שתף קטע נבחר

 

"המצב" יורדת. כל הסיפור

"המצב", תוכנית הסאטירה המושקעת, תרד מהמסך בסוף אוגוסט. תומר שרון מתאר אווירה קשה

ב"טלעד" החליטו להוריד את "המצב", תכנית הסאטירה בכיכובם של אברי גלעד, תומר שרון, ג'קי לוי וצוות כתבי-חוץ, שעלתה לאוויר לפני כחודש.
על פי החוזה שנחתם עם JCS, מפיקת הסדרה, יש ל"טלעד" אפשרות יציאה בתום תשע תכניות. "טלעד" החליטה לנצל את זכותה זו והתכנית האחרונה של "המצב" תשודר, על פי התכנון, ב-30 באוגוסט. התכנית, המבוססת על פורמט ארגנטינאי, עומדת, נכון להיום, על ממוצע של 7.8 אחוזי צפייה (באוכלוסייה היהודית), ממוצע נמוך למדי. "אני לא יודע אם מתאים לי טלוויזיה, זה מתחיל להימאס עלי", אומר תומר שרון, ממגישי התוכנית.

-מה השתבש?

"התכנית לא היתה מספיק מצחיקה ומספיק סאטירית, אבל לא נתנו לנו מספיק זמן. אני בטוח שאם היו מחכים קצת, התכנית היתה תופסת. אפילו ל'סיינפלד' הגאונים לקח שתי עונות, אז אנחנו הקטנים נעשה את זה בתשע תכניות? חוץ מזה, המערכת לא נתנה לנו גב חזק. היתה אווירה של 'אימת הפריים-טיים', ובתנאים כאלה אי אפשר לעשות סאטירה. לאווירה אחראים גם 'טלעד', אבל גם אנחנו בעצמנו. אתה מפחד להגיד דברים כדי לא להרגיז אף אחד. היו גם כמה קטעים שצונזרו".

- דוגמה לקטע מצונזר, בבקשה.

"היה קטע על דניאל ברנבוים שהראו רק עד האמצע. בהמשך הקטע, שלא שודר, הפך ברנבוים לחצי נאצי. כל מה שמתקרב לאזור השואה, לאזור השכול או לאזורים הרגישים האחרים נתקל בבעיות. כל מה שקשור למילים גסות בתוך בדיחות - זה עצבן אותם, כי זה רק תשע בערב, זה פריים-טיים וילדים רואים את זה. באופן אבסורדי, ב'של מי השורה הזאת' יצאו כמה קטעים יותר סאטיריים מאשר ב'המצב' – שם אי אפשר לצנזר תוך כדי, אלא רק להוריד בעריכה בסוף הצילומים.

- אמרת שגם אתם צנזרתם את עצמכם. אתה חושב שאם הייתם הולכים עד הסוף, הדברים היו נראים אחרת?

"בארה"ב זה יכול לקרות, אבל פה זה קשה - הלחץ הוא בילט אין, גם כשלא אומרים לך מה לא להגיד. העמדה שלי היתה שאנחנו צריכים להיות קיצונים לכיוון הסאטירה או שנעשה סתם בידור. בשעה שהתכנית שודרה לא היה לנו סיכוי לעשות דברים קיצוניים כמו שי ודרור מ'זו ארצנו'. אז יכולנו לעשות תכנית בידור כמו אלי יצפאן, אבל אז לא צריכים שלושה מגישים באולפן אלא שלושה שחקנים שמצלמים מערכונים. סאטירה זה לא דבר שאתה יכול לעשות עד האמצע. אי אפשר לעשות הומור כשאתה מרגיש שיש חרב של פיטורים מעליך. הייתי מסתכל על עצמי ורואה נמר בכלוב. היו כמה קטעים קיצוניים יותר, כמו הקטע של שתיית הדם, אבל נוצרה אווירה שקטע כזה יכול לקרות רק פעם ב...".

- קטעי האולפן זכו לביקורת רבה. איך השפיעו תהליכי ההפקה הארוכים על הכימיה בין המגישים?

"הפיות והפרפרים לא באו על הפגישה הראשונה. התכנית עברה כל כך הרבה גלגולים, ולפני שנה וחצי, כשנחשפתי אליה לראשונה, זה נראה מבטיח. אבל העובדה היא שאני, אברי וג'קי דיברנו בפעם הראשונה שבועיים לפני התכנית. זה בוודאי לא תרם".

- עוזי פלד, מנכ"ל "טלעד", אמר באחד הראיונות שלדעתו יש בעיה בכתיבה. אתה מסכים?

"הכתיבה היתה עבודה משותפת, גם המגישים נטלו בה חלק – אותן מגבלות שהיו עלינו חלו גם עליהם. בצוות שלנו היו כותבים מצוינים, אבל היה משהו במערכת שמנע מהם לפרוח".

- תאר את העבודה במשטר רייטינג בשעת צפיית שיא.

"אתה פועל בחלל ריק – יש ניתוחים שמדברים על זה שהרייטינג ירד בחצי אחוז כשהיה שיר, ירד באחוז כשמישהו גירד באף ואם ג'קי היה יותר מגולח - זה היה מביא יותר רייטינג במגזר המגולח. זה דברים שאסור להתייחס אליהם, לדעתי. מאז ימי מסעודה משדרות כולם כבר יודעים שאין דבר כזה, אולי רק בראש של אלכס גלעדי".

- הצקות נוספות?

"הפורמט הארגנטיני שיגע לך את המוח. הארגנטינאים ישבו לנו על המוח כדי לבדוק אותנו".
מוש דנון, מנהל ההפקות ב-JCS, מעדן את טענותיו של שרון: "לא היו לחצים מובהקים וברורים מצד טלעד למתן ולרסן את התכנית. טלעד היו מבולבלים כמונו בצורך להחליט מה נכון בשעה הזאת. תשע וחמישה זו שעה בעייתית – צריך לפגוע בחתך רחב יחסית כדי להביא רייטינג. התלבטנו בין הכיוון הבידורי המובהק לבין הכיוון הסאטירי. בתכניות הראשונות קיבלנו מסרים סותרים מהזכיין, שרצה מצד אחד מצחיק ומבדר ומצד שני סאטירה שמדברים עליה למחרת. אני מודה שבפרקים הראשונים לא ידענו למצוא את הדרך, אבל הזרמנו משאבים כי חשבנו שנצליח בסופו של דבר. האמנו ואנחנו מאמינים שהתכנית טובה. אבל, זוהי זכותו המלאה של הזכיין – הוא משלם, הוא מחליט ואנחנו עובדים לפי זה".
באשר לסיבות הכשלון, מעריך דנון כי שיפור בנתוני הרייטינג היה עניין של זמן. "להערכתי, טלעד הורידו את התכנית בגלל הרייטינג הנמוך ובגלל חוסר סבלנות. בעולם, תכניות כאלה התייצבו רק אחרי חצי שנה. זו תכנית מסובכת מבחינת הצופה, וצריך להתרגל אליה. עם זאת, אני לא אתכחש לעובדה שהיה מה לשפר בה, ועבדנו על זה. פתחנו במספר מהלכים פנימיים, לאו דווקא החלפת מנחים. רצינו לקחת אותה למקומות אחרים, להיות יותר נשכניים, והתכנית של יום חמישי תוכיח את זה, למרות שהיא נדחתה בשבוע בגלל הפיגוע".
בתגובה להאשמות על צנזורה, אמר מוני ברוש, דובר טלעד, כי עוזי פלד הוא העורך הראשי של התחנה, וקיים נוהל מסודר לפיו פלד מאשר כל דבר לשידור. "מובן שבתכניות כמו 'חרצופים' ו'המצב' יש הקפדה יתרה", אומר ברוש, "אולם אנחנו בטוחים שלא זאת הסיבה שאחוזי הצפייה אכזבו. התכנית היתה אמורה להיות תכנית קיץ, וכך היתה. בשלב זה אנחנו בודקים אופציות חלופיות".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צוות "המצב". נפגשו שבועיים לפני
תומר שרון. "המערכת לא נתנה לנו גב"
לאתר ההטבות
מומלצים