כיצד ניתן למנוע "ניכור הורי"?
המונח ״ניכור הורי״ הפך לנפוץ בשיח הציבורי והמשפטי והוא מתאר מצב בו הורה אחד מסית את הילדים נגד ההורה השני. מהם הכלים שבהם ניתן לנקוט כדי למנוע את ניתוק הקשר?
לאחרונה התקבלה החלטה חריגה בבית המשפט למשפחה בתל אביב. מדובר היה במקרה קשה של ניכור הורי, שבמסגרתו הסיתה אם לשתיים את הילדות נגד האב. עד כדי כך שהן סירבו לפגוש אותו. האם טענה שהאב מתעלל מינית בבנות אך רשויות הרווחה והמשטרה לא מצאו בסיס להאשמות.
בצעד נדיר הורה בית המשפט על העברת המשמורת על הבת הצעירה מהאם המנכרת לאב המנוכר. בפסק הדין כתבה השופטת שהאם משתמשת בבנות ככלי למאבק באב תוך התעלמות מהנזק הנפשי האדיר שהיא גורמת להן.
המונח ניכור הורי מתאר מצב בו ילד מסרב לקשר עם אחד ההורים והוא לרוב תוצאה של הדינמיקה המשפחתית סביב הגירושין.
בשנים האחרונות המושג הפך למרכזי בשיח הציבורי ובבתי המשפט. כיצד מתמודדים עם ניכור הורי? מה ניתן לעשות נגד תלונות השווא?
עו״ד אסי סגל, בעל משרד העוסק בדיני משפחה, השיב לשאלות הגולשים.
צפו בשידור החי <<
ענת שאלה: התגרשתי לפני כשנתיים. לאחר מאבקים קשים בבית המשפט נקבעה לי ולגרוש שלי משמורת משותפת על שני ילדינו, בת 7 ובן 12. לפני כחצי שנה חל שינוי בהתנהגות הבן הגדול והוא החל לזלזל בי ולהתנהג בחוסר כבוד. לאחרונה המצב התדרדר והוא מסרב לבוא אלי. לא דיברנו כבר חודש. מה ניתן לעשות?
ראשית אציין שבמקרים כאלה מה שצריך לעשות זה קודם כל להגיש תביעה לחידוש קשר. במסגרת התביעה למעשה אנחנו מבקשים מבית משפט שיבוא וימנה מומחה. אותו מומחה מטפל בסרבנות קשר. כשבית המשפט מקבל את מסקנות המומחה כמובן אם מדובר בניכור הורי, מה שהייתי ממליץ לעשות זה לבוא ולהגיש תביעת משמורת. ברגע שיש מסקנות של אותו מומחה שבא ואומר שיש פה ניכור הורי שהוא מובהק, מבקשים למעשה שבית המשפט ייתן סעד שלמעשה ייקח את אותו קטין מההורה המנכר ויעביר אותו להורה השני.
אבי שאל: כתוצאה מהסתה מתמשכת של גרושתי בתי בת ה-15 ניתקה איתי את הקשר לפני 8 חודשים. אני יכול לבקש לבטל את חיוב המזונות עבורה?
ראשית צריך לבוא ולבדוק את הדבר הכי מהותי פה. צריך לבדוק האם למעשה בשמונה חודשים הללו עשית משהו כדי לגרום לקטינה לבוא ולשוחח איתך. האם פעלת בצורה כזו או אחרת. מה עשית ברמה הפיזית. אם לא עשית כלום, סביר להניח שבית המשפט יידחה את התביעה. אבל אם עשית משהו ואתה יכול להראות לבית המשפט מעשים מסוימים שעשית סביר להניח שבית המשפט בסופו של דבר יכול לבוא ולהפחית מהמזונות הקבועים, הוא יכול לבטל כליל, או להפחית בצורה משמעותית.
אלה שאלה: לצערי הרב בני בן ה-17 מסרב לכל קשר איתי. הגרוש שלי אומר לי שבית המשפט לא יכול להכריח אותו להיפגש איתי ושאין לי מה להגיש תביעה. האם הוא צודק?
סביר להניח שלא. הוא לא צודק. אם לצורך העניין מדובר בקשר שהיה תקין ועד לא מזמן היה תקין ולמעשה פתאום אותו קטין החליט שהוא מנתק את הקשר, סביר להניח שאם את תגישי תביעה לחידוש קשר או לאכיפת הסכם, ואת מבקשת סנקציות בגין כל פעם שהקטין לא בא לזמני השהות, סביר להניח שבית המשפט ייעתר. אני יכול להעיד מניסיון אישי שלי מתיקים דומים שבית המשפט ישר נעתר וחייב את הצד השני בקנסות בכל פעם שאותו קטין לא היה מתייצב לזמני השהות.
ערן שאל: גרושתי מסכלת את זמני השהות שלי עם בתי בת השנתיים ולאחרונה החלה להפיץ עלי שקרים שאני מזניח ומתעלל בה. אני חושש מאוד לאבד את הקשר עם הילדה. איך מומלץ לנהוג?
במקרים של הוצאת דיבה, שמכפישים את הלקוח שלי, מה שאני ממליץ זה קודם כל לבוא ולפעול ישר, באופן מיידי, בתביעה נזיקית. תלוי מה ההיקף של אותן אמרות חולניות או רעות שנאמרות. אם למשל מדובר בדברים שקשורים למעשים פליליים כאלה ואחרים ואנחנו יכולים לבוא ולהוכיח את הדברים, הייתי ממליץ להגיש תביעה נזיקית, לבוא ולבאר באותה תביעה את אותם מעשים ולבקש איזשהו סכום כסף בסופו של דבר, הכל תלוי במקרה, סכום שבית משפט יבוא וישפה אותי.
ירדן שאלה: בכל פעם שבני בן ה-10 חוזר מסוף שבוע אצל אביו הוא קר ומנוכר כלפי. אני יודעת שהאב מציג אותי כדמות לא אחראית ומראה לבן פרוטוקולים והחלטות של בית המשפט שניתנו בסכסוך בינינו. איך אפשר להציל את המצב?
אם יש לך הוכחות ברורות והוא ממשיך לחשוף את הפרוטוקולים בפני הקטין, כמובן שאפשר לבוא ולפנות לבית המשפט ולהוכיח את הדברים האלה ולבקש לצורך העניין שאם הוא ימשיך לעשות את המעשים האלה, שבית המשפט יחייב אותו בקנסות בכל פעם שהוא יעשה משהו. זו תביעה יחסית קשה ורק אם יש ראיות יש לפנות לבית המשפט.
הייתי ממליץ בנוסף לבוא וקיים שיחה עם האבא וליישר את ההדורים בלי לפנות לבית משפט. הבחירה בידייך.
יגאל שאל: יש לי שני ילדים בני 7 ו-9. לאחרונה התקבלה בקשתי למשמורת משותפת ובקשתי להפחתת מזונות עדיין מתבררת. לפני כשבוע גרושתי הגישה נגדי בקשה בהולה. היא טוענת שההתנהגות שלי גורמת לניכור הורי ושאני מציג אותה באור שלילי. איך להתמודד?
זה קורה בהרבה תיקים. הרבה פעמים נקבעת משמורת משותפת ואז למעשה מגישים תביעה להפחתת מזונות. הרבה פעמים הצד השני שלא מרוצה מאותה תביעה להפחתה עושה כל מיני דברים ומעלה כל מיני טענות. במידה והצד השני לא מציג שום ראיה, יידחו לו את התביעה. האמרה הזו ״ניכור הורי״ היא לא תופסת תמיד, מתי שבאמת יש ראיות למכביר שמעידות על ניכור הורי, אז בסופו של דבר בית משפט לאחר קבלת תסקיר או מסקנות של מומחה, ייעתר לתביעה.
אסף שאל: האם אני יכול לתבוע פיצויים מגרושתי על כך שבעקבות ההסתה המתמשכת שלה בתי בת ה-14 ניתקה כל קשר איתי?
כמובן, אתה יכול לתבוע. יש שורה של פסקי דין ביניהם גם פסקי דין של המשרד שלי, שבית משפט בא ומחייב בגין כל תקופה שאין קשר בסנקציה, ואנחנו מדברים פה על פיצוי נזיקי.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
*המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.