כיצד מסייעים לאנשים שסובלים מאי ביטחון תזונתי? השותפות החשובה של ארגון לתת ואסם-נסטלה
בחצי השנה האחרונה, בעקבות מגפת הקורונה, הדרדרו עוד אלפי קשישים ומשפחות למצב של אי ביטחון תזונתי, והם נדרשים לסיוע במזון. במחצית השנה הראשונה ובמסגרת השותפות עם ארגון לתת תרמה אסם-נסטלה מזון בשווי של 9 מיליון ₪ לנזקקים ומיעוטי יכולת
לפי נתוני הביטוח הלאומי, בישראל חיות 252,000 משפחות באי ביטחון תזונתי חמור המתבטא בהיעדר יכולת כלכלית ונגישות סדירה לתזונה בסיסית הנדרשת לקיום מאוזן ובריא. מצב זה מאופיין במחסור ובצורך לעשות ויתורים משמעותיים כמו דילוג על ארוחות, ויתור על מזון על מנת לרכוש תרופות או תשלום על שכר דירה.
מגפת הקורונה הביאה עימה מצוקה אדירה כאשר הפגיעה היא במעמד הביניים שרבים ממנו מדרדרים במהירות אל מתחת לקו העוני וכן, באוכלוסיות המוחלשות שרבות מהן חיו על גבול קו העוני והמשבר העמיק משמעותית את מצוקתם. ארגון לתת מדווח על עליה של כ 30% בפניות לבקשת סיוע. "פנייה לקבלת סיוע בצורך בסיסי כמזון תמיד מלווה בתחושה של בושה ולרוב תהיה פעמים רבות המוצא האחרון עבור אותן משפחות. לכן, אנחנו מעריכים שהגידול ב 30% בפניות משקף מגמה חמורה הרבה יותר" אומרת רוני אבירי, מנהלת מחלקת פיתוח משאבים ותחום הצלת מזון בארגון לתת.
ארגון לתת משמש כארגון גג ובנק מזון ארצי המקיים שותפות עם 180 עמותות וארגונים מקומיים ומפעיל 27,000 מתנדבים בשנה. הארגון מסייע בכל רחבי הארץ ובכל מגזרי החברה הישראלית ותומך באופן קבוע בעשרות אלפי משפחות, קשישים וניצולי שואה נדבך מרכזי בעשייה הזאת, מהווה הפעילות להצלת מזון.
הנצלת מזון והצלת מזון
באסם מדגישים כי הנצלת מזון – או הצלת מזון – על פי גישת החברה, אינה אומרת בשום פנים התפשרות על איכות המזון המגיע לנזקקים. מזון מונצל ניתן למכירה – אולם משיקולים צרכניים ושיווקיים מעדיפה החברה לתרום אותו לנזקקים ולא למכרו בחנויות ובערוצי השיווק שלה. כך, ניתן בין השאר להבטיח חיי מדף ארוכים יותר למוצרים הנמכרים במחיר מלא. בנוסף, תורמת אסם עודפי ייצור שנובעים מפערים בין תכנון לביקוש, מארזי מבצעים שהסתיימו ומוצרים שנועדו במקור לקידום מכירות.
אבי בן אסאייג, מנכ"ל קבוצת אסם-נסטלה, מסביר כי הפעילות המשותפת עם לתת היא חלק ממארג רחב של מעורבות אסם בחברה ובקהילה: הן ברמה המקומית, באתרי הייצור והפעילות של החברה, והן ברמה הכלל-ארצית ובמחויבות החברתית הכוללת. "אנחנו רוצים לתרום לקהילה ככל הניתן, החל מהעברת אריזות מזון לקשישים ומעוטי יכולת ועד להפצה של המארזים וחלוקתם בשטח. מתחילת מגפת הקורונה נארזו ונתרמו כ-20,000 מארזי מזון ועוד מוצרי מזון רבים שנתרמו לקשישים, מיעוטי יכולת וצוותים רפואיים".
בלתת מדגישים כי הצלת מזון נדרשת לכל אורך שרשרת המזון – בתעשיית המזון, הרשתות הקמעונאיות והצרכן הסופי. אם להתמקד בתעשייה הישראלית – הערכות מדברות על כך שמזון בשווי 1.4 מיליארד שקלים שווי מזון מושמד בשנה בתעשיית המזון הישראלית. הצלת המזון במקום השמדתו היא פתרון בעל ערך חברתי, סביבתי וכלכלי. על פי מחקרים, ניתן להציל לפחות 50% מהמזון הזה ומה שנדרש לצורך זה, הוא שיתוף פעולה בין היצרן – ובין גופים המתמחים בהנגשת מזון למי שזקוקים לו.
השותפות עם אסם-נסטלה מסייעת לנזקקים בכל ימות השנה
חברת אסם-נסטלה מנהלת מזה שנים רבות שותפות אסטרטגית הדוקה עם ארגון לתת– המאפשרת להציל מזון לטובת אנשים הזקוקים לו ולהעביר להם דרך רשת העמותות השותפות של הארגון. כך, במחצית הראשונה של 2020, תרמה אסם-נסטלה ללתת מזון בשווי כולל של כ-9 מיליון ₪. כמו כן, אסם-נסטלה מתגייסת בתרומות ייעודיות שאינן תרומות של "הצלת מזון" כאשר עולה צורך, כפי שקרה בגל הראשון של מגפת הקורונה, לקראת חגי ישראל, בצל מבצעים ואירועים ביטחוניים ובדרך זו מסייעת בצורה משמעותית בתחום המזון לאורך כל השנה ומתי שנדרש.
הערך האקולוגי - הסביבתי של הצלת מזון
מעבר לתרומה לחברה ולקהילה – יש להצלת מזון גם ערך אקולוגי-סביבתי. "השמדת מזון מחייבת הטמנה וטיפול בפסולת", מסביר מנכ"ל קבוצת אסם-נסטלה. "אסם מחויבת למדיניות לצמצום טביעת הרגל הסביבתית, הפחתת פליטות מזהמים ומזעור פסולת. הצלת מזון היא מהלך מתבקש, המשרת את החזון הזה".
18 שנים רצופות של שיתוף פעולה בין אסם-נסטלה ובין לתת כוללות לא רק הצלת מזון – אלא גם תרומות מזון ייעודיות והתנדבות עובדי אסם-נסטלה באריזה ובחלוקה, המסייעים בפעילות "לתת" לאורך כל השנה. כך, למשל כאשר אורזים ב"לתת" חבילות מזון המיועדות להפצה למשפחות נזקקות, תורמת אסם-נסטלה ממוצריה שלה, בעוד "'לתת" משלימה מוצרי בסיס (כדוגמת שמן שלא משווק על ידי אסם - נסטלה) במקביל, מתנדבים עובדי אסם-נסטלה למשימות האריזה וההפצה של החבילות האלה: עובדים של אסם-נסטלה מגיעים לארוז במרכז הלוגיסטי של לתת בהר-טוב או אורזים במרכז הלוגיסטי בשוהם ואפילו בקיץ, ילדים של עובדי החברה המגיעים גם הם לשם מתנדבים לצד הוריהם, ושומעים אודות השותפות בין לתת ובין אסם-נסטלה.
"אסם נסטלה היא אחת התורמות הגדולות של ארגון לתת, איתה יש לנו שותפות אסטרטגית רבת שנים. מימוש האחריות החברתית לאורך כל שרשרת היכולות של החברה, החל בלוגיסטיקה, דרך תזונה וכלה בהצלת מזון ותרומת מוצרים, מבטאת את העובדה שהתרומה לקהילה מצויה בליבת הערכים והתרבות הארגונית של אסם". מספר ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת.
ביטחון תזונתי בימי קורונה
כבר בגל הראשון של הקורונה, זיהה ארגון לתת את הצורך האקוטי לסייע לקשישים ונזקקים הנדרשים להישאר בביתם כדי להישמר מהמגפה. על מנת לתמוך בקשישים כאלה, חילקו מתנדבי לתת אריזות מזון ישירות לבתי קשישים. אסם-נסטלה התגייסה למשימה, ותרמה מוצרים בשווי מיליון שקלים לטובת השלמת סלי מזון. זאת מעבר להתחייבות של החברה לאספקת מוצרי בסיס, דוגמת פתיתים ופסטה, הכלולים בסלים האלה. המרכז הלוגיסטי של אסם-נסטלה הועמד גם הוא לשירות המיזם הזה: ילדי העובדים ומאות עובדים של החברה השתתפו באריזה של כ- 4,000 חבילות מזון כמו גם בחלוקה ובהפצה לבתים.
"תרומת אסם – נסטלה על פני כל השנה והתגייסותה הייעודית כאשר זהו צו השעה ,כפי שקרה ב"גל הראשון" של הקורונה, מהווה נדבך מרכזי ומשמעותי ביכולתו של ארגון לתת להעניק סיוע לסובלים מאי ביטחון תזונתי בישראל. כמו כן, רק השבוע, עשרות עובדי אסם-נסטלה ארזו במרכז הלוגיסטי של אסם-נסטלה אלפי מארזים לקראת חגי תשרי. מלבד זאת, על רקע התחזיות הכלכליות ל- 2021, החלטנו לתגבר את הסיוע במזון לשטח כלל הניתן. חברות כמו אסם – נסטלה מבינות את המשמעות והחשיבות של לתת, לתת חזרה לחברה ולקהילה בה הן פועלות. חברה כמו אסם-נסטלה, מבחינתנו, מבטאת את ההתגייסות של המגזר העסקי, ונותנת לנו ביטחון ביכולתנו למלא את הייעוד והמשימות שלקחנו על עצמנו." מסבירה אבירי.