שתף קטע נבחר

 

הפיגוע במלון "פארק" תוכנן להיות כפול בעוצמתו

מחקירתו בשב"כ של נידאל קלק, שנתפס במסגרת מבצע "חומת מגן", עולה כי גם הוא אמור היה להתפוצץ בליל הסדר במלון בנתניה. השתתפותו בפיגוע בוטלה בשל מחלה

בפיגוע הרצחני במלון "פארק" בנתניה, שבו נהרגו 28 ישראלים ותיירים, היו אמורים להשתתף שני מחבלים מתאבדים. כך עלה מחקירת השב"כ.
המחבל השני שהיה אמור לצאת לפיגוע - נידאל צברי מוסטאפה קלק - שנעצר במסגרת מבצע "חומת מגן", סיפר לחוקרי השב"כ כי ביום הפיגוע הוא היה חולה ולכן בוטלה השתתפותו. לאחר הפיגוע הוחלט בחמאס כי קלק, בן 23, ממחנה הפליטים נור א-שמס שליד טול כרם, יבצע פיגוע התאבדות אחר.
מהחקירה עולה כי זו היתה הפעם השנייה שבה ביטל קלק את השתתפותו בפיגוע התאבדות. באוגוסט 2001 לא יצא לפועל פיגוע שהוא אמור היה לבצע, לאחר שמפעילו בחמאס נהרג על-ידי ישראל.

"תשתית התנזים בשכם ורמאללה נהרסה"

במהלך מבצע "חומת מגן" עצר צה"ל כ-5,000 פלסטינים, ומתוכם הועברו לידי השב"כ כ-1,800 איש. האחרים שוחררו. לשם השוואה, בכל שנת 2001 נעצרו על ידי השב"כ כ-900 פעילים פלסטינים. גורמי הביטחון אומרים כי במהלך ארבעת שבועות המבצע, נעשתה עבודה של שנתיים.
על פי הערכות במערכת הביטחון, במבצע נהרגו כ-240 אוחזי נשק פלסטינים ומספר נמוך יחסית של אזרחים, שעדיין אינו ידוע.
כ-100 מבין העצורים מוגדרים על-ידי מערכת הביטחון "כרישי טרור", והשאר נעים בין "קרפיונים וסרדינים", אמר גורם ביטחוני בכיר.
במערכת הביטחון מציינים כי מתוך רשימת 105 המבוקשים שהועברה לפלסטינים בפגישות הוועדה הביטחונית העליונה, 65 מבוקשים נמצאו בגדה בתחילת המבצע. מהם נעצרו 15, שלושה נהרגו, ושלושה אחרים נצורים בכנסיית המולד בבית לחם.
מספר העצורים עשוי להעיד באופן חלקי על עומק החדירה אל תשתיות הטרור. על פי מסמכים במערכת הביטחון, המתארים את תשתית התנזים באזור שכם ורמאללה, עולה כי היא נהרסה כמעט לחלוטין. איש מהפעילים הבכירים לא נהרג בקרב מול חיילי צה"ל, ורובם המכריע נעצר: החל במרואן ברגותי, ראש התנזים בגדה, עבור בראש גדודי חללי אל אקצה באזור שכם, נצאר עוויס, וכלה בכ-40 מהפעילים האחראים לתיכנון וביצוע פיגועי ירי, ופיגועי התאבדות בשטח ישראל. רק שניים מבכירי ההתארגנות לא נעצרו, וכן כ-20 מהפעילים.
במערכת הביטחון אומרים כי מרבית העצורים מדברים בחופשיות על פעילות הטרור שלהם. גורם ביטחוני בכיר אמר כי הפלסטינים יצטרכו לעשות חשבון נפש נוקב, ולחשוב כיצד כל כך הרבה מחבלים מצאו את עצמם בפני דילמה אם למות או להסגיר את עצמם, ומרביתם בחרו באופציית ההסגרה.
גורם בטחוני בכיר אמר כי אחד ההישגים החשובים של מבצע "חומת מגן" הוא הרושם שהוא הותיר על כלל הפלסטינים. "75% מהפלסטינים לא חוו מעולם טנקים ונגמ"שים נכנסים לרחובות הערים שלהם. עד המבצע דיברנו עם הפלסטינים על מעצר מחבלים, על איסוף נשק בלתי חוקי ועל פגיעה בתשתיות הטרור. במבצע גם הסברנו להם. המבצע הראה מה קורה כשישראל מחליטה לפעול בצורה נחושה. הפלסטינים יצטרכו לחשוב איך קרה שברצועת עזה לא נפתחה חזית שנייה, והשנאה בין אנשי עזה לאנשי הגדה גדלה".
לדברי הגורם, לא ברור כמה זמן ייקח לתשתית הטרור להשתקם, "ובעיקר כמה חשק יהיה להם להמשיך ולהילחם נגדנו".
כשנשאל הגורם הבכיר לגבי עומק תשתית הטרור, הוא אמר כי ברשות הפלסטינית ישנם 400 אלף גברים, בגילים 17 עד 50, המהווים את פוטנציאל הטרור. "עצרנו כחצי אחוז פוטנציאל הטרור. הטרור הוא בור מאוד עמוק, אך אינו בור ללא תחתית".

ברגותי: שיתוף פעולה חלקי

מרואן ברגותי, כך התברר היום, שהה במתחם המנגנון המסכל של ג'יבריל רג'וב בביתונייא, אך יצא ממנו יום לפני שהגיעו למקום חיילי צה"ל. ברגותי, ראש תנועת הפתח בגדה, מתנהג בנינוחות בחקירה, משוחח עם חוקריו, ו"משתף פעולה ב-40 אחוז".
במערכת הביטחון אומרים כי ברגותי דורש מחוקריו יחס של מנהיג פוליטי, אך חקירתו מתנהלת כחקירה רגילה לכל דבר, וההערכה היא כי הוא יישבר וישתף פעולה לבסוף. באשר לראיות נגדו, אומרים גורמים ביטחוניים, כ-100 עדויות קושרות אותו לפיגועים.
היום מודים במערכת הביטחון כי ברגותי אינו מחבל "גדול יותר" מכמה מעמיתיו בפתח, שהם גם ראשי מנגנונים ברשות. "ההבדל בין ברגותי לתאופיק טיראווי, ראש המודיעין הכללי בגדה, הוא בתפקיד. גם לראשיד אבו שבאכ, סגן ראש המנגנון המסכל ברצועה, נושא הטרור אינו זר", אומר גורם ביטחוני בכיר. "אילו ברגותי היה ראש מנגנון, היתה לנו בעיה".
גורם ביטחוני בכיר סיפר כי המעצר בוצע כשאחמד ברגותי, עוזרו הקרוב של מרואן ברגותי, ומי שנחשב בטעות לאחיינו, יצא מדירת המסתור שלו ברמאללה כשהוא אוחז ילד קטן בזרועותיו, וסיפר שמרואן נמצא בפנים.

הכשלונות

במערכת הביטחון מספרים גם על הכשלונות המבצעיים במהלך "חומת מגן". כך למשל, רבים מפעילי הארגונים באזור טול כרם וקלקיליה הצליחו להימלט במהלך ההתארגנות של צה"ל למבצע, ולא נתפסו עד היום. "בעוד שבג'נין ובשכם התנהלה הלחימה כשמרבית המבוקשים התרכזו במתחמים מוגדרים, הפעילים בטול כרם וקלקיליה נפוצו לכל עבר", אמר גורם בכיר.
דוגמאות אחרות לכשלונות נקודתיים נוגעים לעומס העבודה עימו נאלצו להתמודד הממיינים והחוקרים של צה"ל והשב"כ. כך למשל, כמה מבוקשים הצליחו להסתיר את זהותם במשך מספר ימים, לאחר שהציגו עצמם בעת המעצר בשמות בדויים, ושניים מהם אף הצליחו להימלט ממעצר.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עלול היה להיות קטלני יותר. האולם במלון פארק
צילום: רויטרס
מומלצים