בג"ץ: הפעלת ערוץ 7 אינה חוקית
בית המשפט העליון קבע כי התיקון לחוק הבזק שהועבר בכנסת אינו חוקי. שמחה בשמאל, זעם בימין. ערוץ 7: "עברנו את פרעה, נעבור גם את זה"
תשעת שופטי בג"ץ קיבלו הבוקר (יום ג') את העתירות שביקשו לפסול את התיקון לחוק הבזק, שהכשיר את שידורי ערוץ 7 הפירטי.
המאבק נגד הפעלת ערוץ 7, שפועל ללא זיכיון ממשלתי, נמשך זה שנים ארוכות. את המאבק מנהלים ראשי תחנות הרדיו האזוריות וח"כים מהשמאל. בעלי התחנות התלוננו כי בעוד הם נאלצים לשלם כסף רב עבור הזיכיונות, ערוץ 7 משדר בחינם וגוזל את הכסף המיועד לפרסומות ברדיו.
שש העתירות בנושא הוגשו לפני שנים אחדות. בעתירות נטען כי התיקון אינו חוקי, משום שהליכי החקיקה שלו בכנסת היו פסולים. במרץ 99' הוציא בג"ץ צו ביניים, שהקפיא את יישום התיקון, אך השופטים נמנעו מלהקפיא את כניסתו לתוקף. היום החליט בג"ץ להפוך את הצו על תנאי למוחלט ולקבל את העתירות בנושא.
את התיקון שנפסל יזם חבר הכנסת צבי הנדל (האיחוד הלאומי). הוא קבע כי כל הערוצים הפיראטיים ששידרו במשך חמש שנים וניתן היה לקלוט את שידוריהם בכל רחבי הארץ יהפכו להיות חוקיים ללא מכרז ופיקוח.
יש לציין כי היועץ המשפטי לממשלה אליקים רובינשטיין הצטרף לעמדת העותרים וקבע כי דין התיקון לחוק הבזק להתבטל בשל פגמים שנפלו בהליכי חקיקתו. מנגד, טענה הכנסת באמצעות היועץ המשפטי לכנסת, כי אין עילה לבטל את התיקון לחוק. ערוץ 7 טען שאין לקבל את טענות העותרים נגד חוקיות התיקון לחוק.
השופטים: החוק פגע בתחרות החופשית
בהחלטה שניתנה היום כותבים השופטים, ובראשם הנשיא אהרון ברק, כי פגיעה בחופש התחרות על ידי התערבות בו בהענקת טובות הנאה לאחד המתחרים בלבד והעדפתו על האחרים יש בה פגיעה בחופש העיסוק. עוד כתבו השופטים כי בנסיבות המקרה הנ"ל אין כל ספק שהתיקון לחוק פוגע בחופש העיסוק.
"ספקטרום התדרים לשידור ערוצי רדיו מסחריים – ארציים הוא משאב מוגבל השייך לציבור בכללותו", כותבים השופטים ומוסיפים כי "תפקיד השלטון הוא לשמש נאמן לציבור לצורך שמירה על משאב זה ולניצולו לתועלת הציבור. במסגרת זאת, אחראי הוא גם על הקצאתו באופן יעיל והוגן בין אלה המבקשים לנצלו".
אורלב: "בג"ץ חילוני ושמאלני"
חבר הכנסת זבולון אורלב (המפד"ל) אמר בתגובה: "בג"ץ החילוני והשמאלני שוב מעמיד עצמו מעל לכנסת וכנגד העם. מדובר בעוד פסק דין בסדרת פסקי דין ידועים מראש. לציבור הדתי ולהשקפה הלאומית אין כל סיכוי בבג"ץ, וזו עוד הוכחה כי נדרש בית דין לחוקה שישקף נאמנה את כלל הציבור הישראלי".
יושב ראש המפד"ל, הרב יצחק לוי, קרא לראש הממשלה, לשוב ולפעול באופן נחרץ ומיידי כדי למצוא הסדר חוקי שיאפשר את המשך שידורי ערוץ 7 כחוק. לדברי לוי "ערוץ 7 הוא השופר היחיד של ציבור עצום שלצערנו לא מוצא את ביטויו בערוצי תקשורת אחרים".
חיים אורון, ממגישי העתירה, אמר בתגובה: "בית המשפט בהרכב פסל היום חוק של הכנסת ואותת למחוקק כי יש גבולות לחוקיה".
יושב ראש סיעת מרצ, חברת הכנסת זהבה גלאון, פנתה ליועץ המשפטי לממשלה בקריאה להפסיק לאלתר את פעילות ערוץ 7 ותחנות פירטיות נוספות הפועלות ללא רשיון. לדברי גלאון "כשם שנהג הנוהג ללא רשיון מורד מהכביש, כך מוטלת החובה על רשויות אכיפת החוק במדינה לפעול לסגירתן של התחנות הפירטיות לאלתר".
חבר הכנסת אברהם פורז משינוי: "זה תקדים שבית המשפט לראשונה פוסל חוק של הכנסת בהיותו מנוגד לחוקי היסוד". פורז ששמח על ההחלטה מוסיף כי "עכשיו המשטרה, משרד התקשורת צריכים לסגור לא רק את ערוץ 7 אלא גם עשרות תחנות פיראטיות של ש"ס".
ח"כ איתן כבל ממפלגת העבודה אמר: "זהו יום מאושר. זו פעם הראשונה שחקיקה של הכנסת מבוטלת בצורה חדה וברורה על ידי בית המשפט העליון. בית המשפט קבע שערוץ 7 הוא ערוץ פיראטי".
מנהל ערוץ 7 יעקב כץ אמר בתגובה: "אני לא מופתע מהחלטת בית המשפט, אנחנו נמשיך לשדר מהים ונעלה לוויינים, ננסה להעביר חוק חדש בכנסת ואני מקווה שהוא יעבור. עברנו את פרעה, נעבור גם את זה".