שתף קטע נבחר

 

חברי ועדת החקירה: "מצב משק המים - אסון"

ועדת החקירה הפרלמנטרית שבחנה את מצב משק המים מזהירה: גם אם יינקטו הצעדים הנכונים, עלול להיווצר מחסור במי שתייה ובמים לחקלאות

יו"ר ועדת החקירה הפרלמנטרית למצב משק המים, ח"כ דוד מגן, הניח בצהריים (א') את הדו"ח שחיברה הוועדה על שולחן יו"ר הכנסת. במסיבת עיתונאים שכינסו חברי הוועדה הם הגדירו את המצב במשק המים "אסון".
הוועדה העריכה שהמשבר במשק המים יימשך לפחות עד 2005. חברי הוועדה קבעו שגם אם יינקטו הצעדים ההכרחיים, עלול להיווצר מחסור במי שתייה ובמים לחקלאות.
הוועדה המליצה להנהיג משטר של תקנות חירום לניהול משק המים בשנתיים הקרובות, באופן שסמכויות החקיקה בענייני מים יימסרו באופן בלעדי לראש הממשלה. "אלא אם יינקטו צעדי חירום, משק המים לא יצליח להיחלץ מן המצב שאליו נקלע", נקבע בדו"ח. לדברי ח"כ מגן, הממשלה כבר פנתה לכנסת כדי לבקש בפועל את הארכת תוקף תקנות החירום לשנתיים. חברים אחרים בוועדה, כמו ח"כ אופיר פינס (עבודה) ואבשלום וילן (מרצ), הודיעו שהם מסתייגים מהנהגת תקנות שעת חירום. פינס אמר: "זו לא סכנה קיומית, ויש דרכים חלופיות, חוץ מהנהגת תקנות כאלה. כמו למשל, קריאת הוראות שעה על ידי הממשלה".

יש אשמה, אין אשמים

ח"כ מגן אמר במסיבת העיתונאים שכינס: "אנחנו נמצאים במצב של גירעון קריטי של שני מיליארד קוב. זה ברור שהכישלון הוא כישלון מהדהד, והוא מעשה ידי אדם". ח"כ פינס אמר: "לי ברור שכמה אנשים נושאים באחריות אישית לתהליך קבלת החלטות לא ענייני, ציני ואינטרסנטי, שהוביל את הדברים לאן שהגיעו". למרות המילים החריפות, הוועדה הפרלמנטרית נמנעה מלהצביע על אישים שאחראיים להידרדרות החמורה.
בפני הוועדה הופיעו עדים רבים, ובהם מנכ"ל משרד האוצר, אוהד מראני. לדברי ח"כ מגן, מראני הודה בפני חברי הוועדה כי מדיניות האוצר, שהגביל את התקציבים שהופנו לפיתוח משק המים, ועמדת האוצר שהגביל פיתוח התפלת מי ים, היתה טעות. לדברי מגן, מראני אמר בעניין זה: "טעינו ושגינו".

95% מהחלטות הממשלה לא יושמו

הוועדה קבעה כי ריבוי הרשויות האחראיות למשק המים הוליד תהליך של צמצום האחריות בפועל בקרב כל רשות ורשות, ובהן משרדי הממשלה הרלבנטיים - החקלאות, הפנים, והמשרד לתשתיות לאומיות, בנוסף לנציבות המים, חברת מקורות ומשרד האוצר. הוועדה מונה שורה ארוכה של ועדות מקצועיות שהוקמו במהלך השנים ודו"חות רבים של מבקר המדינה, שהתריעו מפני המצב. למרות כל אלה - לא נעשה דבר. לדברי ח"כ מגן, "90%-95% מהחלטות הממשלה הנוגעות לנושא לא בוצעו בפועל".
הוועדה ממליצה "להפוך את נציבות המים לרשות סטטוטורית עצמאית, שהעומד בראשה, נציב המים, יקבל מעמד דומה לזה של נגיד בנק ישראל". על פי מסקנות הוועדה, המשרד לתשתיות לאומיות צריך להמשיך לשאת באחריות מיניסטריאלית לנושא המים.
הוועדה קובעת שאין לקבל את הטענה שהחקלאות היא האשמה העיקרית במצב משק המים. הוועדה קובעת אמנם, שהקצאות המים שהיו נהוגות בעבר לא היו יעילות, אך מוסיפה שהיו גורמים נוספים שהשפיעו על המצב, ובראשם שאיבת יתר ממאגרי המים הקיימים והזנחה של פיתוח מקורות מים חדשים.
ח"כ מגן הבהיר שוועדת החקירה תמשיך להתכנס ולעקוב אחר מדיניות הממשלה והצעדים הננקטים כדי לטפל בבעיה, ולא תניח לנושא.
השר לשעבר לתשתיות לאומיות, אביגדור ליברמן, אמר שהבעיה העיקרית נעוצה ב"מבנה אנכרוניסטי" של משק המים. "מחיר המים צריך להיות בסמכות בלעדית של שר התשתיות, יהיה אשר יהיה, ואין סיבה שהוא לא יהיה כמו דלק, או מוצרים אחרים שמחיריהם נקבעים על פי מדדים מקובלים", הסביר ליברמן.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים