שתף קטע נבחר
 

זקוקים לניתוח להחלפת ברך? הכירו את הרובוט שיעשה זאת עבורכם

העתיד כבר כאן: לראשונה בישראל, רובוט Mako החדשני, המאפשר להגיע לתוצאות ברמת הדיוק הגבוהה ביותר בניתוחי החלפת מפרקים. התכוננתם לשיקום ארוך? ובכן, ניתוח בעזרת הרובוט החדש יאפשר לכם ללכת מיד לאחר הניתוח

"השתלות מפרקים הוא תחום מתפתח ב-60 השנים האחרונות" מסביר ד״ר ואדים בנקוביץ, מייסד מרכז יונתן- המרכז הישראלי לבריאות המפרק והגב, מנהל יחידה להשתלות מפרקים במרכז רפואי אוניברסיטאי סורוקה, והיחיד שמבצע את הניתוחים הללו בעזרת הזרוע הרובוטית. "מדובר על ניתוח שהוכח כמשפר את איכות החיים בצורה מובהקת ולכן, בשנים האחרונות במדינות המפותחות, תחומי האורתופדיה מתפתחים סביבו".

 

בשלוש השנים האחרונות נסע ד''ר בנקוביץ להשתלמויות בחו''ל, חקר את הנושא והתמחה בו, על מנת להשתמש בו כאן בארץ. הקיץ, הוא הגיע לראשונה. "אנחנו כבר רואים הצלחה אדירה והביקוש לניתוחים עולה ועולה".

 

   (צילום: שמוליק שליש)
(צילום: שמוליק שליש)

מדוע מדובר בחידוש?

"ובכן, בתחום ניתוחי החלפת המפרקים, כמו כל דבר הנדסי או מכני, מה שלא מדויק, שורד ומתפקד פחות". ההבנה הזאת הביאה את העולם האורתופדי להשתמש בטכנולוגיות שיעזרו למנתחים לבצע את הניתוח בדיוק מקסימלי עד כמה שניתן. בכל זאת, מדובר במנתחים, בני אדם, שלא כולם תמיד רואים זווית של חצי מעלה או הפרשים של מילימטרים בודדים.

 

"בחלוף השנים, אחד הדברים הכי חשובים שהבינו האורתופדים הוא שדיוק הביצוע, הוא כנראה המפתח, הסוד של הצלחת הניתוח". ד''ר בנקוביץ משתמש בדימוי מעולם הרכב על מנת להסביר: "זה כמו כיוון פרונט במוסך. אם לא מכוונים בצורה מדויקת, האוטו עדיין ייסע, הגלגלים יסתובבו אבל יהרסו מהר יותר, מאשר אם היו מלכתחילה מבצעים את כיוון הפרונט כמו שצריך".

 

דיוק בתכנון הקדם ניתוחי

"בעולם השתלות המפרקים החלו להשתמש במערכות ניווט (נאוויגציה) שנכנסו לפני מעל עשור, שסיפקו לנו קודם כל- דיוק בתכנון הקדם ניתוחי". לפני שאתם נכנסים תחת ידיו של המנתח בחדר הניתוח, הוא למעשה משרטט מודלים תלת מימדיים של המפרק המנותח, ועל המודל הזה- משרטט את התכנון הניתוחי. בעזרת טכנולוגיות נוספות, עד כה, היו בונים את המודל של המפרק המיועד לניתוח מחומרים פלסטיים, כמו פסל, שגם עליו היו יכולים המנתחים לערוך סימולציות של הניתוח העתידי. "בעצם, עוד לפני הניתוח, ערכנו ניתוח וירטואלי על מודל תלת מימד במסך מחשב, וגם על מודל פלסטיק" מסביר ד''ר בנקוביץ.

 

ובכל זאת, במהלך הניתוח, גם אחרי השרטוטים והתכנונים הרבים, בסופו של דבר יד של מנתח, בן אנוש מחזיקה את מכשיר השיוף או הניסור ולכן, היכולת לשחזר בצורה המירבית את מה שתוכנן בקדם ניתוח, לעיתים עלולה לרדת לטמיון מאחר שידו או עיניו של המנתח, לא יאפשרו לשחזר בצורה מדויקת בניתוח הסופי. "חשוב לציין, אחוזי ההצלחה בניתוחים מהסוג הזה גבוהים מאוד ובכל זאת, אנחנו רוצים לשפר את ההצלחה, מכיוון שכנראה שבדיוק הפער הזה, הדיסוננס בין תכנון מדויק ברמת הרבע מעלה או מילימטר בתכנון הקדם ניתוחי- היא זו שתגרום לניתוח להיות פחות מוצלח".

   (צילום: Shutterstock )
(צילום: Shutterstock )

ואז הגיע Mako

המסקנות האלו הביאו את עולם האורתופדיה להפנים שחייבת להיות זרוע רובוטית, שעל פי הנחיית המנתח ותכנונו, תבצע את הניתוח בצורה מדויקת שאינה תאפשר סטייה מהתכנית הקדם ניתוחית. "הזרוע הרובוטית הזאת קיימת היום אצלנו, אחרי שהוכיחה עצמה בארה''ב ובאירופה בהצלחה רבה. מסתבר, שלדיוק הזה, אותו אנו מצליחים להשיג בזכות הזרוע, יש השלכות חיוביות על המטופלים מבחינת התוצאה הסופית, הישרדות השתלים שיחזיקו זמן רב יותר וגם מבחינת שביעות רצונם של המטופלים המרוצים מהתוצאות ויכולים ללכת הביתה, כבר ביום הניתוח".

 

אז איך זה עובד? הרובוט מחובר בשידור חי עם המחשב, עליו מופיע התכנון הקדם ניתוחי. "אני מסתכל על התכנון והזרוע לא מאפשרת לי לעשות טעות, גם לא מינימלית, כי אם אנסה לסטות מהתכנית שאני בעצמי בניתי, הזרוע תיעצר ולא תיתן לי להמשיך באופרציה. רק אם אני עובד לפי הזווית והעומק שאני בעצמי תכננתי, הזרוע תתפקד".

   (צילום: Stryker)
(צילום: Stryker)

ממוצע אשפוז בבתי חולים בארץ אחרי ניתוחים מהסוג הזה הוא מעל לשבוע. אם תגיעו לד''ר בנקוביץ, ביום הניתוח, בערב, כבר תהיו בבית ולא סתם בבית, אלא בתפקוד של ממש. "הרובוט תורם לכך, אין ספק, אך זה גם בזכות תכנית השיקום המהיר שבניתי המתחילה בטיפול לשיכוך כאבים עוד לפני הניתוח, בשימוש בטכניקות ניתוחיות לא פולשניות וכן, גם בזרוע הרובוטית". ד''ר בנקוביץ מודה שגם אחרי 30 שנים במקצוע, הוא עצמו לא יכול היה לחלום על להגיע לרמה כזאת של דיוק.

 

"בעזרת הרובוט, אנו יכולים להציע היום למטופלים החלפת ברך חלקית- הליך שכרגע, הוא מאוד נדיר בארץ"

ד''ר בנקוביץ מסביר שניתוחים להחלפת ברך חלקית, כלומר רק חלק מהמפרק, אינם סלחניים לאי דיוקים ולכן, אינם נפוצים בארץ. "ברחבי העולם, בין 15-30% עורכים ניתוח החלפת ברך חלקי ובארץ, פחות מ-5% ואחת הסיבות היא, שהניתוח הזה מצריך דיוק מקסימלי".

   (צילום: שמוליק שליש)
(צילום: שמוליק שליש)

כאן, הרובוט למעשה מרחיב את האינדיקציה לניתוחים חלקיים, שהם אגב קלים יותר למטופל ובעלי אחוזי החלמה מהירים יותר. "הרובוט מנטרל את החשש מאי דיוקים ומביא אותנו לרמות דיוק גבוהות כאלה, שמצדיקות את הניתוחים הקטנים האלה".

 

אוכלוסיה נוספת שמרוויחה מהניתוחים החלקיים הללו היא אנשים מבוגרים או בעלי מחלות רקע, שעד כה היו מהססים להציע להם הליכים מהסוג הזה, מחשש להקשות על השיקום. "כיום, אנחנו מעזים להציע לאנשים מבוגרים יותר או כאלה שחולים במחלות רקע את הניתוח החלקי והם עוברים אותו בהצלחה מרובה".

 

כרגע, ד''ר בנקוביץ הוא היחיד בארץ שעורך ניתוחים בעזרת רובוט ה-Mako, ומניסיונו, יתרום להכשרת רופאים נוספים אשר יחזרו מהשתלמויות בחו"ל, על מנת שכמה שיותר אנשים יבצעו ניתוחים עם רובוט המאקו. הוא כאמור כבר 30 שנה בתחום ובכל זאת, מסכם בהתלהבות והתרגשות ואומר: "מדובר כאן במדע בדיוני, במהפכה של ממש, הלימה מופתית בין הדיוק בתכנון לדיוק הביצוע שעושה כאן משהו שלא נעשה מעולם בעבר בתחום הזה".

 

למידע נוסף - לחצו כאן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים