"לא כדאי לנהגים לצאת לכבישים ביום השביתה"
יו"ר מועצת המובילים והמסיעים מאיים שנהגי המשאיות ישתקו את המדינה, אם הממשלה לא תסבסד את מחירי הדלק. למרות איומיו, מחירי הדלק עולים שוב. באירופה מתרחבת המחאה נגד עליית מחירי הדלק. מחיר חבית נפט הגיע לשיא חדש
הבוקר עלו בישראל המחירים של מוצרי הנפט לסוגיהם: מחיר ליטר בנזין 96 אוקטן ו- 95 אוקטן יעלה בשיעור של 1.66% למחיר של 4.28 שקל לליטר. זוהי העלייה השניה תוך שבועיים: בתחילת ספטמבר עלו מחירי הבנזין בשיעור של 2.18%.
שאר מוצרי הדלקים התייקרו אף הם בשיעורים שונים. מחיר הסולר לתחבורה עלה בשיעור של כ-13.27%. מחיר הדלק הסילוני יעלה בשיעור של 7%. מחיר הנפטא עלה בשיעור של 7.79%, ומחיר המזוט הכבד לתעשייה ולחברת החשמל יעלה בשיעור 8.1%.
במשרד התשתיות מנמקים את עליית מחירי מוצרי הדלק בשינויים במחירי הדלק בעולם. יו"ר מועצת המובילים והמסיעים, גבי בן הרוש אמר ל-ynet בסוף השבוע כי הוא יכנס את חברי ארגון המובילים ביום שלישי לכנס חירום, בו יוחלט באילו צעדים לפעול כנגד ייקור מוצרי הנפט. "נצא לרחובות ונעשה מהומות אלוהים, אני מצפה שגם המוניות יצטרפו למאבק ואני לא ממליץ לנהגים בארץ לצאת לכבישים באותו יום. במאבקינו הקודמים הצלחנו ואני מאמין שנצליח גם במאבק זה", אמר בן הרוש.
ראש מנהל הדלק במשרד התשתיות, יואב ערמוני, קרא למובילים שלא לנקוט בעיצומים. בתגובה לטענות הנהגים הוא ציין שבארץ המיסוי על הדלק מהווה רק 5% ממחירי מוצרי הנפט, לעומת אירופה, שם המיסוי נע סביב 60%.
בן הרוש טוען כי אף על פי שמחירי הסולר בארץ נמוכים מהמחירים ברחבי אירופה, מחאתם של המובילים כנגד ההתייקרות נובעת מהרצון להגדיר מחיר מינימום להובלה והסעה של סולר בארץ. "כיום השוק פרוץ לחלוטין, כל אחד קובע מחיר אחר. כדי שנרוויח, נהגים נאלצים לא לישון, לעבוד 24 שעות ביממה והכל חוזר בצורה של תאונות דרכים. אנחנו לא מקבלים את טענתו של שוחט שאומר, שזה לא הוא אלא אופ"ק".
"ההשוואה לאירופה לא נכונה. באירופה מחיר ההובלה הוא פי 3 או 4 ורמת התשתיות גבוהה", הוסיף בן הרוש.
דובר משרד התחבורה, אבנר עובדיה, אמר בתגובה לדברים אלה: "עד היום היה ידוע לכל שהמובילים מתכוונים לשבות במחאה על עליית המחירים הצפויה, אך נראה שברגע שהבינו כי המחירים והמיסוי בארץ נמוכים ביחס לאירופה, הם החליטו ללמצוא סיבה אחרת לקיום השביתה. בישראל קיים שוק חופשי, והמחירים נקבעים לפי היצע וביקוש כמו בכל מדינה נאורה בעולם. חבל שהנהגים בחרו להסיט את המאבק, והצרכן הוא הראשון שייפגע מכך".
בינתיים מחריף משבר הנפט בעולם. ביום שישי, עם סגירת המסחר בבורסה בניו-יורק, הגיע מחירה של חבית נפט ל-36 דולר לחבית, שיא כמוהו לא היה בעשר השנים האחרונות.
מומחים מעריכים כי הסיבות לעלייה התלולה נעוצות במתיחות במפרץ הפרסי בין עיראק לכווית ובבעיות בייצור הנפט במפרץ מקסיקו. חברות נפט במפרץ מקסיקו החלו אמש לפנות את עובדיהן בשל החשש מסופות הוריקן שאמורות לפקוד את האזור בימים הקרובים.
בכל רחבי אירופה מתרחבות המחאות נגד עליית מחירי הדלק. בגרמניה , גובר הלחץ של נהגי משאיות על הממשלה להוריד את מחרי הדלק. נהגי המשאיות הגרמנים מאיימים לעצור את התנועה במספר ערים מרכזיות ברחבי המדינה במחאה על מחירי הדלק הגבוהים.