38 מעלות בסיביר: "אפקט החממה יחריף"
מומחה למדעי האטמוספירה הסביר בריאיון באולפן ynet את ההשפעות של גל החום בסיביר והשלכותיו על התחממות כדור הארץ: "קרח העד מפשיר וכתוצאה מכך גזי החממה שהיו כלואים בביצות הקפואות משתחררים גם הם"
בצפון סיביר חם יותר מאשר בתל אביב: הטמפרטורות ביישוב ורחויאנסק בסיביר הגיעו בסוף השבוע ל-38 מעלות צלזיוס - שיא של כל הזמנים. מומחה למדעי האטמוספירה מזהיר בריאיון לאולפן ynet כי אם תימשך מגמת התחממות כדור הארץ, משבר האקלים יחריף.
פרופ' דניאל רוזנפלד, מומחה למדעי האטמוספירה מהאוניברסיטה העברית בירושלים, התייחס לשיאי החום שנשברו באחד המקומות הקרים בעולם ואמר כי המגמה צפויה להימשך. "אם נעצור היום לחלוטין את פליטת גזי החממה, עדיין הטמפרטורה תעלה בסביבות מעלה אחת לפחות, ולפי איך שזה נראה עכשיו, אנחנו נידונים לעלייה של כמה מעלות עד סוף המאה", הוא אמר. "אנחנו נישא בתוצאות הפליטות שפלטנו בעבר. יש זמן מסוים מזמן הפליטות עד שהטמפרטורה בפועל עולה. ולכן במה שכבר פלטנו, דנו את עצמנו להתחממות של מעלה נוספת".
הוא אמר כי האזורים שנפגעים בצורה החמורה ביותר מהתחממות כדור הארץ הם האזורים הקרים יותר. "אני חושב שאולי כדאי שנראה מה קורה כדי שנבין את חומרת המצב. שיא החום הזה הוא באזור הקר ביותר בעולם, שבחודש ינואר, הטמפרטורה הממוצעת בו מגיעה קרוב ל-50 מעלות מתחת לאפס. עכשיו, בקיץ הזה, הטמפרטורה שברה את השיא הקודם בכחמש מעלות. בדרך כלל כשיאים נשברים זה בשברירי מעלה. אכן האזורים החמים שמתחממים בקצב הגדול ביותר הם אזורי הקוטב".
בחלקים גדולים מסיביר נרשמו השנה טמפרטורות גבוהות מהרגיל בעונה. מזג האוויר הקיצוני גרם לשריפות יער גדולות. לפי הסוכנות הממשלתית שעוקבת אחרי שריפות יער ברוסיה, ברפובליקת סאחה בוער שטח של יותר מ-2,750,000 דונם.
פרופ' רוזנפלד תיאר את ההשלכות הקשות שנגרמות באזור כתוצאה מגל החום הכבד. "כתוצאה מכך עכשיו יש שם יובש גדול, שגורם לשריפות יער נרחבות", הוא אמר. "השריפות גורמות לכך שבענני האוויר החם שעולים מתפתחים ענני סערה, שמייצרים ברקים והם מייצרים עוד שריפות יער, וחוזר חלילה. ועל ידי כך מרחבים עצומים שגדולים יותר מהמזרח התיכון נשרפים עכשיו וכל זה, במעגל קסמים, הולך ומגביר את החום".
פרופ' רוזנפלד אמר כי התחממות באזור זה עלולה לגרום לפליטת כמויות עצומות של גזי חממה. הוא הסביר: "הקרקע שם קפואה, קרח העד הזה הולך ומפשיר וכתוצאה מכך גזי החממה שהיו כלואים בתוך הביצות הקפואות משתחררים גם הם, וזה מגביר עוד יותר את אפקט החממה ואת ההתחממות. בניינים שבנויים על האדמה הזאת ייהרסו, יש חוסר יציבות ממשי בכל האזור הזה. יתרה מזאת, גלי החום האלה לא מוגבלים רק לסיביר, הם גם מתרחשים בגרינלנד ובצפון קנדה. גם סקנדינביה עכשיו לוהטת".