שתף קטע נבחר
 

עתיד הפריפריה נראה טוב יותר - דור המנהיגות הבא של השלטון המקומי בדרך

שיפור איכות השלטון המקומי בפריפריה החברתית והגיאוגרפית במדינת ישראל עובר דרך ההון האנושי, הכירו את התוכנית שדואגת לטיפוח מצוינות ומנהיגות ברשויות המקומיות למען עתיד טוב יותר

דוח פני החברה שפורסם באוקטובר 2011 הציג תמונת מצב עגומה בפערים הקיימים בישראל בין הפריפריה למרכז, בפריפריה פחות מיטות אשפוז לאדם, אחוזי פשיעה גבוהים יותר, אבטלה גבוהה יותר ומספר אנשי חינוך קטן יותר. הסיבות שהביאו לפערים אלו מגוונות, אך הדרך לצמצום הפערים תלויה ביכולת ההנהגה המדינית והמקומית לייצר שינוי, ולשם כך יש צורך בהנהגה המורכבת מהון אנושי שפועל מתוך תחושת שליחות לשירות הציבור.

 

כדי לתת מענה לצורך הזה הוציאה ממשלת ישראל ב-2015 את תוכנית 'עתודות לישראל', תוכנית אסטרטגית שעיקרה הקמת עתודות הון אנושי ניהוליות מקצועיות והכשרת דור מנהיגים במגזר השירותים הציבוריים הפועלים על פי ערכי שוויון למען קידום החברה הישראלית והקטנת הפערים החברתיים והכלכליים. החלטה זו הובילה להקמה של תוכניות הצוערים לשלטון המקומי, הפונות לצעירים וצעירות בעלי יכולות גבוהות שהאחריות החברתית בנפשם ומחפשים תפקידים משמעותיים בעלי השפעה ושליחות ציבורית. תוכניות אלו מזכות את המשתתפים בהן במלגת לימודים ומלגת מחייה ומאפשרות להן להשתתף בתוכניות הכשרה ייחודיות והשמה בתפקידים אסטרטגיים ברשויות המקומיות, כל זאת במסגרת מיזם משותף בין משרד הפנים, ארגון שותפויות אדמונד דה רוטשילד, עמותת ידידי עתידים ומפעל הפיס.

  (צילום: שאולי לנדר )
(צילום: שאולי לנדר )

תוכניות הצוערים לשלטון המקומי פועלת נכון להיום ב-4 מסלולי לימוד שונים ומגוונים. ההרשמה לתוכניות נמצאת בעיצומה, כל הפרטים באתר הצוערים.

 

מסלול מרתק וייחודי הוא מסלול "צוערים לאסטרטגיה ותכנון אורבני" בטכניון. המסלול כולל תואר שני בתכנון ערים ואזורים בפקולטה לאדריכלות ובינוי ערים בשילוב תכנית הכשרה ייעודית חוץ אקדמית שמסייעת למשתתפים לחבר את הידע התיאורטי למציאות. תוכנית זו מתמקדת בעולמות התכנון והאסטרטגיה. תכנון המשפיע על חיינו ברבדים שונים ויכול לקבוע היכן נגור, היכן יתחנכו ילדינו או איך נבלה את שעות הפנאי שלנו וכיוצא בזה. "כשהכרתי לראשונה את המסלול, התרשמתי מהכלים והתכנים שרוכשים בתוכנית הלימודים והתחברתי למהותה, לצד השתלבות ככוח עזר משמעותי ברשויות בפריפריה החברתית-גיאוגרפית" מספרת זהר הר-פז, סטודנטית במסלול הצוערים בטכניון.

 

במהלך התוכנית הסטודנטים לומדים להכיר את מוסדות התכנון והשלטון המרכזי והמקומי דרך ימי הכשרה, סמינרים, מפגשים עם אושיות מפתח ועוד ובכך היא חושפת את המשתתפים לאתגרים התכנוניים של המגזרים השוני ומעניקה להם כלים שיסייעו להם לשרת טוב יותר את הציבור בתחום התכנון. "באמצעות פרקטיקום (התנסות מעשית) ותכנים שהתוכנית מעבירה, פגשנו הלכה למעשה את ההבדלים המהותיים שבין תאוריה למציאות, תוך כך גם ניתנו לנו הכלים להתמודד עם מציאות משתנה ועם הרצון להוביל שינוי תוך שמירה על ענווה וכבוד למערכות שבהן נשתלב" מספרת הר-פז.

 

משתתפי התוכנית בוחרים כבר בשלבי התוכנית הראשונים את כיוון הקריירה שלהם ואת המקום שבו יוכלו להשפיע על חיי התושבים, אם במחלקות ההנדסה ברשויות או בוועדות התכנון המרחביות, ועם סיום הלימודים משתלבים הבוגרים בתפקידים מאתגרים במערך התכנון ברשויות המקומיות בתפקידים כמו מתכנן או מתכננת עיר באגף ההנדסה ועוזרי מנהל אגף הנדסה.

  (צילום: יח
(צילום: יח"צ שותפויות רוטשילד)

המשתתפים בתוכנית ה"צוערים לאסטרטגיה ותכנון אורבני" זוכים לתעודת בוגר טכניון שתזכה אותם בהערכה רבה בהמשך הקריירה שלהם. "שמו של הטכניון הולך לפניו, אין זו הפתעה שמדובר במסלול עם טובי המרצים בתחום. ואומנם המסלול עמוס מבחינת תכנים ולו"ז, אך כולנו מצליחים לשלב חיי משפחה, מטלות ואפילו עבודות, גם אם מדובר במתכונת מצומצמת. זה דווקא שיעור נהדר לחיים, לניהול זמן ותיעדוף" מסכמת הר-פז.

 

מסלול נוסף מתקיים במכללת תל חי, מסלול המיועד לסטודנטים לתואר ראשון. "הלימודים בתוכנית הצוערים זימנו לי חוויות מדהימות ומגוון הזדמנויות ללמידה, ובזכותה התפתחתי ברמה האישית והמקצועית מעבר למסלולי לימוד אחרים" כך מספר משה וורקו בן ה-29, סטודנט במסלול הצוערים בתל חי. לאחר שירותו הצבאי כקצין בנחל, החליט וורקו שהוא רוצה להקדיש את חייו לעשייה משמעותית שתזכה אותו בתחושת סיפוק כפי שחווה בשירותו הצבאי וכך הגיע למסלול הצוערים בתל חי "ללא ספק ההחלטה ללמוד בתל חי בתוכנית מצוינות של הצוערים לשלטון המקומי, היא מההחלטות הנכונות והחשובות בחיי. במסלול זכיתי להיכרות משמעותית יותר עם מגוון סוגיות, אתגרים והתמודדויות בחברה, והיום אני מרגיש מחובר יותר לחברה הישראלית". זוהי שנתו השלישית של וורקו במסלול הצוערים, ולמעשה שנתו האחרונה בלימודים. "כעת, בחלקו האחרון של לימודי התואר אני חש שמחה מהולה בעצב. אני נמצא במרחב מדהים של טבע בלתי נגמר ופסיפס אנושי מרתק, אך אני מלא תשוקה להגיע לרשות המקומית וליישם את הידע והכלים שרכשתי לטובת הרשות ותושביה" מסכם וורקו.

 

ואכן עם סיום הלימודים משתלבים משתתפי התוכניות למשך ארבע שנים בתפקידים משמעותיים שונים ברשויות המקומיות בפריפריה, לרבות עוזרי מנכ"לים, עוזרי ראשי ערים, רפרנטים בחברות כלכליות ומתכננים באגפי הנדסה. מסלולי "צוערים לשלטון מקומי" פועלים גם באוניברסיטת בן גוריון לסטודנטים לתואר ראשון ובאוניברסיטת חיפה במסגרת לימודי תואר שני במנהל ובמדיניות ציבורית.

 

אין ספק כי כל אחד ממסלולי תוכניות הצוערים, אם לתואר ראשון או שני, בעולמות השלטון או התכנון, מהווים הזדמנות לצעירים וצעירות להשתלב בשירות הציבורי ולהשפיע על עתיד החברה הישראלית כולה.

 

ההרשמה למסלולי תכניות הצוערים לשלטון מקומי בעיצומה, כל הפרטים באתר https://zoarim.co.il/

 

 

מומלצים