שתף קטע נבחר

 

בג"ץ: המדינה תכיר בגיור רפורמי גם אם נעשה בישראל

הרכב מורחב של שופטים קבע כי הגיור הלא אורתודכסי יוכר לצורך רישום בתעדות הזהות. החרדים זועמים: "זו חתירה נגד אופיה היהודי של המדינה". בשמאל מרוצים: "זו סטירת לחי לממסד האורתודוכסי שהפך את היהדות למונופול"

בג"ץ קבע הבוקר (ד') כי יש להכיר בגיור רפורמי וקונסרבטיבי, גם אם נעשה בישראל, לצורך רישום במשרד הפנים. בכך קיבל בג"ץ את שלוש העתירות שהוגשו על ידי התנועה הקונסרביטיבית, ארגון נעמ"ת והמרכז לפלורזלים יהודי, שדרשו להכיר בגיור לא אורתודוכסי לצורך רישום בתעודת הזהות.
ש"ס תקפה את החלטת בג"ץ ומסרה: "בג"ץ חותר תחת אופיה היהודי של מדינת ישראל". חברי כנסת בשמאל הגיבו בסיפוק והודיעו: "נהדוף ניסיון להעביר חוק עוקף בג"ץ".
את העתירות הגישו הורים אזרחי ישראל ויהודים שאימצו קטינים לא יהודים בחו"ל, שעברו תהליך גיור רפורמי בחו"ל ובארץ. עתירה נוספת הגישו אזרחים בוגרים שעלו לארץ ונרשמו כלא יהודים, וביקשו לעשות שינוי ברישום.
בג"ץ, בהרכב מורחב של 11 שופטים, קבע כי החוק אינו מפרט אילו סוגי גיור נחשבים למקובלים, ולכן יש לרשום את העותרים כיהודים. העתירות התקבלו בדעת רוב.
פסק הדין שניתן היום עוסק אך ורק ברישום במרשם האוכלוסין. אין הוא מכריע בהליכים אחרים התלויים ועומדים בבית המשפט העליון, והנוגעים לחוק השבות. בית המשפט לא נקט כל עמדה ביחס למהותו ולתוקפו של הגיור הרפורמי והקונסרבטיבי, במסגרת חוק המרשם או ביחס לחוק השבות. על פי קביעת בית המשפט, ההחלטה כיום נוגעת רק בנתונים סטסטיים.
ההחלטה התקבלה ברוב דעות, והתנגדו לה שני שופטים: יעקב טירקל יצחק אנגלרד.
השופט אנגלרד הסביר את התנגדותו ואמר כי "אין כאן עניין בסטטיסטיקה בלבד, אלא במחלוקת אידיאולגית חריפה. משמעות גיור הוא על פי דין תורה, כפי שהתגבש בהלכה היהודית מדורי דורות".
לדבריו, הגיור המופיע בהגדרת המונח יהודי, הוא רק גיור כהלכה: "בית המשפט אינו צריך להיכנס לעניין האידיאולוגי".

התנועות הרפורמית והקונסרבטיבית: זה מחזק את הפלורליזם

בתנועות הרפורמית והקונסרבטיבית הגיבו בסיפוק רב על פסיקת בג"ץ. הרב הקונסרבטיבי אהוד בנדל אמר: "פסק הדין הוא בשורה לרבבות עולים מברית המועצות לשעבר שכיום נפתחה בפניהם האפשרות להתגייר כהלכה אך מבלי לעשות שקר בנפשם". בנדל הזהיר מפני חקיקת חוק עוקף בג"ץ, שתהווה לדבריו "מלחמה ביהדות התפוצות". הרב הרפורמי אורי רגב, ראש המרכז לפלורליזם יהודי, אמר: "לפסק הדין משמעות היסטורית משום שהוא מחזק את הפלורליזם היהודי בישראל ודוחה דחייה מוחלטת את עמדת הממסד האורתודוקסי"
לעומת זאת, גורמים דתיים תקפו בחריפות את החלטת בג"ץ. יו"ר המפד"ל, הרב יצחק לוי, אמר: "בית המשפט העליון שיגר הבוקר טיל נפיץ ומונחה היישר אל לב ליבו ל העם היהודי. רסיסיו מפזרים לכל עבר את שרידי הקונצנזוס הלאומי והחברתי ועלולים להיות הרסניים לא פחות מפגועי טרור". הרב לוי הוסיף כי "כבה פתיל הנשמה היהודית בבית המשפט העליון. זה מכבר התנתקו המורמים מעל עמם והיום השליכו גט כריתות להלכה וניתקו גם את פתיל הזהות והמורשת היהודית". לוי קרא לסיעות המתנגדות לפסיקת בג"ץ להציב אולטימטום בלתי מתפשר: או חקיקת בזק ש"תתקן את המעוות ותעמיד את בג"ץ במקומו הראוי או הליכה לבחירות בתקווה שאלה ישיבו לעם ולמדינה היהודית את כבודם".
סגן שר החוץ, הרב מיכאל מלכיאור אמר "שאלות של מצפון ואמונה לא צריכות להיות מוכרעות בבית משפט או בכנסת, בשאלת מיהו יהודי יש לדון במסגרת בית הכנסת". כמו כן ציין מלכיאור כי פתרון אפשרי לבעיה הוא מחיקת סעיף הלאום מתעודות הזהות. דברים ברוח דומה אמר ח"כ אברהם רביץ (יהדות התורה).

ש"ס: בג"ץ חותר תחת אופיה היהודי של מדינת ישראל

גם בש"ס תקפו בזעם את שופטי בג"ץ. בהודעה שהוציאה התנועה היא מכנה את בג"ץ "הסניף הרדיקלי של מרצ והתנועה הרפורמית". כמו כן מסרה התנועה כי "בג"ץ חותר תחת אופיה היהודי של מדינת ישראל ותחת מוסדותיה הריבוניים והנבחרים כחוק. בג"ץ מסייע לתהליך הקטלני והמואץ של התבוללות העם היהודי וחלקים רחבים בציבור הישראלי אינם יכולים לשים בו את מבטחם". מש"ס מסרו עוד כי שר הפנים אלי ישי יצטרך לבחון את האופן בו ייעשה הרישום בתעודות הזהות.
לעומת זאת במרצ ובשינוי הביעו סיפוק רב מההחלטה.
ח"כ רן כהן (מרצ) אמר כי "מדובר בהחלטה מבורכת ונכונה"
ח"כ יוסף פריצקי (שינוי) הודיע כי תנועתו תתנגד לניסיון חרדי לעקוף את החוק. "אין לי ספק שהחרדים ינסו להעביר חוק עוקף בג"ץ, ואנחנו נהדוף את הדבר הזה. בג"ץ חיזק מאד את הקשר עם יהדות התפוצות, זאת חצי הכוס המלאה".
יו"ר שינוי, ח"כ יוסף לפיד, אמר בתגובה כי "ההחלטה מאחדת את עם ישראל ושמה קץ לאפליה נגד זרם ביהדות שרוב יהודי הגולה שייכים אליו. זוהי גם סטירת לחי מצלצלת לממסד האורתודוכסי, שהפך את היהדות למונופול של ספסרי אמונה".
גם יו"ר האופוזיציה, ח"כ יוסי שריד, מגנה בתוקף את הנציגים החרדים שקוראים תיגר על ההחלטה התקדימית. "אני מקווה שהמפלגות החרדיות והדתיות ידעו לכבד את פסיקת בג"ץ, כשם שאנחנו מכבדים את פסיקתו בנושא גיוס בחורי הישיבות, למרות שאנו חולקים עליה מכל וכל".
גם יו"ר סיעת מרצ, ח"כ זהבה גלאון, קרה למפלגות הדתיות לכבד את פסיקת בג"ץ במלואה.

(בהכנת הידיעה השתתפו אבישי בן חיים וסמדר שמואלי)

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"בג"ץ מסייע להתבוללות" (צילום ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים