מרום הגליל: תמהיל ייחודי של אנשים, נופים, טעמים
מאז נכנס לתפקידו כראש מועצת מרום הגליל, לא מפסיק עמית סופר לפתח ולשדרג את המקום לרווחת התושבים. מאות מיליוני שקלים, שהשקיע בשיפור תשתיות ציבוריות וקהילתיות בכל היישובים וההשקעה האדירה בחינוך ובתרבות, הפכו את המערכות למובילות ואטרקטיביות במיוחד. תוסיפו לזה את העובדה שחלק מיישובי המועצה ממוקמים על רכס הרי מירון שבגליל, אחד מחבלי הארץ היפים ביותר, ומובן הדבר, שהנהירה אליו הולכת וגדלה
מבקשים להגיע למקום שכולו טובל בירוק, ששטחי חקלאות, שמורות טבע ויערות יקיפו אתכם? קחו את עצמכם והצפינו אל אחד מ־24 יישובי המועצה האזורית מרום הגליל, שמשתרעת על פני שטח כולל של כ־200,000 דונם. שמה של המועצה מגיע מהעובדה, שרוב יישוביה נמצאים בגובה רב, על רכס הרי מירון שבגליל, אחד מחבלי הארץ היפים ביותר, שיותר מ־85% משטחו הם שמורות טבע ויערות. המועצה כוללת 24 יישובים, בהם יישובים קהילתיים, מושבים חקלאיים, כפר צ'רקסי, כפר דרוזי וקיבוץ. מספר התושבים בה עומד, נכון להיום, על 15,400, מספר שהולך וגדל, בשל התמהיל המיוחד של האנשים, הנופים והטעמים, שחיים יומיום איכות חיים וערכים, שמאפיינים קהילה מגוונת ורב תרבותית.
ראש המועצה מאז 2009, עמית סופר, חי, נושם ואוהב את המקום מאז היוולדו. הוא זה שטבע את הסיסמה לתחום החשוב לו במיוחד, החינוך: "חינוך עושים באהבה". אכן, במרום הגליל ניתן מענה חינוכי לאוכלוסיות המגוונות שמרכיבות את הקהילה. פועלים בה, זה בצד זה, בתי ספר מכל זרמי החינוך, שבהם מלמדים ומחנכים אנשי חינוך פורצי דרך, חדורי אמונה ומלאי אהבה. "הרבה מאנשי החינוך מובילים תוכניות חינוכיות סביבתיות, שאין כדוגמתן במדינת ישראל", אומר סופר. "אנחנו מאמינים, שרק חינוך בונה קהילה, ושלכל ילד וילדה במרום הגליל מגיעה הזדמנות שווה לחינוך איכותי. לכן אנחנו ממשיכים ללא הרף בהשקעה מאסיבית בצוותי החינוך ובתשתיות החינוכיות. חינוך איכותי הוא התשתית הטובה ביותר לשגשוג קהילתי ולהצלחת ילדי מרום הגליל". מנהל מחלקת החינוך, אבי צפניק מדגיש, כי מעל 40% מתקציב המועצה מושקע בחינוך. בנוסף, במרום הגליל מובילים בחדשנות בחינוך הסביבתי, והפדגוגיה היא מוטת עתיד".
שנת הלימודים נפתחה במרום הגליל כסידרה, למרות הקורונה, תוך שמירה על ההנחיות. 3,800 ילדים וילדות חזרו למסגרות החינוך השונות. סופר מסביר, שסביב החינוך הסביבתי החדשני מתחברות הקהילות השונות שמרכיבות את המועצה: יהודים דתיים וחילונים, צ'רקסים ודרוזים. "בכל בתי הספר שלנו פורצים דרך חינוכית ייחודית מתוך עשייה והתנסות, מתוך חיבור לטבע, לאדמה, לאדם ולאמנויות. מתקיימים שיתופי פעולה בין זרמי החינוך השונים: ממלכתי, ממלכתי דתי וממלכתי חרדי, ואנחנו מוכיחים שסביב החינוך של הדור הבא ניתן להתמקד בטוב המשותף של כולנו, ועדיין לשמור על השקפות העולם והאמונות השונות של כל אחד", מתגאה סופר, ובצדק.
תקציבי ענק למערכת החינוך ולתשתיות הקהילתיות
במרום הגליל גם מוכיחים הלכה למעשה את האג'נדה החינוכית הייחודית הזו. כדוגמה אפשר לקחת את "גן גליל", מרכז אקולוגי חינוכי, שהוקם על ידי המועצה, מגבית בריטניה וקרן רש"י, העוסק בחינוך סביבתי וחברתי, וצמח מתוך הבנה, שהחינוך הסביבתי הוא ערך בסיסי במרחב הכפרי, שמאפיין את מרום הגליל. דוגמאות נוספות הן "כיתת יער", שבה לומדים ילדים תוך כדי תנועה ועשייה משמעותית, וגם "בית חינוך בראשית", שפועל ברוח גישה חינוכית־ייחודית של מעיינות רבי חייא, הדוגלת בקדושת התהליך ולא רק בתוצאות. גישה התפתחותית־יהודית זו פונה אל הווייתם השלמה של הילדים, ונותנת מענה לכוחות הגופניים, הנפשיים והרוחניים. הלימוד נעשה בכלים אמנותיים - יצירה, תנועה, ניגון, סיפור ומשחק. לזה אפשר להוסיף את "חורש לימודי", הממוקם בחורש אלונים פראי במרכז החינוך והקהילה של המועצה, ומשמש מרחב ללמידה חוץ כיתתית של בית הספר חמד הסמוך, שמוביל מסלול סביבתי. "במערכת החינוך מושקעים משאבים רבים ביצירת מרחבים פיזיים מתקדמים, לרווחת התלמידים ואנשי הצוות החינוכי, ובמקביל מבוצעים שיפוצים בבתי הספר השונים ובגני הילדים", מוסיף סופר, וגם מוכיח. כדוגמה, את בית הספר "אור הגנוז" בנו בהשקעה של יותר מ־ 16 מיליון שקל, ובאגף החדש בבית הספר אליביאדר בעין אל־אסד הושקעו כ־5 מיליון שקל. בסך הכל הושקעו כ־30 מיליון שקל בשיפוץ יסודי של בתי ספר במועצה, ועוד 25 מיליון שקל בבנייה ובשיפוץ של מעונות וגני ילדים, וזאת רק בשנים האחרונות.
תחום התרבות מפותח במיוחד במרום הגליל, ולא בכדי זכתה המועצה במקום השלישי בפרס שרת התרבות לאיכות וגיוון תרבותי. פסטיבל בין הכרמים, שמתקיים כבר 14 שנה, מזמן קנה לו שם ברמה הארצית ומושך אליו כ־20,000 משתתפים, הצופים במיטב ההופעות על במה המוקמת בין הכרמים. תיירות היין מצטרפת לתיירות האירוח הגלילי המפורסמת של האזור, שמציע שילוב ייחודי של נופים ומסלולי טבע, אתרי מורשת, בראשם, כמובן, ביקור בקברו של רבי שמעון בר יוחאי - המקום המתויר ביותר בישראל, לאחר הכותל המערבי. "במרום הגליל יש קהילה משפחתית", אומר סופר. "אני מחובר לקהילה הזאת. גדלתי כאן ואכפת לי מכל תושב ותושבת ברמה האישית. החיבור שלי למרום הגליל עובר דרך החיבור שלי לאנשים המיוחדים, החמים והמגוונים, שמרכיבים את הקהילה, וותיקים כחדשים".
המועצה, בראשותו של סופר, משקיעה רבות בשדרוג תשתיות ובפיתוח הנופי. בעשור האחרון חתום סופר על כ־430 פרויקטים חדשים ומשודרגים, בהיקף כולל של יותר מרבע מיליארד שקל. בין היתר, בנה ושיקם תשתיות שלא נגעו בהן 60 שנה - כבישים, מערכות ביוב ותאורה, גינון ופיתוח נופי לצד תשתיות של חינוך, פנאי וקהילה.
סופר מפרגן לשותפיו שרי ממשלה, שעימם יש לו קשרים חזקים, פקידים בכירים עם ממשקי עבודה מצויינים, הנהגות היישובים, חברי המליאה והוועדים, מנהלי המועצה ועובדיה. סופר מקפיד לדבר ב"אנחנו" – זו הקפדה שנובעת מאמון אמיתי, כי רק יחד מצליחים ומהכרת תודה עמוקה לשותפיו הרבים.
איפה אתה רואה את המועצה בעתיד?
"מגמות הצמיחה הקהילתית והפיתוח הכלכלי שאנחנו מקדמים, ימשיכו ויתחזקו. אנשים יעברו למרום הגליל כדי ליהנות מחינוך חדשני ומאיכות חיים. מיזם חידוש ושדרוג התשתיות בכל היישובים יושלם בעתיד הקרוב, והתושבים ייהנו משירותים מוניציפליים מתקדמים בכל התחומים. כבר כעת מספר המבקשים להגיע ולהתגורר בשטחי המועצה מוכיח, שזה המקום המומלץ לכל משפחה המחפשת קהילה, שהיא בית ומרחב טבעי מעורר השראה".
מועצה אזורית מרום הגליל במספרים
מורכבת מ־24 יישובים
מספר התושבים נכון להיום: 15,400
בסך הכל הושקעו כ־30 מיליון שקל
בשיפוץ יסודי של בתי ספר במועצה, ועוד
25 מיליון שקל בבנייה ושיפוץ
של מעונות וגני ילדים
בעשור האחרון חתום ראש המועצה עמית סופר על כ־430 פרויקטים חדשים או משודרגים, בהיקף כולל של יותר מרבע מיליארד שקל
ראש המועצה: עמית סופר
גיל: 50
מצב משפחתי: נשוי לנגה, אב ל־5.
תושב המקום מאז: נולדתי וגדלתי ביישוב עלמה, משנת 2003, גר ביישוב בר יוחאי.
מוטו: "אמור מעט, עשה הרבה".
משהו שלא ידעתם עליי: "סבי היה מנהיג קהילת עלמה שעלתה לארץ, אבי כיהן כראש המועצה, אחי הוא ח"כ אופיר סופר. החיבור לשליחות ציבורית עובר במשפחה".