שתף קטע נבחר

 

שרון: להקים גדר הפרדה מייד

רה"מ הנחה את צה"ל והמשטרה להתחיל בהקמת "אזורי ביטחון", הכוללים גדר הפרדה, בשלושה אזורים: סביב ירושלים ומול ג'נין וטול כרם. שרון דפק על השולחן ואמר לשרי הקבינט: "זוהי החלטה לביצוע מיידי. שיתחילו לעבוד, והכסף כבר יגיע"

ראש הממשלה, אריאל שרון, הנחה אתמול (א') את צה"ל ואת המשטרה להתחיל להקים "אזורי ביטחון" ברוחב 5 ק"מ, הכוללים גדר הפרדה ומכשולים נוספים, אמצעים אלקטרוניים ותגבור כוחות. תוכנית ההפרדה תיושם בשלושה אזורים: סביב ירושלים ומול ג'נין וטול כרם. על פי התוכנית, לא תהיה חציצה בתוך ירושלים, והגדר תוקם מסביב לעיר.
שרון הודיע על החלטתו לשרי הקבינט. במערכת הביטחון אומרים כי במהלך הדיון בקבינט התפתח ויכוח בין שרון לבין כמה מהשרים. השרים שאלו את ראש הממשלה מאין יבוא הכסף להקמת גדר ההפרדה, ואילו שרון דפק על השולחן ואמר: "זוהי החלטה לביצוע מיידי, שיתחילו לעבוד, והכסף כבר יגיע".
גורמים מדיניים אומרים כי לפי תפיסתו של שרון, האזורים שבהם מוקמת הגדר הם אזורי ביטחון שישראל תצטרך לשלוט בהם בכל הסדר עתידי.
ראש הממשלה אמר לפני ימים אחדים כי הוא מתנגד לגדר הפרדה לאורך כל גבולה המזרחי של המדינה. "הקמת גדר באורך 1000 ק"מ היא בלתי ריאלית. אין בזה תשובה מלאה. כל מה שניתן הוא לעשות הוא קטעים מסוימים של גדרות ומכשולים". שרון הוסיף כי "מי שחושב שאפשר להקים גדר בין בקה אל גרבייה לבאקה אל שרקייה טועה, כי כעבור זמן קצר היא תורד ולא תהיה קיימת" (לתגובות פוליטיות על תוכניתו של שרון - ראו ידיעה מקושרת מימין).

בכירים במג"ב מביעים ספק: "נחכה ונראה"

בכירים במשמר הגבול, שאחראי על קו התפר, הביעו סיפוק מההחלטה ואמרו ל-ynet כי מזה זמן רב הם ממליצים לדרג המדיני להקים גדר כזו. עם זאת, הביעו ספק בנוגע ליישום ההחלטה, ואמרו כי כי על פי ניסיון העבר, "כדאי לחכות ולראות עד שיתחילו לבנות".
כיום לאורך קו התפר ישנם מכשולים למניעת מעבר של כלי רכב פלסטיניים בדמות תעלות עמוקות, או גדרות ברזל למניעת מעבר מכוניות. במשמר הגבול אומרים שגדר הפרדה תקל על הפעולות לאורך קו התפר ותמנע חדירת מחבלים לשטח ישראל.
במערכת הביטחון ממליצים מזה זמן רב על הקמת גדר במרחב התפר. התומכים העיקריים הם ראש השב"כ, אבי דיכטר, ראש המועצה לביטחון לאומי, האלוף עוזי דיין, משמר הגבול ומשטרת ישראל. בשב"כ מקווים כי הגדר תצליח למנוע חדירת מפגעים לישראל, בדומה לגדר המקיפה את רצועת עזה. במערכת הביטחון מעריכים כי אף מחבל לא הצליח להיכנס לישראל דרך הגדר שמפרידה בין ישראל לרצועה.
לאחר חתימת הסכמי אוסלו לחצו אלוף פיקוד הדרום דאז, מתן וילנאי, וראש מרחב דרום בשב"כ אז, אבי דיכטר, להקים גדר ברצועה, שבדיעבד הוכיחה את עצמה כקו הגנה והתרעה יעיל לפני חדירת המחבלים. גם מחבלים שהצליחו לחצות את הגדר עצמה נעצרו על ידי כוחות צה"ל וכוחות מיוחדים שהמתינו להם סמוך לגדר. במרבית המקרים, הפעילות השוטפת של צה"ל לאורך הגדר היא המונעת את החדירה. גם אלה שאינם תולים את יהבם בגדר עצמה, דוגמת אלוף פיקוד הדרום דורון אלמוג, מסכימים שגדר עם כוחות הפועלים סביבה היא פתרון יעיל למניעת חדירות.
הרמטכ"ל, רא"ל שאול מופז, אמר בימים האחרונים כי עם תום מבצע "חומת מגן" יתפרש צה"ל באזור קו התפר תוך מתן דגש למכשולים, חסימות וכוחות, עד שתוקם גדר. גורמי ביטחון הביעו ספק לגבי מהירות ההקמה של הגדר, וציינו כי גדר בגזרה חלקית עשויה להעביר את מאמצי הטרור אל המקומות בהם אין גדר, כלומר מאזור טול כרם דרומה. "כאשר תהיה גדר בחלק ממן הגזרות, יתמקדו מאמצי הארגונים בהוצאת פיגועים מאזור גוש עציון לכיוון בית שמש והשפלה, ומאזור חברון לכיוון באר שבע, ואף מאזור קלקיליה לגוש דן. אבל גם שם יהיה יותר קל להגן על הגבול כאשר הגזרה החשופה מתקצרת".

את הידיעה כתבו דיאנה בחור, אטילה שומפלבי ופליקס פריש.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפי שריר
עבודות להקמת גדר בלבנון (צילום ארכיון)
אפי שריר
מומלצים