייע לתלמידים צעירים ובוגרים כאחד להתמודד עם בריונות רשת, לנסות להפחית ואפילו למגר את התופעה וגם לתת כלים שיעזרו לכל מי שצריך. קבלו את הזוכים עם פרויקט #זהאני

בשיתוף רשת אורט

  

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"חשוב לנו ללמד את הצעירים על התנהגות נכונה ברשת בגלל שברשת אנחנו 'כל יכול' יש לנו את כל הביטחון לכתוב ולצאת גיבורים מול המסך, ובשביל שהתלמידים יבינו את זה ויקבלו את המסר הם לא צריכים מישהו מבוגר מהם שיגיד להם 'אוי ואבוי' ויטיף להם מוסר כל הזמן. הם צריכים מישהו קרוב לגיל שלהם כמוהם מישהו שהוא בגובה העיניים שיכול לשמש בתור אח גדול בשבילו וזה מה שקורה אצלנו. הכוח הוא בידיים שלנו בידיים של הצעירים."

 

כך הסבירה חושן לוריס גפני, אחת מחברות קבוצת פרויקט #זה_אני, את חשיבות הלמידה כיצד להתנהל בטוח ברשת. הקבוצה זכתה במקום הראשון בתחרות היזמות של רשת בתי הספר אורט שהתקיימה השבוע (ב') במסגרת תכנית "שומרי מסך" המשותפת ל-Google ואורט ישראל. הקבוצה מבית הספר אורט פסגות כרמיאל פיתחה מיזם שמטרתו סיוע להתמודדות עם בריונות רשת.

 

איך אדע מי אני?

מי אני, מה אני, את מי אני מייצגת, לאיזו קבוצה חברתית אני שייך, איך אני יכולה לבדל את עצמי מאחרים ואיך אני יכול לדעת שאני חלק משלם? את השאלות האלו שואלים כמעט כל בני הנוער בהגיעם לגיל בגרות, אבל לא רק. כולנו, מרגע לידתנו, ובעיקר מרגע כניסתנו לקהילה חברתית כלשהי (גן, בית ספר, צבא, עבודה וכן הלאה) מנסים למצוא ולהבין מי אנחנו כדי שנוכל לא רק להסתכל במראה ולאהוב את מה שאנחנו רואים, אלא גם כדי להבין מה המטרות שלנו, איך ייראו החיים שלנו וגם לדעת כיצד נעמוד מול אירועים לא נעימים בחיינו.

 

אז איך נדע מי אנחנו ומהיכן נקבל את הכלים להתמודדות עם מה שקורה בחיים שלנו? במסגרת התכנית, הפועלת לקידום גלישה בטוחה ברשת האינטרנט, נתבקשו תלמידי התיכון של הרשת להשתתף בתחרות יזמות ולהציע מיזמים המקדמים נושאים רלוונטים הקשורים בגלישה בטוחה ואזרחות דיגיטלית נבונה. השנה מציינת התחרות שלוש שנים להיווסדה, והיא נערכה השבוע (ב') באורט הרמלין שבנתניה. במסגרת התחרות הוצגו כ-30 מיזמים מכ-30 בתי ספר מכל הארץ בהשתתפותם של כ-250 בני נוער, יהודים, מוסלמים, דרוזים ונוצרים שעבדו בשנה האחרונה על תהליך הפיתוח המלא של המיזם עד לשלב הצגתו.

 

הדוכן של תלמידי פסגות כרמיאל
הדוכן של תלמידי פסגות כרמיאל

 

ללמוד כיצד להתנהל מול בריונות רשת

מתוך כלל המיזמים הגיע, כאמור, למקום הראשון המיזם של תלמידי אורט פסגות כרמיאל ששמו #זה_אני - סדנאות לזיהוי תכונות האופי הפנימיות שבנו. ביוזמה 10 סדנאות שונות. כל סדנה מתמקדת בתכונת אופי אחת, אשר בסופה של כל סדנה יינתן צמיד ייחודי עם תליון בו חרוטה תכונת האופי אליה הגיע התלמיד מתוך התובנות בסדנה. היוזמה מכוונת בעיקר לאנשים השקטים שחשופים לבריונות ברשת ולא פועלים למנוע את הסיטואציה ע"י סיוע סדנאי לתלמידים למצוא את החוזקות בהם דרך כלים שיוכלו לכוון אותם ולעזור להם בכל מצב של בריונות, גם אם הם לא הקורבן.

 

הרעיון למיזם נולד לפני כשנתיים, סיפרה חושן. "הייתה ילדה שהייתה חלק מחרם, אבל היא לא הייתה הקורבן היא הייתה זאת שעמדה מהצד והסתכלה ולא התערבה כי זה היה המקום הכי נוח 'לברוח' אליו ולא להתערב. לקח לה הרבה מאוד זמן להתערב ולפעול.

 

"אז הבנו שהקהל שהכי פחות נותנים לו חשיבות ותשומת לב הם אלה שעומדים מהצד, והם הרוב. מכאן נבע הרעיון של צמיד/ שרשרת הערכים שכל אחד מקנה לעצמו כאשר הוא עובר את אחת הסדנאות שלנו. וכמובן שזה לא מסתיים רק בזה, ככל שעוברים יותר סדנאות ככה אותו אחד מקנה לעצמו כמה שיותר ערכים שיכולים לשמש אותו כל בסיטואציות בעתיד", הסבירה.

 

על כך שמדובר בבני נוער המסייעים ומלמדים כיצד להתנהל ברשת אמר נוה מושון, מקבוצת הפרויקט: "חשוב לנו ללמד תלמידים צעירים על התנהלות נכונה ברשת מכיוון שהרשת (בעיקר הרשת החברתית) היא כלי מאוד חזק כיום", אמר נוה מושון, מצוות הפרויקט. "הרשת הגדירה מחדש את המשפט - 'מילים יכולות להרוג' ויצרה סוג חדש של בריונות: בריונות ברשת. מטרתנו היא לנסות למגר את הבריונות שמתחוללת ברשת בכך שאנו פועלים עם תלמידי בית הספר הצעירים יותר באופן צמוד בנוגע להתנהלות הנכונה ברשת, ובנוסף אנו משמשים להם כאוזן קשבת, מתוך הידיעה כי יעדיפו לשתף אותנו - צעירים הקרובים לגיל שלהם, בחוויות קשות שעברו."

 

על היוזמה עבדו במשך חצי שנה ודאגו לכל פרט, עד הקטן שבהם, כדי להצליח, וכך היה. "התרגשנו מאוד כשהודיעו לנו שזכינו", אמר נוה. עשינו הכל על מנת שהיוזמה תוכל להיות מנצחת - יצירת סרטון שיוכל לחבר רגשית לפרוייקט, עיצוב הצמידים, עיצוב הדוכן, הכנת הסדנאות בקפידה ועוד הרבה.

 

"הרצון שלנו הוא ללכת בגדול. אנחנו רוצים להגיע לרמה בינלאומית, לכן ישנם צמידים לדוגמה באנגלית וגם הסרטון הוא חלקו באנגלית. נוסף על כך, אנחנו הולכים לפעול ממש בקרוב באופן מסיבי לפרסום היוזמה והפצתה בארץ ובעולם. אנו מאמינים כי כבר משנה הבאה שומרי המסך מכלל הערים בארץ יוכשרו להעברת והפצת היוזמה בבתי הספר שלהם כך שגם הם יהיו שותפים בדרך שלנו לגרום ל'צופים מן הצד', לקחת צעד קדימה ולהתערב".

 

חברי הקבוצה הם: חושן לוריס גפני, נוה מושון, אליה בן שטרית, ניב ונטורה וסתיו זריהן.

 

תלמידי אורט פסגות כרמיאל - מקדמים גלישה בטוחה ברשת
תלמידי אורט פסגות כרמיאל - מקדמים גלישה בטוחה ברשת

 

הכירו את כל המיזמים שהשתתפו בתחרות>>

 

בעשור האחרון הפכה רשת האינטרנט לחלק בלתי נפרד מחיינו, שלא לומר מרכז חיינו, ועם היתרונות של הפיכתנו לכפר גלובלי קטן בו אנחנו יכולים ליצור קשר עם כל העולם בלחיצת כפתור ולשתף את כולם במה שעובר עלינו, הגיעו גם החסרונות המאפשרים לסביבה הנרחבת שלנו ברשתות החברתיות, לפגוע בנו. לכן, אנחנו זקוקים לכלים שיסייעו לנו להתמודד עם מה שמתרחש ברשת ומשפיע על חיינו, בעיקר על הצעירים שלעיתים הרשתות החברתיות הן כל עולמם. אין ספק שכדי ליהנות מההיצע המגוון והרב שמזמן עבור המשתמש, המרחב הדיגיטלי, חשוב להכירו על כל צדדיו.

תמיד התובנות
תמיד התובנות

תכנית "שומרי מסך" שמה לה למטרה להעצים את המשתמשים ברשת ולתת להם כלים לצמיחה, מימוש אישי והנאה בסביבת האינטרנט שלהם. לפיכך, בני נוער רבים מרשת אורט מתגייסים למען תלמידים על מנת לתת סיוע הדדי, הכוונה, תמיכה, ליווי, העלאת מודעות, וכן פועלים לקידום גלישה נכונה ובטוחה ברשת האינטרנט, עם בני גילם, עם ילדים צעירים בגילאי היסודי ואף עם הורים.

 

התכנית הושקה בישראל ע"י Google ורשת אורט לפני כשמונה שנים עם חמישה בתי ספר, וכיום מתנדבים בתכנית כ-1200 תלמידים מכ-45 בתי הספר של הרשת בארץ. זוהי פעילות שנתית והתלמידים המתנדבים מפעילים אותה אל מול קהלי יעד רבים ומגוונים. בשנת 2016 הצטרפה גם תכנית שומרי המסך ג'וניור הפועלת בבתי הספר היסודיים בהנחייתם וליווים של שומרי המסך מהחטיבות והתיכונים של בתי הספר המשתייכים לרשת. התוכנית מאפשרת לתלמידי היסודי להיות שגרירים של רשת אינטרנט בטוחה ונבונה, ומעודדת את הצוות החינוכי להעביר חלק מהאחריות הכוללת לגלישה בטוחה, לתלמידים עצמם. התכנית עצמה פועלת כיום ב-15 מדינות ברחבי העולם 

 

הוזכים בתחרות היזמות של רשת אורט - פסגות כרמיאל
הוזכים בתחרות היזמות של רשת אורט - פסגות כרמיאל
   

בשיתוף רשת אורט


פורסם לראשונה 10/04/2019 09:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זוכי תחרות היזמות של אורט - פסגות כרמיאל
מומלצים