שתף קטע נבחר
 

חדשנות חברתית באומת הסטארטאפ

בעשור האחרון היו בישראל יותר מ־770 אקזיטים. את החדשנות והיצירתיות המאפיינות את ישראל, החליטו הג׳וינט וקרנות הביטוח הלאומי לרתום גם לתחום החברתי והקימו בלוד את ״הכוורת״ - ההאב החברתי של ישראל. בימים אלו, פותחת ״הכוורת״ את ההרשמה לתוכנית ההאצה במסגרתה הופכים מיזמים חברתיים לפיילוטים בשטח ולאחר מכן למיזמי ענק

רועי טל רצה להיות נכד טוב יותר לסבתא שולה. ״רציתי להפוך את הרגעים שלנו יחד למשמעותיים יותר ולא ידעתי איך, עד שגיליתי את הכוח של האזנה למוזיקה שהיא אוהבת״. דרך המוזיקה הבין רועי כי המוזיקה יכולה להוות ממש כלי טיפולי, הוא חבר לאורון אזולאי והשניים הקימו יחד את 2gether – אפליקציה טיפולית העושה שימוש במוזיקה להתמודדות עם אלצהיימר. ״כששמענו על תוכנית ההאצה של הכוורת, ההאב החברתי של ישראל, הבנו שיש לנו כאן הזדמנות להפוך את הרעיון שלנו לדבר גדול״, אומר רועי.

 

ב־2017 התקבל המיזם למחזור הראשון של תוכנית ההאצה, וזכה לליווי מקצועי ותמיכה כספית אשר פיתחו את המיזם ואפשרו לו להתרחב לכדי פיילוט ארצי. ״במסגרת העבודה בכוורת, דייקנו את המודל, התחברנו לאנשי מקצוע מובילים מתחום הזקנה והשירותים החברתיים וייצרנו אפליקציה טיפולית העושה שימוש בשיטת הטיפול במוזיקה להתמודדות עם אלצהיימר". משתמשי האפליקציה מקבלים רשימות מוזיקה מותאמות אישית לזקן ובני משפחתו אשר עוזרות להפחית את התסמינים ההתנהגותיים של המחלה וגם להפחית את רמות הסטרס של המטפל, וכן בלחיצת כפתור כל המשפחה יכולה לדבר עם מטפל מומחה לגיל השלישי בלייב והכל בעלות של 20 שקל לחודש. מאז החל המיזם את דרכו, הוא עזר לטפל באלפי אנשים החיים עם דמנציה בישראל ועכשיו הוא מתרחב למדינות נוספות ברחבי העולם, כולל מדינות ברית המועצות לשעבר, יפן ועוד.

 

קשר בן דורי (צילום: בת אל שלומוב)
קשר בן דורי(צילום: בת אל שלומוב)

 

עידוד מיזמים חברתיים

הכוורת - ההאב החברתי של ישראל - הוקמה על־ידי קרנות הביטוח הלאומי והג'וינט, במטרה לעודד פיתוח מיזמים חברתיים, הנותנים מענה לאתגרים חברתיים בקרב אוכלוסיות מוחלשות. הכוורת פועלת להצמחת יוזמות חברתיות חדשניות, ומלווה את פעילותן לאורך כל שלבי המיזם עד כדי אפשרות להשפעה מערכתית רחבה, בין היתר, כשירות ממשלתי ארצי. ״תוכנית ההאצה מלווה כ־20 מיזמים חברתיים חדשניים לאחר שלבי פיתוח ראשוניים אשר מכוונים ליצירת אימפקט בקנה מידה רחב״, אומר אוריה לין, מנהל הכוורת. במסגרת התוכנית, מקבלים היזמים תמיכה בבניית תוכנית עבודה תלת־שנתית למיזם, הגדרת אסטרטגיית הצמיחה של המיזם ותוכנית עבודה ממוקדת לפיילוט. תוכנית ההאצה מלווה בסל שירותים נרחב ליזמים, מימון הרצה של פיילוט ראשון (למיזמים נבחרים) ורשת תמיכה מקצועית ובין־אישית של מומחי תוכן מקצועיים, משרדי ממשלה, אנשי עסקים, ארגונים חברתיים מובילים ועוד. בשני מחזורי תוכנית ההאצה של הכוורת עד כה, זכו להשתתף כבר למעלה מ־30 מיזמים חברתיים.

 

2gether (צילום: ODREY פבל)
2gether(צילום: ODREY פבל)

 

גם בן זנתי, מייסד חברת ״אנימה״ הוא בוגר המחזור השני של תוכנית ההאצה של הכוורת, במסגרתו פיתח מערכת למידה מלאכותית לזיהוי פגיעה מינית בתקופת הילדות באמצעות ציור, במטרה לסייע לאנשי מקצוע באיתור, זיהוי וטיפול בילדים שנפלו קורבן לפגיעות מיניות. ״כיום, למעט בדיקה רפואית או עדות מטעם הקורבן, אין כלי לאיתור או זיהוי פגיעה מינית״, מסביר זנתי את הצורך במיזם. ״הנתונים היום מראים כי אחד מכל חמישה ילדים בגילאי 11-17 נפגע מינית לפחות פעם אחת בחיים, ללא הבדל בין בנים לבנות״, הוא מוסיף. במסגרת תוכנית ההאצה, זכתה חברת ״אנימה״ לתמיכה וליווי מקצועי, לחיבורים לגורמים נוספים וכן גם סיוע כספי במימון והפיכתו לפיילוט בשטח בשיתוף משרד העבודה והרווחה.

 

״אנחנו רואים כיצד החשיבה החדשנית, היזמית, היצירתית, והיכולות הטכנולוגיות המתקדמות שיש לנו בישראל יכולות למלא תפקיד משמעותי בהתמודדות עם אתגרים חברתיים״, אומר רני דודאי, חבר הנהלת ג׳וינט ישראל. ״השותפות הזו בין קרנות הביטוח הלאומי והג'וינט, מאפשרת להציע מודל מאוד ייחודי ליזמים חברתיים, להשתלב בתוכנית ההאצה שלנו ובכך להתחבר לגורמים הלאומיים המובילים במדינה, לקבל ליווי מקצועי לפיתוח המיזם ואף תמיכה כספית לביצוע פיילוט בשטח״. בנוסף, מציין דודאי, כי הכוורת משקפת את הרצון לגוון ולהעשיר את שדה היזמות החברתית בישראל, כמו גם להוביל את הערך החברתי של אומת הסטארטאפ גם בזירה הבינלאומית.

  (צילום: אפי יוספי)
(צילום: אפי יוספי)

 

עו״ד איציק סבטו, מנהל קרנות הביטוח הלאומי: ״לאחר עשרות שנים של עשייה חברתית, חברנו בקרנות הביטוח הלאומי לג'וינט בחיפוש משותף אחר קפיצת המדרגה הבאה, מתוך הבנה שאין כל סיבה שישראל לא תהיה Start Up Nation גם בצד החברתי. אנו רואים עשרות יזמים ויזמיות שרוצים לשנות את העולם ובאפשרותנו לתת להם את הכלים המקצועיים, חיבורים נכונים ורישות, כולל סיוע בהיבטים הפיננסיים, על מנת לפתח את ה־Eco System החברתי במדינת ישראל״.

 

אוריה לין, מנהל הכוורת, מדגיש כי ״אנחנו בכוורת מאמינים שחדשנות חברתית פורצת דרך יכולה להתקיים במגוון מודלים ואינה מוגבלת אך ורק למיזמים המתבססים על פיתוחים טכנולוגיים, ולכן גם מיזמים רבים שאינם טכנולוגיים השתלבו בתוכנית ההאצה״.

 

אחד הבולטים שבהם הוא מיזם ״קשר בין דורי״, מאחוריו עומדות שמונה יזמיות מתחומי החינוך, הזקנה והניהול. יחד, יצרו פעילות משותפת לילדים בגיל הרך ואזרחים ותיקים, כאשר משלבים גני ילדים לגיל הרך בתוך מוסדות לגיל השלישי. הודות לתמיכה שקיבל המיזם במסגרת מסלול ההאצה, יצאו לדרך שני פיילוטים של המיזם, בנס ציונה וברמת השרון. ״מיזם זה מהווה דוגמה לחשיבה חדשנית ויצירתית גם ללא שילוב טכנולוגיות – אלא פשוט ניצול משאבי תשתיות קיימים, במקרה זה מרכזי יום לקשיש, לטובת שימושים נוספים דוגמת מקומות לפעילות לגיל הרך. הפעילות המשותפת הזו מייצרת תחושת משמעות, אושר, הפגת בדידות ושיפור מצב נפשי בקרב האזרחים הוותיקים הבאים למרכז היום, בעוד הילדים רוכשים מיומנויות חדשות, סבלנות וסובלנות לאחר ומתחזקת אצלם את האינטליגנציה הרגשית והחברתית בגיל הרך - הגיל המשמעותי ביותר לעיצוב עתידו של האדם״,

מספרות מייסדות המיזם.

 

סביב הכוורת התגבשה קהילת היזמות החברתית הגדולה ביותר בישראל, עם למעלה מ־2,500 חברי קהילה. בימים אלו, פותחת הכוורת את ההרשמה למחזור השלישי של תוכנית ההאצה ומזמינה יזמים חברתיים, בין אם טכנולוגיים ובין אם לא, להגיש מועמדות לתוכנית ולשנות את פני החברה הישראלית.

 

ההרשמה פתוחה עד ה־12 בפברואר באתר הכוורת:

www.hackaveret.org

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בת אל שלומוב
שילוב בן דורי
צילום: בת אל שלומוב
מומלצים