שתף קטע נבחר
 

מרחיבים את ההזדמנויות לאנשים עם מוגבלות ולמעסיקים: תכנית 'תעסוקה שווה' של משרד העבודה והרווחה מביאה בשורה חדשה באמצעות ליווי מלא ומקיף

על רקע ציון היום הבינלאומי לזכיות אנשים עם מוגבלויות, הושקה תכנית 'תעסוקה שווה' של משרד העבודה והרווחה, אשר מסייעת למאות עסקים ולאלפי אנשים עם מוגבלות בישראל, לראשונה תחת קורת גג אחת. מהו תהליך ההתאמה והליווי של התכנית עבור אנשים עם מוגבלויות ועבור עסקים? ומה יש לעובדים לספר מהשטח?

השבוע מצוין היום הבינלאומי לזכויות של אנשים עם מוגבלויות, המעלה למודעות הציבור את זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות, לרבות הזכות הבסיסית שלנו כבני אדם לעבוד ולתרום לשוק העבודה. תחום השילוב של אנשים עם מוגבלות בשוק העבודה בישראל נמצא גבוה בסדר העדיפויות הממשלתי בשנים האחרונות, וכעת הוא מקבל קידום משמעותי, עם השקת תכנית 'תעסוקה שווה' של מטה השילוב של אנשים עם מוגבלויות בעבודה בזרוע העבודה במשרד, אשר מרחיבה את השירות לאנשים עם מוגבלות ותאפשר לראשונה גם למעסיקים וגם לעובדים לקבל מענה לכל הצרכים שלהם תחת קורת גג אחת, בפריסה ארצית ולכל המגזרים.

 

התכנית צפויה לתת שירות ליותר מ-1,500 משתתפים וללוות מאות מעסיקים בכל שנה, עם מעורבות בתהליכי שילוב וקליטה של עובדים עם מוגבלות, ליווי עסקים וסיוע בבניית תכניות עבודה לקידום עמידה ביעדי ייצוג הולם של עובדים עם מגבלות. התכנית נעזרת בתשתיות תעסוקה הפועלות עבור כלל הציבור, באמצעות אנשי מקצוע ייעודיים המתמחים בתחום.

 

עבור העובדים: החל מייעוץ והכוונה, דרך הכשרה ועד הכנה מנטלית

תכנית "תעסוקה שווה" מעניקה לאנשים עם מוגבלות (מעל 20% נכות) הכנה לשילוב בעולם העבודה, תוך מתן כלים וכישורים רכים, לצד מיומנויות נדרשות כגון עבודה עם מחשבים ואנגלית. על פי היכולות וההתאמה של המשתתף, התכנית מעניקה הכשרה מקצועית רלוונטית ומונגשת.

 

דפנה מאור, מנהלת המטה לשילוב אנשים עם מוגבלות בשוק העבודה במשרד העבודה והרווחה, מבהירה כי "ההצטרפות למעגל העבודה אינה פוגעת בזכאות לקצבאות ובהטבות הנלוות. בעקבות שינויים שנעשו בחוק בשנים האחרונות, בעלי אחוזי נכות שיוצאים לעבודה מקבלים 3 שנים של רשת ביטחון, בה הם מקבלים קצבה ושכר גם יחד. בניגוד לעבר, הנכות שניתנה לצמיתות אינה מתבטלת. בנוסף, הסכום בו הקצבה מתחילה להיפגע הוגדל, כך שההכנסה רק הולכת וגדלה".

 

צילום: אורי דוידוביץ

צילום: אורי דוידוביץ

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עבור אנשים עם מוגבלות אשר אינם זכאים לקצבה אך זכאים לשירות של 'תעסוקה שווה', הצטרפות לשוק העבודה יכולה לשפר את איכות החיים בהיבט הכלכלי, החברתי והמנטלי.

 

חלק מהפעולות של התכנית היא הכנה של האנשים עם המוגבלות לעולם העבודה, לעתים אחרי שנים בהם לא היו חלק מהשוק, או שמעולם לא נכנסו למעגל העבודה. "עלינו לשבת עם אדם עם מוגבלות שלא עבד הרבה שנים, ולהחליט על הדרך שלו להתנהלות במקום העבודה: האם לתקשר את המוגבלות או לא, האם לבקש התאמות. מדובר על היבט חשוב שתורם לסביבת עבודה נעימה ומתאימה עבור שני הצדדים", אומרת מאור.

 

"אנחנו קוראים לכל אדם עם מוגבלות להגיע לפגישה באחד ממרכזי התעסוקה הפרוסים ברחבי הארץ, כדי לקבל פרטים נוספים על ההכשרה, ההתאמה ותהליך הליווי והתמיכה ש'תעסוקה שווה' מעניקה לאלפי ישראלים בכל שנה", אומרת מאור. "השירות ניתן על ידי המדינה, והוא ללא עלות".

 

עבור המעסיקים: התאמה לצרכים, סיוע בעמידה ביעדים, הדרכות והכשרת לבבות

חברות וארגונים בעלי 100 עובדים ומעלה מחויבים לייצוג הולם של עובדים עם מוגבלויות, בשיעור של 3% במגזר הפרטי, ו-5% במגזר הציבורי. תכנית 'תעסוקה שווה' עוזרת למעסיקים ממגוון מגזרים ותחומים להתאים את העובדים לצרכיהם, וליצור סביבת עבודה תומכת.

 

במהלך השנה החולפת, כ-600 עסקים קיבלו שירותי ליווי בהשמה בעבודה ממנהל תעסוקת אוכלוסיות מיוחדות בזרוע העבודה במשרד העבודה והרווחה, עבור חברות גדולות במגזר הציבורי והפרטי, ביניהן המוסד, הלמ"ס, בנק לאומי, הפניקס, ביפר, קק"ל ועוד.

 

התהליך מתחיל במיפוי הצרכים של המעסיק, וממשיך בליווי צמוד לאורך כל התהליך: החל מגיוס מועמדים, סינון, ליווי בתהליך הקליטה וגם בהמשך העבודה. התכנית מאפשרת גם ביצוע של הכשרות ייעודיות לפי צרכים ספציפיים של הארגון.

 

בין היתר, 'תעסוקה שווה' עורכת הדרכות חוצות ארגון אצל המעסיק, על מנת להכשיר את הלבבות של העובדים והקולגות המתמודדים עם ההעסקה ביום-יום. "לעתים, יש אנשים עם מוגבלות נפשית, שלא תמיד נראית לעין", אומרת מאור, "אבל אנחנו צריכים ליישם מעטפת שלמה של הסביבה על מנת לשלב את העובד. בלי הדרכה ומודעות מצד המעסיק - השידוך הרבה פעמים נכשל".

 

נציגי התכנית ממשיכים ללוות את המעסיק גם אחרי קליטת העובד, מתוך מטרה להצליח לאורך זמן. הנציגים נמצאים עבור המעסיק והעובד בכל משבר שמתעורר.

 

מאור אומרת כי "חשוב להדגיש שאנחנו לא מחפשים העסקה של חסד. אם המעסיק פועל מתוך רצון 'לעשות טובה', המהלך לא יצליח. חלק מהתפקיד שלנו הוא לוודא שהמעסיק קולט עובד שמתאים לצרכיו, וכי העובד עומד בדרישות המשרה. אחרת - מדובר על נזק כפול, הן מבחינת העובד, והם מצד המעסיק. עלינו לגשר על הפערים - מכל הצדדים".

 

מההזדמנות הראשונית להתקבל למקום עבודה, ועד קידום לתפקיד אחראית משמרת

היתה לנו הזכות לדבר עם שיר, בת 28 מפתח תקווה, אשר שולבה בעבודה בחברת ביפר כחלק מקבוצה של כ-8 משתתפים עם מגבלה. במסגרת הליווי של 'תעסוקה שווה', שיר עבדה עם הנציגים על כיוון תעסוקתי מתאים, שיפרה את מיומנויות חיפוש העבודה שלה ואת מיומנות השימוש במחשב.

 

הקליטה של הקבוצה בחברת ביפר היתה הדרגתית ולוותה בהדרכות קבוצתיות ופרטניות על ידי עובדי ביפר וצוות 'תעסוקה שווה'.  תהליך הליווי של שיר הסתיים לפני שנה, ולאחרונה התקדמה לתפקיד של אחראית משמרת.

  

"הרכזות ליווי אותי לאורך כל הדרך, ועדיין מעורבות ותומכות"

אדהם סולימן גאנם, בן 32 מהכפר מרר, קיבל שירות מתכנית התעסוקה של משרד העבודה והרווחה, והיום עובד בתור קונדיטור במלון בטבריה.

 

"אחרי סיום התיכון, עמדתי בפני קושי בחיפוש עבודה באופן עצמאי, עבדתי במפעלים, במוסכים, ובקושי החזקתי מעמד", מספר גאנם, המתמודד עם מגבלת שמיעה. "בסופו של דבר הגעתי לתחום המלונאות, ועבדתי בתור עובד משק בלאונרדו קלאב בטבריה".

 

אדהם גאנם, (שמאל), עם שף קונדיטור ארז עמוס ממכללת רימונים, טבריה (צילום: מירי חג'בי)
אדהם גאנם (משמאל) ושף קונדיטור ארז עמוס ממכללת רימונים, טבריה(צילום: מירי חג'בי)

לאחר 5 שנים בתור עובד משק, גאנם הרגיש את הצורך והרצון להתקדם, "ובשלב זה פניתי למרכז ביישוב שלי, דיברתי עם רכזת של 'תעסוקה שווה', והתחלנו את התהליך. בשנה שעברה עברתי הכשרה בקורס קונדיטוריה במכללת רימונים בטבריה. היום אני עובד באותו מלון, אבל בתור קונדיטור".

 

גאנם מספר כי "בהתחלה היה קשה מאוד, בתחילת הדרך לא היו לי ניסיון וכלים, וצריך ללמוד איך לשרוד בעבודה. השף שלי מחזיק אותי ונותן לי את כל הכלים והניסיון. הרכזות של 'תעסוקה שווה' עדיין מעורבות מאוד, תמכו בי לאורך כל הדרך, ועד עכשיו. יש לי קשיים בעקבות המוגבלות שלי, צריך להתגבר עליהם בכל יום מחדש". במבט קדימה, גאנם אומר כי "יש לי חלום לפתוח בית קפה משלי, להיות עצמאי".

 

פרויקט מקיף ומשמעותי של המדינה - המעניק לראשונה שילוב של טיפול במעסיקים ובפרט

נכון להיום, פועלים מספר גופים המעניקים שירותים שונים הן לאנשים עם מוגבלות והן למעסיקים. כל גוף מנהיג מגבלות והתניות משלו, מה שיוצר בלבול וחשש אצל רבים מהאנשים עם מגבלות.

הבשורה המרכזית של תכנית 'תעסוקה שווה' היא שילוב הטיפול בפרט והטיפול במעסיקים - תחת קורת גג אחת. השקת התכנית היא חלק מהשינוי המתחולל בשנים האחרונות בתחום ההעסקה של אנשים עם מוגבלות, בהובלת הממשלה ושותפים נוספים. בין היתר, הממשלה מספקת תמיכה משמעותית לקידום הנושא כערך חברתי ותעסוקתי, על ידי קידום חקיקה ייעודית, הפעלת תכניות והקצאת תקציבים. 'תעסוקה שווה' היא אחד מהצעדים המשמעותיים והמקיפים ביותר של הממשלה בשנים האחרונות, בתור הגורם היחיד שמטפל בכל סוגי המוגבלויות, בכל עומק ורמה.

 

אין ספק שהמודעות החברתית לשילוב אנשים עם מוגבלות עלתה לאין שיעור בישראל, ולכן יש צורך בתמיכה נרחבת, הן עבור המעסיקים, והן עבור העובדים, על מנת שיוכלו להשתלב בשוק העבודה ובחברה ישראלית בצורה המיטבית.

 

יוליה איתן, ראש מינהל תעסוקת אוכלוסיות מיוחדות במשרד העבודה והרווחה, אומרת כי "התוכנית היא בשורה אמיתית לתעסוקת אנשים עם מוגבלות בשוק החופשי. מהיום כל מחפש עבודה יוכל לקבל שירות בכל מקום בארץ כמו כל מחפש עבודה".

 

למידע נוסף לחצו כאן>>

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים