ממשבר קורונה למשברים משפחתיים – גם אתם מרגישים על הסף?
משבר קורנה נמצא בשיאו ועימו מתעוררות בעיות חדשות שלא תמיד יש מי שייתן עליהן מענה. מאות אלפים איבדו את פרנסתם, לילדים אין מסגרת וקשה לשמור על שגרה, משפחות נמצאות בהסגר בבתיהן ואין אפשרות לעזרה חיצונית. נראה שמשבר קורונה מייצר את התנאים המושלמים לסיר לחץ משפחתי שדורש לשחרר ממנו את האוויר.
קו ייעוץ וסיוע לזכויות נשים בעבודה: 03-6923825
קו ייעוץ להורים לילדים בגיל הרך: *6968
קו ייעוץ לגברים במעגל האלימות במשפחה ובני משפחותיהם: 1-800-393904
ייעוץ וסיוע משפטי לנשים בעבודה
קו הייעוץ לזכויות נשים בעבודה קיים כבר 20 שנה ונותן מענה וסיוע משפטי בתחום זכויות נשים בעבודה, לרבות סוגיות הקשורות בהריון, לידה, טיפולי פוריות, אפליה, הטרדה מינית בעבודה ועוד. בקו הייעוץ עובדות עורכות דין מומחיות בדיני עבודה, אשר מנסות למצוא את הפתרונות הטובים והיצירתיים ביותר, גם כאשר המצב המשפטי של הפונות אינו חד משמעי.
"אנחנו מקבלות הרבה מאוד פניות מאז פרוץ המשבר מנשים בהיריון, נשים בחופשת לידה ומנשים בכלל, שמנסות להבין מהן הזכויות המשפטיות שלהן בכל הנוגע להגעה לעבודה, עבודה מהבית, פיצויים, דמי אבטלה ועוד" אומרת עו"ד אורי טורקיה שלס, מנהלת מערך הסיוע המשפטי של ויצו. "אנחנו נתקלות בהרבה מצבים שנמצאים בשטח אפור מבחינת החוק. היה לנו השבוע מקרה של עובדת בגוף כלכלי, אשר נמצאת בחופשת לידה וצפויה לחזור לעבודתה רק בעוד מספר חודשים. בגלל המצב המשברי שבו נמצא המשק סניף הבנק שבו היא עובדת נסגר זמנית, והמנהל שלה ביקש ממנה לחזור כעת לעבודה, אחרת לא יוכל לשמור לה את מקום העבודה שלה. לאחר שייעצנו לה ועשינו ממש סימולציות שיחה עם המנהל, היא קיבלה ממנו הסכמה להישאר בחופשת הלידה כפי שתכננה ומקום העבודה שמור לה". לדברי טורקיה שלס, "העבודה שלנו היא הן ברמת המיקרו – בייעוץ הפרטני והמותאם אישית לכל אשה שפונה אלינו, והן ברמת המקרו – במהלכים שמטרתם יצירת פתרונות אל מול הגורמים הממשלתיים ומול ארגוני המעסיקים".
ויצו מפעילה בשגרה 30 לשכות משפטיות ברחבי הארץ. בימי אלה ניתן להיעזר בשירותי הלשכות באמצעות מענה טלפוני במקום ייעוץ פרונטלי. הלשכות מאוישות ע"י עורכות ועורכי הדין מקצועיים המתמחים בדיני משפחה, מעמד אישי וגישור ולצידם מתנדבות לוגיסטיות. להלן פריסת הלשכות המשפטיות.
קו הייעוץ הטלפוני לזכויות נשים בעבודה פעיל בימים אלה בכל ימות השבוע, לאורך כל היום. ניתן להתקשר או להשאיר הודעה קולית בטלפון: 03-6923825 וכן ניתן לשלוח הודעה במסנג'ר של דף הפייסבוק "ייעוץ לנשים בעבודה ויצו" והיועצות המשפטיות יחזרו אליכן.
ייעוץ והכוונה להורים
קו הייעוץ של ויצו להורים הוקם בתקופת מלחמת לבנון השנייה, והוא פועל בשגרה כמו גם במצבי חירום. הקו נותן מענה ייעוצי והכוונה להורים לילדים בגילאי לידה עד שש. "בימי שגרה אנחנו מקבלות פניות בנושאים שונים שקשורים ביחסים בין הורים לילדים כמו הצבת גבולות, מריבות אחים, קשיי גמילה, קשיי שינה ועוד. במצב חירום, כמו זה שאנו חווים עכשיו, כל הבעיות השגרתיות מועצמות ואף נצפות התנהגויות חדשות שלא היו מוכרות להורים קודם לכן" כך אומרת נורית ינקלביץ', מנהלת קו הייעוץ של ויצו להורים. לדברי ינקלביץ', "הפניות שאנו מקבלות בשבועות האחרונים מהורים מתמקדות בנושאים סביב משבר הקורונה, כמו איך להסביר לילדים מה זה סגר, בידוד, למה אי אפשר ללכת לחברים או לסבתא. ההורים מספרים על ילדים שמבטאים פחד או תוקפנות לנוכח המצב, מריבות בין אחים ועוד. הבעיות האלו משותפות לכולם ובהרבה מקרים קשורות למצב הנוכחי המיוחד. אנחנו מעבירות את המסר הזה להורים, כי בהרבה מקרים, רק זה לכשעצמו מרגיע".
הורים המתקשרים לקו הייעוץ מקבלים ייעוץ פרטני, אשר ניתן ע"י מתנדבות, נשות מקצוע מתחומי החינוך והטיפול, אשר מקבלות הדרכה בויצו. ההדרכה ניתנת להורים באופן חד פעמי או תהליכי, תלוי בצורך וברצון ההורים. "היועצות שלנו מדריכות את ההורים איך לתווך לילדים את המצב המורכב שאנו נמצאים בו" אומרת ינקלביץ' ומוסיפה "חשוב לשקף לילדים את הרגשות שלהם ולתת להם מקום. היועצות שלנו גם מסייעות להורים בהתמודדות עם התנהלות החדשה בבית באמצעות מתן כלים להתמודדות עם המצב, יצירת חוסן משפחתי ועוד, וזאת כדי לצלוח את התקופה הקרובה בשלום".
קו הייעוץ של ויצו להורים פועל כל השבוע ולאורך כל היום בטלפון: *6968
ייעוץ וסיוע לגברים במעגל האלימות ובני משפחותיהם
קו הייעוץ והסיוע לגברים במעגל האלימות במשפחה הוקם לפני 6 שנים, הוא נותן ייעוץ לגברים שחשים מצוקה ומאפשר להם לקיים דיאלוג ראשוני, זמין ונח אודות התחושות הקשות שמציפות אותם. בכך מהווה הקו כתובת מתווכת להמשך טיפול מקצועי. המענה בקו ניתן על ידי מתנדבים גברים שהוכשרו לסיוע טלפוני והם מלווים באופן שוטף על ידי אנשי מקצוע. השיחה הינה אנונימית ולא נדרשת חשיפה או התחייבות לתהליכים ארוכי טווח.
אנו מנסים לקדם תפיסה המבקשת לשנות את השיח הציבורי בישראל ולקרוא לגברים במעגל האלימות במשפחה, בין אם הם הפוגעים או הנפגעים, לא להישאר לבד עם הכאב והסבל, להתקשר ולקבל סיוע במטרה לצאת ממעגל האלימות" אומר אבי מור, מנהל קו הייעוץ של ויצו לגברים. "לגברים, מטבעם, קשה לבקש עזרה או לפנות לייעוץ. ישנם למעלה מ- 100 מרכזים יישוביים לטיפול באלימות בתוך המשפחה, אך לרוב הגברים אינם פונים אליהם לסיוע, אלא רק הנשים ובני המשפחה". מור מציין כי "בתקופה האחרונה, מאז פרוץ משבר הקורונה, אנו חווים עלייה בכמות הפניות של גברים לקו הייעוץ, אבל לא רק גברים, אלא גם בנות ובני משפחתם שמבקשים להתייעץ כיצד לגרום לגבר להתקשר אלינו. לא אחת מתקשרים גברים שנמצאים משני צדי המתרס של האלימות בתוך המשפחה – אם אלה גברים שאומרים 'כשאני רואה את הילדים רבים אני לא מצליח לשלוט בכעס שלי וחייב להסתגר בחדר' או 'אני מפחד להפוך לגבר אלים', ומן הצד השני גברים שמתלוננים על השפלות, אלימות מילולית, הרחקה מהילדים ועוד מצד הנשים שלהם. בשיחה עם היועצים שלנו, הגברים מרגישים נוח לדבר באופן פתוח, אנחנו לא משטרה ולא שירותי רווחה. המטרה שלנו היא להקשיב להם ולתת להם כלים להתמודד עם המצב, בין אם זה תרגילים לשליטה בכעסים, הפנייה למרכזי הטיפול באלימות במשפחה, חיבור לעו"ס באותה העיר וכדומה".
קו הייעוץ לגברים במעגל האלימות במשפחה פועל בכל ימות השבוע בטלפון: 1-800-393904
דברו איתנו. מחכים לכם.