"נפלאות התבונה" - הסרט הטוב ביותר
טקס האוסקר ה-74 ייזכר כטקס של האפרו-אמריקנים: האלי ברי ודנזל וושינגטון
"נפלאות התבונה" הוא זוכה פרס הסרט הטוב בטקס האוסקר ה-74 שהתקיים הלילה בהוליווד. הסרט זכה בשלושה אוסקרים נוספים, ביניהם פרס הבמאי. הזוכה בקטגורית השחקן הטוב ביותר הוא דנזל וושינגטון ("יום אימונים מסוכן"), והשחקנית הטובה ביותר היא הלי ברי ("Monster's Ball"). זוהי הפעם הראשונה שפרס השחקנית מוענק לשחקנית ממוצא אפרו-אמריקני.
הטקס התקיים השנה תחת אבטחה כבדה במיוחד, ובמהלך הערב זכו מאורעות ספטמבר למספר איזכורים. הבמאי והשחקן וודי אלן, שנמנע בעבר לבוא לטקס, העמיד את הקהל באולם קודאק על רגליו כשהציג סרטון מיוחד שנערך על-ידי הבמאית נורה אפרון כמחווה לניו-יורק. אלן גם קרא לאנשי הקולנוע לבוא ולצלם סרטים בעיר. את דקת הדומיה המסורתית לזכר חברי תעשיית הקולנוע שהלכו לעולמם הקדישו השנה לגיבורים האמריקנים שנהרגו במהלך מתקפת הטרור בניו יורק. קווין ספייסי, שקרא לקהל לעמוד על רגליו, אמר: "אם השנה האחרונה לימדה אותנו משהו, הרי זה שצריך לחגוג את החיים גם תוך עמידה מול פני המוות. אמנות הקולנוע מנציחה את החיים ברגעיהם היפים, ובזכות הקולנוע רוחם ויצירותיהם של יוצרי הקולנוע ישארו איתנו לנצח". מנחת הטקס, וופי גולדברג, שהפתיעה כשהגיחה למרכז הבמה מטרפז שהשתלשל מתקרת האולם בסגנון "מולן רוז'", אמרה "סבלנו השנה טרגדיה גדולה, אבל התאוששנו: מריה קרי עושה עוד סרט". גולדברג ציינה גם כי "אוסקר הוא בן ה-74 היחיד בהוליווד שלא זקוק לוויאגרה כדי להחזיק שלוש שעות".
הטקס התקיים השנה בסדר מופתי ובאיפוק. מרבית הזוכים הגיעו עם נאומים מתוזמנים היטב שהוכנו מראש. הפרס הראשון שהוענק היה פרס שחקנית המשנה, אותו גרפה ג'ניפר קונלי עבור תפקידה בסרט "נפלאות התבונה". בפרס שחקן המשנה זכה ג'ים ברודבנט, "אייריס". התסריט מקורי הטוב ביותר ניתן לג'וליאן פלוז עובר "פארק גוספורד". רנדי ניומן, לאחר 16 פעמים שהיה מועמד לפרס האוסקר, לקח סוף סוף את הפסלון בקטגורית השיר הטוב ביותר ואמר "אני לא רוצה שתרחמו עלי, לכן אני מודה לענף המוזיקה על שנתן לי את האפשרות להיכשל כל כך הרבה פעמים".
בין הרגעים המרגשים ביותר במהלך הטקס היו הענקת הפרס לעשייה הומניטרית ע"ש ג'ין הרשו, שניתן השנה לבמאי ארתור הילר. את הפרס העניקו להילר כוכבי סרטו "סיפור אהבה", אלי מקגרו וריאן אוניל, הנלחם במחלת הסרטן. רגע נוסף היה הענקת פרס מפעל חיים לשחקן ולבמאי סידני פואטייה. פואטייה היה השחקן האפרו-אמריקני הראשון שזכה בפרס האוסקר לתפקיד הראשי. בסרטון קצר שנערך במיוחד לכבודו הודו לו שחקני הדור החדש, ביניהם סמואל ל. ג'קסון, האלי ברי, וויל סמית, דנזל וושינגטון ואחרים. בנאום התודה אמר פואטייה: "הגעתי להוליווד בזמנים בהם הסיכויים שאעמוד כאן על במת האוסקר לא היו אפשריים". פואטייה הודה לחברי האקדמיה שסללו את הדרך, לו ולשחקנים רבים אחרים, ובכך לדבריו "העשירו את מסורת הקולנוע האמריקני". פרס מפעל חיים נוסף הוענק השנה לשחקן, במאי, יוזם ומפיק פסטיבל "סאנדאנס" לקולנוע עצמאי, רוברט רדפורד. את הפרס העניקה לרדפורד שותפתו לסרט "כך היינו", ברברה סטרייסנד. בנאום אמר רדפורד: "כאמן, אני לא יכול לחשוב על חיים טובים מאלה שחוויתי. זו נסיעה נפלאה עם הרבה התנסויות לאורכה, ואת הנסיעה הזו אני מקווה להמשיך". השנה התברכה רשימת המועמדים לפרסים בנציגות ישראלית כפולה בתחום הקולנוע התיעודי - עם הסרט התיעודי באורך מלא "הבטחות" בבימויו של בי.זי גולדברג והסרט התיעודי הקצר "אמנים ויתומים: דרמה אמיתית" אותו ערך יוני כהן. שני הסרטים אמנם לא זכו בפרס הנכסף ובכל זאת.
גירסה ערוכה ומתורגמת של הטקס תשודר מחר, יום ג', בערוץ 4 בשעה 22:00.
רשימת הזוכים המלאה:
הסרט: "נפלאות התבונה"
במאי: רון הווארד, "נפלאות התבונה"
שחקן בתפקיד הראשי: דנזל וושינגטון, "יום אימונים מסוכן"
שחקנית בתפקיד הראשי: האלי ברי, "Monster's Ball"
הסרט הזר: "שטח הפקר", בוסניה-הרצגובינה
שחקנית המשנה: ג'ניפר קונלי, "נפלאות התבונה"
שחקן המשנה: ג'ים ברודבנט, "אייריס"
תסריט מקורי: ג'וליאן פלווז, "פארק גוספורד"
עיבוד לתסריט: עקיבא גולדסמן, "נפלאות התבונה"
סרט אנימציה: "שרק"
סרט קצר: "רואה החשבון"
עריכה: פייטרו סקאליה, "בלק הוק דאון"
איפור: פיטר אואן וריצ'ארד טיילור, "שר הטבעות: אחוות הטבעת"
אפקטים מיוחדים: "שר הטבעות: אחוות הטבעת"
תלבושות: קטרינה מרטין, "מולן רוז'"
צילום: אנדרו לזני, "שר הטבעות: אחוות הטבעת"
סרט תיעודי באורך מלא: "רצח ביום ראשון" של ז'אן קסבייר דה לה סטראד
עיצוב אמנותי: קאתרין מרטין, "מולן רוז'"
סרט תיעודי קצר: "thoth"
סרט אנימציה קצר: "בשביל הציפורים"
סאונד: "בלק הוק דאון"
עריכת קול: "פרל הארבור"
פסקול מקורי: "שר הטבעות: אחוות הטבעת"
שיר הנושא: רנדי ניומן, "If I Didn't have You" מתוך "מפלצות בע"מ"
פרס לעשייה הומניטרית ע"ש ג'ין הרשו: הוענק לבמאי ארתור הילר ("סיפור אהבה")
פרס מפעל חיים על תרומתו לקולנוע הוענק לסידני פואטייה