לפעמים זול עולה ביוקר - על החשיבות של מערכת הפעלה ותוכנות מקוריות לשיפור ההגנה על המחשב מפריצות
הדבר האחרון שאתם רוצים על המחשב שלכם הוא תוכנה זדונית שמסכנת את המידע והתמונות שצברתם במשך שנים, ועלולה לפגוע בפרטיות שלכם. אחת הדרכים הטובות ביותר להפחתת הסיכוי לחדירה של וירוסים ומזיקים אחרים, היא הקפדה על עדכוני אבטחה שוטפים של מערכת ההפעלה. מה ניתן לעשות כדי להישאר מוגנים? ומהי החשיבות של Windows עם רישיון חוקי?
רובנו משתמשים במחשב ביום-יום תוך תחושה של שקט נפשי יחסי - בעזרת תוכנת אנטי וירוס והימנעות מאתרים חשודים, אנחנו חושבים שהפריצות, גניבות הזהות ואובדן הנתונים רחוקים מאיתנו.
אך המציאות היא שהמחשב נמצא בסכנה תמידית ל'הידבקות' בתוכנה זדונית, עם השלכות כואבות במיוחד. לכן, עלינו לנקוט בכל האמצעים האפשריים כדי להגן על הפרטים האישיים, התמונות של בני המשפחה האהובים ופרטי כרטיס האשראי שלנו.
על פי ההערכות של מומחים בתחום, קיים סיכוי של 33% לחדירה של תוכנות זדוניות למחשב בו התוכנות אינן בעלות רישוי חוקי, משום שהן חשופות יותר לפרצות אבטחה ולפריצות. מהם הסיכונים הנפוצים שאנחנו צריכים לחשוש מהם? וכיצד רישוי חוקי של מערכת ההפעלה עוזר לנו להיות מוגנים יותר?
גניבת זהות, פרטי אשראי ואובדן נתונים - זהירות, סכנת פריצה לפנייך
הסכנות שהמשתמשים בעידו הדיגיטלי עומדים בפניהן הן מגוונות, כואבות, ולעתים רבות מגיעות בהפתעה גמורה, מתוך מחשבה ש'לי זה לא יקרה'. עד שזה אכן קורה.
אחת הסכנות הטמונות בשימוש בתוכנות ללא רישיון היא גניבת זהות, אשר מבוצעת על ידי האקרים לגריפת רווחים פיננסיים ופעילויות פליליות. מי שגנב את הזהות שלכם יכול להשתמש בחשבון הדוא"ל, הרשתות החברתיות והחשבונות הפיננסיים שלכם. אחד השימושים הכואבים ביותר הוא חסימת הגישה שלכם לחשבונות האישיים שלכם, ובקשה של כסף בתמורה להחזרת הגישה. במקרה בו המידע האישי שלכם נגיש לפריצה, האקרים יכולים בקלות לגנוב פרטי כרטיס אשראי או פרטי בנק, ולהשתמש בהם עד שתבינו את גודל האסון.
עוד סכנה אשר לעתים חשובה הרבה יותר חשובה מהפסד כלכלי, היא אובדן נתונים - תוכנה זדונית יכולה לאיים במחיקת קבצים אישיים חשובים ונתונים כמו מידע פיננסי של לקוחות, להם חשיבות קריטית, רגשית, ועסקית עבור בעל המחשב. במקרה הטוב, תקבלו בקשה מאיימת לכופר בתמורה לשחזור המידע. במקרה הרע, זה יהיה כבר מאוחר מידי והקבצים יימחקו לנצח.
אם אתם מנהלים עסק עם מספר מחשבים, או אפילו עצמאיים שעובדים מהבית, כל פריצה ופגיעה בנתונים העסקיים שלכם פוגעת במוניטין שצברתם בעמל רב במשך שנים, וגורמת לאיבוד האמון בקרב הלקוחות שלכם.
איך נשארים מוגנים?
עסקים ומשתמשים פרטיים רבים מניחים שהפתרון להגנה על המחשב מתמקד בתוכנת אנטי וירוס (ובכל זאת מסתפקים בגרסה החינמית שלה). למעשה, חלק גדול מאוד מההגנה על המחשב והמידע האישי שקיים בו מגיע מעדכוני אבטחת מידע שוטפים של מערכת ההפעלה, אשר דואגים למקסימום הגנה בזמן אמת. לכן, כדאי להקפיד על שימוש בתוכנה חוקית בלבד (מערכת הפעלה, חבילת Office), ועם רישיון מהסוג המתאים ביותר עבורכם (שימוש ביתי, עסקי, חינוכי ועוד).
על מנת לוודא שהתוכנה חוקית לחלוטין וללא ספקות, ודאו שהמקור ממנו אתם קונים אותה אמין ומהימן. פנו למשווקים מורשים של התוכנה, או לחנות הרשמית שלה באינטרנט. אם הורדתם את התוכנה באמצעים דיגיטליים, חובה לבדוק שמפתח המוצר מגיע ממקור מהימן.
זכרו - אם נתקלתם ברישיון במחיר זול בצורה מחשידה - ככל הנראה יש סיבה לכך. כאשר המחיר טוב מידי בכדי להיות אמיתי – ככל הנראה מדובר בתוכנה המופצת באופן לא חוקי/רישוי לא מתאים עבורכם, מה שעלול לגרום לנזקים כבדים. דיסק עם תוכנה צרובה ומזויפות יכול לכלול בעצמו תוכנות זדוניות שיחדרו למחשב שלכם.
מתכננים לרכוש מוצר באריזה פיזית? ודאו שהאריזה כוללת לוגו ועיצוב אותנטי. על החבילה להיות אטומה כדי שתוכלו להבטיח שאתם המשתמש הראשון במוצר. היזהרו ממדבקות עצמאיות או כרטיסי מפתח מוצר, אשר אינם מעניקים למשתמש זכות שימוש בתוכנה.
אם אתם מתכננים לקנות מחשב מחנות מחשבים, חובה לוודא שהתוכנה שמותקנת על המחשב היא בעלת רישיון חוקי. ישנם מקרים בהם העסק מוכר מחשבים עם תוכנות המותקנות על הכונן הקשיח, אך הלקוח לא מקבל את מדבקת המקוריות, ספרות ההדרכה המקורית והדיסק המקורי. במקרים אלו יש לבקש מבעל העסק לקבל חומרים אלו. ישנם אף מקרים בהם העסק גובה מחיר מלא על התוכנות, אך מספקים תוכנה לא מקורית. התוצאה העגומה היא שהלקוח מחזיק בפועל תוכנה פיראטית.
ולבסוף, הישארו מעודכנים – אל תבטלו את העדכונים השוטפים של יצרנית התוכנה. עדכוני הבטיחות הם חומת המגן הראשונית והעיקרית שלכם מול וירוסים והאקרים.
איך אפשר לדעת אם התוכנה שיש לי מקורית?
הדרך הקלה ביותר לבדוק האם מערכת ה-Windows או תוכנת מיקרוסופט שרכשתם היא מקורית ומורשית, היא באמצעות אתר האינטרנט 'איך אפשר לדעת', המספק מידע שימושי על מאפייני האבטחה. כתובת האתר היא www.howtotell.com
ניתן גם לשלוח את התוכנה של מיקרוסופט אליה לבדיקה, ללא תשלום. לפרטים יש לפנות לשירות הלקוחות של מיקרוסופט בטלפון 09-7625400.
אז אם אתם רוצים לשמור על המידע שלכם, ואם הפרטיות והתמונות שלכם חשובות לכם- חובה להשתמש במערכת הפעלה מקורית המקבלת את כל עדכוני האבטחה, ולהקפיד על רישוי המתאים לצרכים שלכם. www.microsoft.com/israel/genuine