שתף קטע נבחר
 

אם המן היה רשע - למה מקדישים דווקא לו עוגיה משלו? הכירו את הכוח הנשי של המגילה והעוגיה שחוגגת את סיפורה של המלכה - אסתר

אנחנו קוראים לו 'המן הרשע' ומרעישים בהפגנתיות ברעשן בכל פעם שאומרים את שמו ומצד שני, מקדישים לו את העוגיה המסורתית של החג. איך הפכה 'אוזן המן' לשם נרדף לחגיגות פורים ומה עם הכוח הנשי בסיפור המגילה? רשת רולדין החליטה להעלות על הנס את הגיבורה האמיתית של המגילה - אסתר המלכה, ויצאה ביוזמה חברתית המעודדת העצמה נשית באמצעות עוגיה מיוחדת - לבבות אסתר

אם שמתם לב, אוזן המן היא לא בדיוק בצורה של אוזן, וגם החיבור שלה להמן מעט מוזר - מדוע אנחנו צריכים לתת כבוד להמן, שרצה להשמיד את העם היהודי, עם עוגיה מיוחדת (וטעימה) על שמו?

 

ברשת רולדין, אשר ידועה במאכלי החגים המושקעים שלה, יצאו לחקור את המקור של אוזן ההמן ולהבין כיצד לחגוג את הגיבורה האמיתית של סיפור חג הפורים - אסתר המלכה, שהצילה את העם היהודי בתושיה רבה. למה אנחנו אוכלים 'אוזני המן'? מה מייחד את הסיפור של אסתר? ומה עומד מאחורי 'לבבות אסתר', שהופכים השנה למסורת ברשת רולדין?

 

   (צילום: רונן מנגן)
(צילום: רונן מנגן)

מה המקור של אוזן המן? מתברר שאין תשובה חד משמעית

אחת ההשערות למקור של העוגייה המפורסמת היא המנהג של קיצוץ אוזני פושעים מימי קדם. חלק מהפרשנים סבורים שהאזכור "ופני המן חפו" (אסתר; ז' ח') מראה על כך שהמן זכה לעונש החמור, ובמדרש כתוב שהמן היה "אבל וחפוי ראש, אזניו מקוטפות ועיניו חשוכות" (מגילה ט"ז).

 

הסבר נוסף מציע שאת מנהג 'אכילת האוזניים' שאלנו מהנוצרים, אשר נהגו לאכול לפני חג הפסחא עוגיות משולשות וממולאות בשם 'אוזני יהודה', לציון היום בו מסר יהודה איש קריות את ישו. ההשערה היא שהיהודים הפכו את המנהג והחלו לציין את מות המן במאפה משולש, הנאכל דווקא ביום חג.

 

אחד ההסברים לצורה המשולשת והייחודית אומר שהמן חבש על ראשון כובע בצורת משולש, אשר דמה לכובע הקצינים באירופי, כמו זה שחבש נפוליאון ואצילים רבים אחרים.

  

מכל הסברות וההשערות, ישנה השערה שלא כוללת סיפורים ואגדות, אלא מהלך לשוני פשוט: היהודים מאירופה המזרחית והמרכזית הביאו איתם עוגיות בצורת משולש בצק ממולא בפרג, שנקראו ביידיש 'מהן-טאשען' (כיסי פרג). השם הזכיר את שמו של המן, הצורה המשולשת הזכירה אוזן, ומכאן הדרך היתה קצרה ליצירת מאכל חג משולש וממולא פרג בשם 'אוזן המן'. השם העברי 'אוזני המן' אף נקבע באופן רשמי על ידי ועד הלשון העברית ב-1912.

 

במקום לחגוג את מותו של המן - זה הזמן 'להרים' לאסתר המלכה, גיבורת המגילה

אם ניקח רגע של שקט מהרעשנים של המן, נוכל להבין את דמותה של אסתר בסיפור המגילה. אסתר המלכה מתגלה בתור אישה צעירה שעושה במהלך הסיפור מסע של התפתחות והעצמה. אם בתחילת המגילה היא לא ממש להוטה לפעול, ככל שהסיפור מתפתח, היא מגלה את רצונותיה ודעותיה, לוקחת פיקוד על גורלה ועל גורל העם היהודי כולו. בתחילת המגילה מרדכי הוא זה שנותן לאסתר פקודות, אך ברגע האמת, מול גזרותיו של המן, אסתר היא הדמות הפעילה הנותנת הוראות למרדכי ומצילה בתושיה רבה את העם היהודי מאבדון.

 

היא מראה מנהיגות רוחנית כאשר היא פוקדת על צום של שלושה ימים לאיחוד העם, וממצב של חוסר ביטחון ומצוקה אישית, היא הופכת למנהיגה החלטית ואמיצה. לקראת סופה של המגילה, היא מצליחה להשפיע על החלטת המלך ומגיעה לעמדת כוח משמעותית: "ותשם אסתר את מרכדי על בית המן" (אסתר; ח' ב').

   (צילום: רונן מנגן)
(צילום: רונן מנגן)

אחת ההוכחות הבולטות לכך היא השותפות של אסתר בכתיבת הסיפור: "ותכתוב אסתר המלכה בת-אביחיל ומרדכי היהודי את-כל תקף לקיים את איגרת הפורים הזאת" (אסתר; ט' כ"ט). כלומר, היא הופכת את עצמה לחלק מההיסטוריה, במגילה הקרויה על שמה.

 

רולדין ממשיכה ברוח ההעצמה הנשית עם מארזי "לבבות אסתר" - המוקדשים לתמיכה בנערות וצעירות שחוו אלימות מינית

כבר לפני שנתיים, החלו ברולדין לחקור את המקור של אוזני המן ולהבין למה הישראלים בחרו לקרוא למאכל המסורתי דווקא על שמו של הצורר המרושע. נעה בכר אהרוני, מנכ"לית רולדין, מספרת כי "נכנסו לחקירה אמיתית, ובסוף הגענו לשאלה - למה אנחנו חוגגים את אוזנו של המן, ולא את ליבה של אסתר? אסתר היא האישה הראשונה שהצילה את העם היהודי. היא אישה אמיצה שרצתה שינוי חברתי. עם הרבה עוצמות, היא הניעה את המהלך ועשתה הרבה חסד לעם היהודי, מתוך עמדה של כוח".

 

התוצאה היתה פיתוח של מאכל חדש לחלוטין בשם 'לבבות אסתר' - עוגיית לב מבצק פריך במילוי מרציפן וריבת תות, בהשראת דמותה של אסתר המלכה לקידום וחיזוק העצמה נשית. העוגיות נעשות בהכנה ידנית על ידי השפים של רולדין, ומונחים ידנית בקופסה המיוחדת.

 

במסגרת המיזם נמכרו בשנה שעברה בכל סניפי רולדין מארזי 'לבבות אסתר' שכל הכנסותיהם נתרמו לעמותת 'רוח נשית'. אלפי ישראלים התגייסו ורכשו את המארזים, והמלאי נגמר תוך שלושה ימים.

 

גם השנה, על מנת שהלב החם של אסתר ימשיך לפעום, רולדין ממשיכה עם יוזמת 'לבבות אסתר' שתוקדש השנה לעמותת עלם, העמותה המובילה בישראל למען נוער בסיכון. "בשנה שעברה היתה נכונות מדהימה, אנשים שמו את המארז במשלוחי מנות, מה שנתן לכל המהלך אמירה משמעותית", אומרת בכר אהרוני. "לכן, השנה אנחנו חוזרים עם מלאי גדול יותר ופריסה גדולה יותר".

   (צילום: תום סיימון)
(צילום: תום סיימון)

  (צילום: תום סיימון)
(צילום: תום סיימון)
 

 

החל מה-25.2, ימכרו בכל סניפי הרשת מארזים של 'לבבות אסתר'. עבור כל מכירה של מארז לבבות אסתר, תורמת רשת רולדין 12 ₪ לפרויקט 'בית אמיתי' של עמותת עלם. "'בית אמיתי' היא קהילה טיפולית פתוחה לנערות וצעירות שחוו אלימות מינית", משתפת בכר אהרוני. "הבית מהווה מסגרת טיפולית תומכת ומעצימה, המעניקה תחושה של בית ומסייעת לאותן צעירות לחזור למסגרות הנורמטיביות, ולהפחית את תחושת הבושה והאשמה שמלווה אותן".

 

היכנסו ללינק וחגגו את הניצחון של אסתר המלכה על המן הרשע


פורסם לראשונה 18/02/2020 16:25

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים