אופניים חשמליים: מי יפצה במקרה של תאונה?
על פי הערכות יש בישראל יותר מ-200,000 רוכבי אופניים חשמליים. כשמתרחשת תאונה, אחת השאלות המורכבות היא מי אחראי לפצות את הנפגעים
לפני שמונה חודשים דן בית המשפט המחוזי בחיפה בתביעה של רוכב אופניים שנפגע מרכב. בית המשפט קבע אז שאופניים חשמליים הם רכב מנועי כהגדרתו בחוק הפיצויים ולכן חייבים בביטוח. התוצאה הייתה שתביעת הרוכב נגד בעל הרכב הפוגע והמבטחת שלו נדחתה.
לעומת זאת, במקרה דומה חייב בית המשפט המחוזי בתל אביב את מבטחת הרכב לפצות את הרוכב. בפסק דין זה נקבע שאופניים חשמליים אינם רכב מנועי ויש להתייחס לרוכב האופניים כ"הולך רגל".
אז מי אחראי לפצות את הנפגעים ואיך מומלץ להתנהל לאחר התאונה?
שלחתם אלינו שאלות ואתם מוזמנים להמשיך לשאול אותי בתגובות בזמן השידור.
עו"ד שירה פינקלשטיין, בעלת משרד עורכי דין בתחום דיני נזיקין, השיבה לשאלות הגולשים>>>
אלה שאלה: בזמן שנסעתי על אופניים חשמליים נהגת של רכב חונה פתחה את הדלת ופגעה בי. השתטחתי על הכביש ונפגעתי ברגל וביד. אני יכולה לתבוע את חברת הביטוח שלה?
זו שאלה טובה שהתשובה עליה מורכבת. אם האופניים יוגדרו כרכב מנועי, את לא יכולה להגיש תביעה נגד חברת הביטוח שלה. אבל אם האופניים אינם מוגדרים "רכב מנועי" ואת מוגדרת כהולכת רגל את יכולה להגיש תביעה נגד חברת הביטוח של הרכב שפגע בך. דבר חשוב מאוד הוא לקחת את כל הפרטים של בעל הרכב, כולל מספר רישוי של הרכב וטלפון. עדיף לצלם בטלפון את מספר הרישוי, תעודות הביטוח, וגם את רישיון הרכב.
ארנון שאל: לפני חודש פגעתי ברוכב אופניים שהתפרץ לנתיב שלי. עצרתי והשארתי פרטים והוא פונה באמבולנס. מאז לא שמעתי ממנו. האם עלי לחשוש מתביעת פיצויים למרות שהתאונה לא באשמתי?
לגבי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, אין פה עניין של אשמה. זה לא משנה מי אשם בתאונה ואנחנו נחזור על אותה תשובה שאמרנו מקודם. אם אופניים חשמליים מוגדרים כרכב מנועי אתה לא צריך לחשוש ואין שום סיכוי שיחזרו אליך. אבל אם אופניים חשמליים לא יוגדרו כרכב מנועי, אותו נפגע יכול לחזור אליך ולדרוש פיצוי אם הוא נפגע פגיעות גוף.
מתן שאל: אמא שלי נפגעה מרוכב אופניים חשמליים שנסע על המדרכה. היא נפלה ושברה את הירך. מה האפשרויות שעומדות בפנינו?
קודם כל, כל הכבוד על הדאגה לאמך ואיחולי רפואה שלמה. כאשר אדם נפגע כתוצאה מרשלנות של אדם אחר, ניתן לתבוע באופן ישר את רוכב האופניים החשמליים. ככל הנראה, לרוכב האופניים לא יהיה ביטוח על האופניים שלו ולכן מדובר בתביעה ישירה מול האדם שפגע בך. מדובר בתביעות לא פשוטות כי לפעמים אנשים מנסים להתחמק מאחריות ולכן כאשר דבר כזה קורה חשוב מאוד לקחת את כל הפרטים הרלוונטיים לגבי האדם שפגע בך. מספר טלפון, מספר תעודת זהות, וגם את כתובת מגוריו.
יונתן שאל: חבר של הבן שלי הרכיב אותו על אופניים חשמליים. היה כנראה בור בכביש והם נפלו מהאופניים. בני שבר את היד. את מי אפשר לתבוע?
כאשר יש בור בכביש והבור הוא כתוצאה מרשלנות של העירייה, אפשר לפנות ולהגיש תביעה נגד העירייה. העירייה צריך לדאוג שהכביש והמדרכות יהיו בטוחים להליכה וגם לנסיעה לרוכבי אופניים. אם הבן שלך נפגע כתוצאה ממפגע שהוא לא תקין, אפשר להגיש תביעה נגד העירייה. חשוב מאוד לצלם את המפגע מכל כיוון אפשרי. גם את המפגע עצמו וגם את המפגע ביחס לרחוב, ולקחת כתובת מדויקת היכן הוא נמצא, כדי שאפשר יהיה לפנות לעירייה והיא תוכל ללכת למקום ולראות את המפגע.
אסתר שאלה: נפגעתי קשה כרוכבת אופניים חשמליים בתאונת פגע וברח. אין לי את פרטי הרכב הפוגע. מי אחראי לפצות?
אסתר, קודם כל רפואה שלמה. אני אחזור על דבריי שאמרתי קודם לגבי מי שנפצע כתוצאה מנסיעה באופניים חשמליים. אם אופניים חשמליים לא יוגדרו כרכב מנועי, יש במדינת ישראל גוף ושמו "קרנית". קרנית זוהי קרן אשר דואגת לפצות את כל מי שנפגע בתאונות פגע וברח. המטרה החקיקתית הייתה, לא להשאיר אנשים שנפגעו כתוצאה מתאונת דרכים בעודם הולכים ברגל או רוכבים באופניים ללא פיצוי. במיוחד, כפי שאת תיארת שאת נפגעת קשה.
שרון שאלה: בני בן ה-14 נסע בשכונה על אופניים חשמליים ונפגע מרכב שיצא מחניה. למזלי, הפגיעות יחסית קלות אבל אני ובעלי הפסדנו ימי עבודה. האם ניתן לתבוע את הנהג הפוגע למרות שבני מתחת לגיל המותר לרכיבה?
חלק מהפיצוי שאנחנו מבקשים כתוצאה מפגיעה בתאונת דרכים הוא פיצוי עבור אובדן שכר. במקרה שלך, בנך הוא קטין ולכן לבנך אין אובדן שכר. אבל אתם כהוריו, אשר נדרשתם לטפל בו מיד לאחר התאונה ולהפסיד ימי עבודה - אפשר להגיש את התביעה כחלק מתביעת הביטוח מול הרכב הפוגע במידה שאופניים חשמליים לא יוכרו כרכב מנועי כחלק מהתביעה. חשוב מאוד כמה שיותר להביא מסמכים מדויקים. אם הפסדתם שכר, וניתן לראות זאת בתלוש השכר - ימי חופשה או ימי מחלה, ולראות באופן מפורש את ההפסדים, כך ייטב וכך תוכלו לקבל את כל הפיצוי המגיע לך עבור הימים שהפסדתם.
חמדת שאלה: נסעתי לעבודה על אופניים חשמליים וכשחציתי תחנת דלק החלקתי על כתם שמן. נחבלתי בכתף ואני כנראה אצטרך לעבור ניתוח. מול מי ניתן להגיש תביעה?
חמדת היקרה, כל תאונה בדרך לעבודה או מהעבודה מוגדרת תאונת עבודה. לכן את יכולה להגיש את התביעה שלך נגד המוסד לביטוח לאומי, שמטפל בכל התביעות האלה. לצורך התביעה של המוסד לביטוח לאומי יש להכין מסמכים שניתן להוריד אותם מהאתר של ביטוח לאומי, למלא אותם, להחתים את המעביד, ואני ממליצה להגיש אותם כמה שיותר מהר לביטוח הלאומי כי זמן הטיפול בתביעה הוא לא מועט. לכן ככל שתפני יותר מהר תוכלי לקבל את הפיצוי יותר מהר. אחרי שתוכר התאונה כתאונת עבודה ותוכר הפגיעה, את תוזמני לוועדה רפואית שתבדוק אותך ושם תקבע הנכות שלך.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
*המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.