סאראמאגו ממשיך: התכוונתי לזעזע
במסיבת עיתונאים של פרלמנט הסופרים שהתקיימה היום ביפו דחו הסופרים הבינלאומיים טענות לחוסר איזון. סאראמאגו: "הפלסטינים חיים במקומות ריכוז"
במהלך מסיבת עיתונאים שנערכה היום (חמישי) ביפו דחו חברי פרלמנט הסופרים הבינלאומי את הביקורת בדבר חוסר איזון בביקורם בישראל ובשטחי הרשות הפלסטינית. "היו טענות שלא האזנו לצד הישראלי", הסביר ראסל בנקס, נשיא הפרלמנט. "אני גר בניו-יורק ובשלושים השנים האחרונות שמעתי את הצד הישראלי הליברלי בכל בוקר, ב'ניו-יורק טיימס'. יש לנו גישה רבה למידע בצד הישראלי, אבל גישה מוגבלת למידע על העם הפלסטיני – לא מצידו של ערפאת, אלא מהאישה שעומדת ליד הריסות ביתה. במהלך הביקור נפגשנו גם עם ישראלים (ביניהם שר החוץ שמעון פרס והסופר דוד גרוסמן, נ. ש.) והיינו יכולים להיפגש עם ישראלים נוספים, אבל זה היה מספק לנו מידע שכבר יש לנו". חברי הפרלמנט יעזבו מחר את הארץ.
במהלך מסיבת העיתונאים מתחו הסופרים ביקורת על הגבלות התנועה שחלות על תושבי השטחים. "הרעיון היה להקשיב לכותבים שהושתקו ונשללה חירותם", אמר כריסטיאן סלמון, מראשי הפרלמנט. "אנחנו איננו ארגון פוליטי. ניסינו להקשיב ולראות, ומה שראינו היה מעבר למה שחיפשנו. אלפי אנשים מחכים במחסומים מוקפים משטרה".
בתורו, חזר ז'וזה סאראמאגו, הסופר הפורטוגלי זוכה פרס הנובל, על השקפתו מעוררת המחלוקת. "אני מגנה את המתאבדים. אני חי בספרד ואני יודע מה זה טרור, אבל כל אלימות היא טרוריזם – גם של המדינה, של קבוצה, של היחיד", אמר סאראמאגו. "אם לוקחים את המונח 'אושוויץ' באופן מילולי, ישנם אלמנטים דומים. בקרב של ישראל נגד הפלסטינאים בוצעו פשעים נגד האנושות. אני מסוגל להבדיל בין ההתרחשויות אז והיום, אבל הפלסטינים חיים במקומות ריכוז, שהם לא יכולים לעזוב. אני יודע שהמילה אושוויץ גורמת לשוק בישראל, והכוונה שלי הייתה לייצר מהפכה בחברה הישראלית ולנסות לגרום לכם לתהות מה אתם עושים בשטחים והאם אין דרך פתרון אחר לבעיות האמיתיות".
בהתייחס לדעיכת הפופולריות שלו בישראל בעקבות ההתבטאות, אמר סאראמאגו: "אני חושב שזה נורמלי. אנשים אוהבים את הספרים שלי כי זה הטבע האנושי – להיות פתוח לאמת שמעניינת אותך. עכשיו אנשים נסגרים, כי הם שומעים אמת שלא מעניינת אותם".