פיצה מאיטליה וטוסט מאנגליה? האמת על מקורם של המאכלים האהובים
פיצה וטוסט עם גבינה הם בין המאכלים היותר פופולריים בעולם. הם כל כך אהובים ונפוצים שמזמן כבר שכחנו מהיכן הם הגיעו, כיצד הם נראו פעם ומה היה טעמם בתחילת דרכם?
טוסט עם גבינה
בעברית תקנית טוֹסְט הוא קָלִי והכוונה היא כמובן לפרוסת לחם שהושחמה בחום גבוהה. הוא הומצא עוד במצרים העתיקה, כאשר המצרים התחילו לחרוך את הלחם שהתייבש מעל אש על מנת לשפר את טעמו.
טוסט עם גבינה המכונה באנגלית grilled cheese sandwich (ובגרסאות המוקדמות יותר toasted cheese ו-melted cheese) הומצא על ידי האמריקנים. זה קרה הרבה לפני המצאת הטוסטר הנסגר ולכן את הטוסט גבינה הראשונים היו מכינים בעזרת גיהוץ הסדנוויץ עם מגהץ, על ידי צליה בתנור או בתוך מחבת וואפל.
המתכונים הראשונים של הטוסט הצלוי עם גבינה הופיעו כבר בספרי הבישול Mrs. Rorer's New Cook Book שהתפרסם ב-1929 ולאחר מכן בספר Seven Hundred Sandwiches, שראה אור ב-1939 ובספר The Joy of Cooking שפורסם ב-1953.
לשיאו טוסט הגבינה הגיעה רק בשנות ה-60 של המאה שעברה, אז הוא נכנס לתפריט יומי בבתי אב באמריקה בזכות המצאת הלחם הפרוס והגבינה הפרוסה שהוצגה לאמריקנים לראשונה ב-1949 והחלה להיות משווקת רק ב-1965. אמריקנים מכינים את הטוסט על גריל או על מחבת כשבתוכו ומעליו הרבה חמאה.
הטוסט בגרסה הישראלית בריא יותר ומכיל רק גבינה וירקות או זיתים ותירס והוא תמידי נכנס לתוך טוסטר נסגר, ש"סוגר" את קצוות הלחם על מנת שהגבינה הצהובה המומסת לא תברח החוצה בביס הראשון.
ועכשיו קבלו שתי עובדות מעניינות על טוסט גבינה. ב-2006 ג'ו צ'סנט מארצות הברית שבר שיא באכילת טוסט גבינה אחרי שבלס 34.5 טוסטים בארוחה אחת. ב-2009 התקיימה בלוס אנג'לס תחרות הבישול הראשונה מסוגה בעולם שבה המתחרים הכינו אך ורק טוסט גבינה.
פיצה
נהוג לחשוב כי פיצה נולדה באיטליה של ימי הביניים, אך למעשה יש לה שורשים עתיקים הרבה יותר, מכיוון שכבר במאה ה-6 לפני הספירה השתמשו היוונים במאפי בצק כבסיסים להגשת מאכלים. הטעם המצוין של הבצק המרודד, שנאפה על גבי האבן החמה והוגש עם תוספות מעל, כבש גם את מדינות צפון אפריקה ובמאה ה-10 לספירה, מורים שהגיעו מאפריקה וכבשו את דרום איטליה הביאו עימם את בסיס הבצק שאותו כינו "פיתה".
בנאפולי, בפיצריה הראשונה בעולם, הפכה הפיתה לפיצה, כאשר בפיצות הראשונות שולבו גבינות וירקות בלבד. את הסנסציה הגדולה עשה דווקא רוטב העגבניות שהומצא במאה ה-16, אחרי שהעגבניה הגיעה לאירופה מהעולם החדש - אמריקה. עולם הפיצה נחלק למעשה לשניים, לפני עידן רוטב העגבניות ואחרי עידן רוטב העגבניות מכיוון שזו התוספת שהפכה את הפיצה למאכל הנערץ על ידי האיטלקים.
למרות שהיא נחשבה בראשית דרכה לאוכל עממי של העניים, כיום פיצה היא המאכל הנפוץ ביותר בעולם. מי שגרמה להפיכת הפיצה למאכל שגם בני אצולה אוכלים - הייתה מלכת נאפולי, מריה קרולינה שהחלה להגיש פיצות לאורחיה.
פיצה מרגריטה הומצאה במאה ה-19 על ידי רפאל אספוזיטו, שהיה אופה הפיצות הנודע שאפה פיצות למלכת איטליה מרגריטה דה סבויה. היא מאוד אהבה את הפיצה עם עגבניות, מוצרלה ובזיליקום והעניקה למאכל את השם "פיצה מרגריטה" מי שגרם לפיצה להפוך למאכל הנפוץ ביותר בעולם הם האמריקנים, שאליהם הפיצה הגיעה יחד עם המהגרים האיטלקיים ששינו את פני הקולינריה ביבשת.