שתף קטע נבחר

בית שערים: קרירות תת קרקעית

במיוחד לימים החמים: ביקור במערות הקבורה העתיקות שבגן הצפוני. מומלץ להצטייד בפנס



איפה אנחנו?

בגן לאומי בית שערים שבגליל התחתון, סמוך לקרית טבעון. שטח הגן כ-750 דונם, ובימי קיץ אלה זהו אולי המקום הקריר ביותר באיזור.

מה רואים?

מיד בכניסה מתגלים מדשאות גדולות, עצים כבירים המצילים על המקום היפה ופינות ישיבה. מכאן מתחיל המסלול שיורד אל מעבה האדמה.

קצת היסטוריה:

בית שערים היתה בתקופת בית שני עיר יהודית קטנה. הסנהדרין, המוסד השיפוטי הדתי העליון של ארץ ישראל, נדד ממקום למקום, עד שנקבע מקומו בבית שערים. בראש הסנהדרין עמד רבי יהודה הנשיא. מפאת מחלתו הוא נאלץ לעבור להתגורר בציפורי הגבוהה יותר. לאחר מותו, בשנת 220 לספירה, הוא הובא לקבורה בבית שערים. יהודים מכל העולם ביקשו להיקבר ליד הרב הגאון.
החפירות במקום החלו רק בשנת 1871. הבריטים ערכו סקר מיפוי ראשון, ובשנת 1936 גילה במקרה אלכסנדר זייד מערכת מערות קבורה עתיקות. לאט לאט נחשפו אולמות קבורה תת קרקעיים, נמצאו ארונות קבורה מעוטרים עשויים אבן, מאות כתבות בעברית ארמית, תדמורית ויוונית, וגם כמה סמלים יהודיים - מנורת שבעת הקנים, אתרוג לולב שופר ועוד.

מה עושים?

הבטחנו משהו קריר, ובכן, הירידה למערות מצננת את חום הקיץ. המערות האפלוליות מוארות באור רך. כדאי להצטייד בפנס כדי לראות טוב יותר את הכתובות, ורצוי להצטרף להדרכה מסודרת במקום. המערה של רבי יהודה הנשיא מורכבת משלוש מערות החצובות בגבעות הקירטון. המערות הגבוהות מורכבות משלוש יחידות: חצר המערה, מערה ומבנה עלי. זהו המקום המשוער של קבר רבי יהודה הנשיא, שנקבר באדמה ולא בסרקופג. על הקירות כתובים שמות שני בניו, רבן גמליאל ורבי שמעון. מערות נוספות הן למשל 'מערת הארונות', שאורכה כ-75 מטר ומתוכה מסתעפים אולמות רבים; ומערת 'כאן נחה היקרה...', שקיבלה את שמה מכתובת יוונית שהתגלתה בה.

עם הילדים:

הורים סבלניים מוזמנים להכין שעורי בית ולספר לילדיהם את סיפורו של המקום. ממולץ כאמור להשתתף בסיור שנערך במקום, וכן להיעזר בדפי ההסבר. הילדים יחששו בתחילה להיכנס למערה החשוכה, כדאי לתת להם פנס.

רעבים?

למפונקי החיך מזומנת חוויה קולנרית. על אחת מהגבעות הירוקות באתר נמצאת מסעדת 'סוקרטס', מסעדה כפרית, רומנטית להפליא (פתוחה גם כשהאתר נסגר), ובה אוכל מושבח בניחוח צרפתי איטלקי ותל אביבי. המחירים סבירים. 'סוקרטס' (השם של המסעדה נלקח מאחת הכתובת שנמצאה במקום), טל': 9833373-04.

אם אתם כברבסביבה:

בסביבה יש עוד אתר שכדאי לבקר בו. ביציאה מבית שערים על ראש הגבעה הסמוכה, יש פסל ומצבת הזיכרון לאיש 'השומר' אלכסנדר זייד. בפסל המרשים נראה זייד מאהיל את ידו על עיניו מול השמש העולה. המקום חולש על נוף יפה - מצד מזרח השדות המוריקים של עמק יזרעאל, ממערב מתנשאים הרי הכרמל, ולמטה מתפתל לו שביל יפה לעמק. רואים גם את הבתים היפים של קרית טבעון. ומי שמכיר את השיר 'על גבעות שייח' אבריק', יכול לזמזמם אותו - המבנה בקצה הגבעה, תחת עץ התאנה, נקרא שייח' אבריק. במאה ה-19 היה במקום כפר ערבי קטן. בשנת 1926 התיישבו כאן אלכסנדר זייד ומשפחתו, ומשם יצא לשמירה על הישובים היהודיים. זייד נרצח בסמוך לביתו בידי מתנקש ערבי.

איך מגיעים?

כביש 75 מצומת העמקים (ג'למי) מזרחה עד צומת השומרים, משם ימינה לכביש 722, ובפניה השנייה שילוט לגן לאומי בית שערים. טל': 9831643-04.




לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובי זכאי
בית שערים. יהודים מכל העולם ביקשו להיקבר ליד הרב הגאון
צילום: דובי זכאי
צילום: דובי זכאי
המערה. זהו המקום המשוער של קבר רבי יהודה הנשיא, שנקבר באדמה ולא בסרקופג
צילום: דובי זכאי
מומלצים